6362 sayılı sermaye piyasası Kanunu Nedir?

Sermaye piyasası Kanunu’nun amaçları nelerdir?

Sermaye piyasalarının ve kurumlarının işleyiş kurallarını belirlemek, Piyasadan fon kullanan şirketlerin belli kurallara uygun olarak en iyi şekilde yararlanmalarını sağlamak, Sermaye piyasasına yatırım yapan tasarruf sahiplerinin hak ve yararlarını korumak, Piyasaların adil ve etkin çalışmasını sağlamaktır.

SPK işlem Yasaği nedir?

İşlem yasağının amacı, piyasayı dolandırıcı işlem yaptığı tespit edilen kişilerin borsada işlem yapmaya devam ederek diğer yatırımcıların zarara uğramalarını ve piyasaya duydukları güvenin ortadan kalkmasını engellemektir.

SPK kimlere ceza verir?

Bu düzenleme uyarınca; “sermaye piyasası araçlarının fiyatlarına, fiyat değişimlerine, arz ve taleplerine ilişkin olarak yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırmak amacıyla alım veya satım yapanlar, emir verenler, emir iptal edenler, emir değiştirenler veya hesap hareketleri gerçekleştirenler” hakkında 3 yıldan 5 yıla …

Sermaye piyasasının özellikleri nelerdir?

Sermaye piyasasının özellikleri arasında ülkede bulunan büyük veya küçük tüm yatırımların işletilerek yönetilerek kontrol edilmesidir. Sermaye piyasasında yapılan işlemler ise tahvil ve hisse senetlerinin satışa sunulması yoluyla gerekli olan yatırım sermayesinin sağlanmasını amaçlamaktadır.

Sermaye piyasası Faaliyetleri nelerdir?

Bu kapsamda Kurul iznine tabi olarak gerçekleştirilebilecek faaliyetler;

  • Menkul kıymetlerin alım satımına aracılık,
  • Halka arza aracılık,
  • Menkul kıymetlerin geri alma veya satma taahhüdü ile alım satımı (Repo-Ters Repo),
  • Portföy yöneticiliği,
  • Yatırım danışmanlığı,

Sermaye piyasası suçlarından hangilerinde etkin pişmanlık?

6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nda piyasa dolandırıcılığı ve güveni kötüye kullanma suçları açısın- dan ekonomik suça ekonomik ceza yaklaşımı çerçevesinde etkin pişmanlık hükümleri öngörülmüştür.

Borsada işlem yapan kişiye ne denir?

Borsa Uzmanı; taşınır değerler olarak bilinen borsa sermayesi içerisinde alım satım yapan, iç yönetmelikte belirtilen esaslara göre işleyiş sağlayan, fiyatların oluşumunu izleyip işlemleri sonuçlandıran kişilere verilen mesleki unvandır.

Borsa aracı kurum batarsa ne olur?

Bankada paran varsa ve banka batarsa o zaman TMSF, yani Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu paranın 100.000 TL’ye kadar olan kısmını karşılar. Aracı kurum batarsa ve orada paran varsa, bu defa Yatırımcı Tazmin Merkezi devreye girer, o da paranın 125.000 TL’sini karşılar.

SPK cezası nedir?

Sermaye piyasasında izinsiz olarak faaliyette bulunanlar iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin günden on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılırlar…” hükmü yer almaktadır.

Borsada suç olan işlemler nelerdir?

6362 sayılı SPKn’nun 107/1 maddesinde, işlem bazlı piyasa dolandırıcılığı suçunun maddi unsuru “sermaye piyasası araçlarının alım ve satımını yapmak, emir vermek, emir iptal etmek, emir değiştirmek veya hesap hareketleri gerçekleştirmek” olarak belirtilmiştir.

Sermaye piyasası Hukuku nedir?

Sermaye piyasalarının işleyiş kurallarını belirlemek, Kanun kapsamına giren sermaye piyasalarını ve kuruluşlarını düzenlemek/denetlemek, Sermaye piyasasına yatırım yapan tasarruf sahiplerinin hak ve yararlarını korumak, Piyasaların adil ve etkin çalışmasını sağlamaktır.

Sermaye piyasası kaça ayrılır?

Sermaye piyasasını birincil piyasa ve ikincil piyasa olmak üzere ikiye ayırabiliriz: · Birincil piyasa Hisse senedi ve tahvil gibi menkul değerleri ihraç eden şirketler ile alıcıların yani tasarruf sahiplerinin doğrudan karşılaştıkları piyasalardır.

Hizmet ve faaliyetlerden hangisi için Kuruldan yetki belgesi alınmasına gerek yoktur?

Yatırım kuruluşlarının müşterileri dışındaki taraflarla herhangi bir yatırım hizmet ve faaliyeti sunma amacı olmaksızın kendi portföyleri için sermaye piyasası araçlarına ilişkin işlem yapması durumunda Kuruldan faaliyet izni alınmasına gerek olmadığı hükmüne açıkça yer verilmiştir.

Sermaye piyasası kurumları nelerdir?

Başlıca sermaye piyasası kurum ve şirketleri aşağıdaki gibidir;

  • Borsa İstanbul.
  • İstanbul Altın Borsası
  • Takas ve Saklama Bankası A.Ş.
  • Merkezi Kayıt Kuruluşu.
  • Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği.
  • Halka Açık Şirketler.
  • Aracı Kuruluşlar.
  • Yatırım Fonları

Sermaye piyasası suçları nelerdir?

Sermaye piyasası suçları, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu 106 ve devamı maddelerinde açıklanmış olup bu suçlar arasında;

  • Bilgi suistimali SPK md. 106,
  • Piyasa dolandırıcılığı SPK md. 107,
  • Usulsüz halka arz ve izinsiz sermaye piyasası faaliyeti SPK md. 109,
  • Güveni kötüye kullanma ve sahtecilik SPK md. 110,