Rasyon hazırlama ne demek?

Rasyon hazırlanırken nelere dikkat edilmeli?

Rasyon Hazırlamada Dikkat Edilmesi Gereken Bazı Hususlar :

  • Rasyon hazırlanırken genel olarak ham protein , nişasta, ham selüloz, ham kül, ham yağ, metabolik enerji gibi etmenlere dikkat edilerek dengeleme yapılır.
  • Hammaddelerin minimum kullanım ve maksimum kullanım miktarlarına dikkat edilmelidir.

Yem rasyonu ne demek?

Rasyon yem, çiftlik hayvanlarının ve evcil hayvanların günlük besin ihtiyacına uygun olarak hazırlanan yem çeşididir. Rasyon yem öncelikle hayvanın dengeli ve yeterli beslenebilmesini sağlayacak özelliklerde olmalıdır. Özellikle çiftlik hayvanlarında verimi artıran içeriğe sahip olmalıdır.

Rasyon neden yapılır?

Çiftlik hayvanlarının çeşitli faktörlerden etkilenen besin gereksinimi yemlerin kuru maddesi üzerinden hesaplanır. Böylece, rasyonu tüketen hayvanın sindirim sistemi büyüklüğüne uygun miktarda tüketeceği yem karışımı kuru madde bazlı olarak hesaplanmış olur ve bu miktar yeme hayvanın tüm ihtiyaçları sığdırılır.

Rasyon hesabı nasıl yapılır?

RASYON ÖZELLĠKLERĠ Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvanlara Yem Hazırlama Hayvanlara rasyon hazırlarken; hayvanın bütün özellikleri göz önünde bulundurulur. Bu özelliklere göre gerekli enerji, protein ihtiyaçları bir kenara yazılır. Daha sonra elimizde bulunan yem maddelerinin enerji ve protein oranları hesaplanır.

Hangi yemde protein var?

Bazı Kaba Yemlerin Besin Değerleri

KABA YEMLER K.M. Ham Protein
Korunga Samanı 90 133
Yulaf Samanı 90 30
Çavdar Samanı 90 24
Fasulye Samanı 87 58,9

•1 Mar 2017

Kesif yem Nelerden Oluşur?

Fabrika yemi, arpa, mısır, ayçiçeği tohumu küspesi gibi, birim hacimde daha fazla besin maddesi bulunduranlar kesif yem olarak adlandırılır.

Erkek dana nasıl beslenir?

Kesif yem yanında, kaliteli kuru ot, kuru yonca da yedirmelidir. Kesif yem günde yarım ile iki kilo arasında verilebilir. İster merada, ister ahırda beslensin, danalara mineral madde ve tuz vermek şarttır. Mineral karması verilebilir ya da önlerine içerisinde bir çok mineral ihtiva eden yalama taşı konabilir.

Yemlerde bulunan besin maddeleri nelerdir?

Yemlerin mikroorganizmaların etkisinden korunması için fumarik asit, laktik asit, asetik asit, propiyonik asit, sorbik asit ve formik asit, benzoik asit, sitrik asit, asetik asit, malik asit ve glukonik asit gibi organik asitler ve tuzları yaygın olarak kullanılmaktadır.

Besi yemi içinde neler var?

İçerisinde ideal oranda ham protein, ham selüloz, ham yağ, ham kül, sodyum, A vitamini, D3 vitamini, demir, iyot, kobalt, bakır, mangan, çinko, selenyum bulunan ve yüksek enerji bulunan, besi bitirmeye uygun özel yemler, besi bitirme yemi adıyla anılıyor.

Bir sığır günde ne kadar yem yer?

Bir besi hayvanı günde canlı ağırlığının % 2.5’i kadar kuru madde tüketir. Yani 200 kg ağırlığındaki hayvan bir günde 5 kg, 500 kg ağırlığındaki 12.5 kg kuru madde tüketmelidir.

Yem nedir sınıflandırılması?

Yem, tarım işletmelerinde yetiştirilen hayvanların kendilerinden beklenen ürünü verebilmek için tüketmek zorunda oldukları tüm besin maddeleri,ya da ağız yoluyla tüketilebilen ve hayvanlara belirli sınırlarda verildiğinde zararlı etki yapmayan organik ve anorganik maddeler.

Yem Çeşitleri Nelerdir?

Fabrika yemi, arpa, mısır, ayçiçeği tohumu küspesi gibi, birim hacimde daha fazla besin maddesi bulunduranlar kesif yem olarak adlandırılır. Buna karşılık yonca otu, mısır silajı, fiğ otu, çayır otu, arpa samanı gibi, birim hacimde daha az besin maddesi taşıyanlar da kaba yem olarak tanımlanır.

Silaj kesif yem mi?

Silaj pratikte sabah akşam iki öğünde verilir. Bu hayvanlara takviye olarak gece kuru ot veya saman verilmelidir. Fazla miktarda silaj yiyen hayvanlarda tuz ve kalsiyum eksikliği ortaya çıkar, bunu önlemek için kesif yem verilmelidir.

Sulu kaba yem sınıfları nelerdir?

Kaba yemleri de ifade ederken “sulu kaba yem”, “kuru kaba yem” olarak bir sınıflamaya tabi tutmak doğru olacaktır. Taze olarak yedirilen yonca, fiğ, korunga, çayır otları, karışık bahçe otları, hasıl mısır, hayvan pancarı, şeker pancarı küspesi vb. gibi kaba yemlersulu kaba yem” olarak ifade edilir.

Erkek dana nasıl kilo alır?

Sağlıklı ve genç erkek dana ve tosunlar çok hızlı kilo alır. Bunun için yemleri protein ağırlıklı olmalıdır. Besiye alınan hayvanlara verilecek yemin içerisinde hayvanların günlük protein, enerji ve diğer temel gıda ihtiyaçlarının karşılayacak düzeyde besin maddeleri bulunmalıdır.