Sulh ceza Hakimliği ne iş yapar?

Sulh ceza mahkemesi hangi davalara bakar?

Soruşturma aşamasında yapılan işlemlerin haksız olduğu veya bu işlemlere gerek olmadığı ile ilgili olarak sulh ceza hakimliklerine başvurulabilmektedir. Bu işlemler gözlem altına alma kararı, yakalama kararı, gözaltına alma kararı veya tutuklama kararına itirazların inceleme noktası olarak görev yapmaktadır.

Sulh Ceza Mahkemesi en fazla ne kadar ceza verir?

Türkiye’deki sulh ceza mahkemelerinde, iki yıla kadar (iki yıl dahil) hapis cezaları ve bunlara bağlı adlî para cezaları ile bağımsız olarak hükmedilecek adlî para cezalarına ve güvenlik tedbirlerine ilişkin hükümlerin uygulanmasına ilişkin davalar görülür..Ayrıca özel kanunlarda ve tüzüklerde davayı sulh ceza

Sulh ceza hangi kararları verir?

Sulh ceza hakimliklerinin temel görevi, soruşturma aşamasında hâkim tarafından verilmesi gerekli kararları almak, işleri yapmak ve bunlara karşı yapılan itirazları incelemektir.

Sulh Ceza Mahkemesi ne kadar sürer?

Ceza mahkemelerinde kanunlara göre hedef süre ortalama 300 ile 390 gün olarak belirlenmiştir. Bu anlamda ceza mahkemeleri suçun niteliğine göre değişebileceği gibi yaklaşık olarak 10 ile 13 ay arasında değişiklik gösterebilir.

Sulh Ceza Mahkemesi ne iş yapar?

Sulh hukuk mahkemesi; belirli özel hukuk davalarına bakmak üzere kurulmuş olan, asıl görevli mahkeme olan asliye hukuk mahkemesi ile birlikte iki genel mahkemeden biridir (5235 sayılı Kanun m.4). Sulh hukuk mahkemeleri, tek hakimli olup her yargı çevresinde (adliyede) kurulması gereken mahkemelerdendir.

22 asliye ceza mahkemesi hangi davalara bakar?

Asliye Ceza Mahkemesi on yıl veya daha az hapis cezasını gerektiren suçların yargılamasını yapmakla yükümlü bir mahkemedir. Asliye Ceza Mahkemesi diğer kanunlarla başka mahkemelerin görevli kılınmadığı tüm ceza davalarına ve işlere bakmaktadır.

Sulh cezada savcı olur mu?

Sulh ceza hâkimlikleri soruşturma aşamasında sadece tutuklamaya sevk durumunda şüphelinin sorgusu için duruşma yapar. Sorgu duruşmalarında Cumhuriyet savcısı bulunmaz. Sulh ceza hâkimlikleri tek hâkimlidir.

1 ağır ceza mahkemesinde kimler yargılanır?

Ağır Ceza Mahkemeleri Hangi Davalara Bakmakla Görevlidir?

  • Yağma (Gasp) suçu (TCK md. 148, 149),
  • Kasten adam öldürme suçu (TCK md. 81, 82),
  • Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçu (TCK md. 87/4),
  • Taksirle ölüme neden olma (TCK md. 85/2),
  • İrtikap suçu (TCK md. 250/1 ve 2),
  • Zimmet suçu (TCK md. 247),

Sulh ceza mahkemesinde savcı var mı?

Sulh ceza hâkimlikleri soruşturma aşamasında sadece tutuklamaya sevk durumunda şüphelinin sorgusu için duruşma yapar. Sorgu duruşmalarında Cumhuriyet savcısı bulunmaz. Sulh ceza hâkimlikleri tek hâkimlidir.

Gerekçeli karar yazıldıktan sonra ne olur?

-Birincisi, gerekçeli karara karşı kanunda tanımlanan sürede kanun yoluna başvurulmaması halinde karar kesinleşir. -ikincisi, gerekçeli karara karşı kanun yoluna başvurulması ve istinaf ve temyiz incelemesi yapan üst dereceli mahkemelerin de hükmü hukuka uygun bularak onaması halinde karar kesinleşir.

1 dava ne kadar sürer?

Ülkemizde davalar ortalama 1-2 yıl sürmekte olup bu süre değişkenlik göstermektedir. Örneğin anlaşmalı boşanma davası 2 hafta ile 3 ay arasında bitebilmektedir.

Ceza davası dosyası kaç duruşmada biter?

Bu davalar delil durumu, tanıkların ve sanıkların mahkemede hazır edilmesi gibi etkenlere bağlı olarak 4-5 celse içinde sonuçlanan davalardır.

Asliye sulh mahkemesi neye bakar?

Asliye hukuk mahkemesi ve sulh hukuk mahkemesi özel hukuk uyuşmazlıklarına bakmakla görevli temel iki mahkemedir. Genel mahkemelerden olan asliye hukuk mahkemesinin görevi asıl, sulh hukuk mahkemesinin görevi ise istisnadır.

Sulh hukuk mahkemeleri hangi konulara bakar?

Mülga 1086 Sayılı HMUK’dan farklı olarak bu düzenlemede miktar ayırımı yapılmaksızın tahliye, alacak, tazminat, kiracılık sıfatının tespiti gibi tüm kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıkların çözüm yeri Sulh Hukuk Mahkemesi olarak gösterilmiştir.

Asliye ceza mahkemesi hangi olaylara bakar?

Asliye ceza mahkemesi ve görevi tanımı gereği hakaret suçu, tehdit suçu, kasıtlı yaralama, ihmal yoluyla yaralama, mala zarar verme suçu, şantaj suçu, basit dolandırıcılık suçu, güveni kötüye kullanma suçu, uyuşturucu kullanma ve bulundurma suçu, özel hayatın gizliliğini ihlal suçu, yalancı şahitlik, iftira, …