Tamlama nedir ve örnekler?

Tamlama nedir çeşitleri nelerdir?

Bunlar: Belirtili isim tamlaması, belirtisiz isim tamlaması, takısız isim tamlaması, zincirleme isim tamlaması.

Tamlama nasıl olur?

Bir ismin benzerlerinden ayırt edilebilmesi için başka bir isim, zamir veya sıfatla anlam ilişkisi kurarak oluşturduğu söz öbeğine tamlama denir. Tamlamalar bir söz öbeğidir ve en az iki kelimeden oluşur, tek sözcüklü tamlama olmaz. > Tamlamalarda iki öge vardır: tamlayan ve tamlanan.

Isim tamlamaları nelerdir örnekler?

İsim tamlamasına örnekler şu şekildedir:

  • Duvarın üstünden atlarken öldü.
  • Ceketimin cebinden para çıktı.
  • Arabanın anahtarı suya düştü.
  • Dün telefonumun kabı kayboldu.
  • Televizyonun kumandasının tuşu kırıldı.
  • Babamın ceketinin astarı söküldü.
  • Kütüphanenin raflarını sildik.
  • Okulun bahçesinin kapısı kapalıydı.

Tamlama olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Aralarında anlamca ilgili bulunan ya da sonradan ilgi kurulan, birinin diğerini iyelik yönünden bütünlediği iki isimden oluşan kelime gruplarına isim tamlaması denir. En az iki isimden oluşan isim tamlamalarında ilkine tamlayan ikincisine tamlanan denir.

Tamlama ne demek türkçe?

Tamlama, bir kelimenin benzerlerinden ayırt edilebilmesi için başka bir kelimeyle anlam ilişkisi kurularak tamamlanmasıdır. Türkçede iki çeşit tamlama vardır. Eğer söz konusu varlık bir isimle tamamlanırsa bu isim tamlaması, sıfat ile tamamlanırsa sıfat tamlaması olur.

İsim tamlaması ekleri nelerdir?

İsim tamlamalarını oluşturan sözcüklerden birinci olan isme “tamlayan” ve ikinci olan isme “tamlanan” adı verilir. Tamlayan ve tamlananın kendilerine ait ekleri ve görevleri vardır. Tamlayan ekleri “-in, -ın, -un, -ün“, tamlanan ekleri ise “-i, -ı, -u, -ü” şeklindedir.

Sıfat tamlaması nedir nasıl bulunur?

Bir veya daha fazla sıfatın bir (veya daha fazla) ismi sayı, renk, biçim, hareket, durum, sayı ve yer bakımından nitelediği veya belirttiği kelime gruplarına sıfat tamlaması denir. Sıfat tamlamalarında birinci kelimeye tamlayan; ikincisine de tamlanan denir. Tamlayan, tamlananın anlamını bütünler.

Takısız isim tamlaması nedir ve örnekler?

Takısız isim tamlamaları, genellikle tamlayanın neden yapıldığını belirtmek için kullanılır. Örnekler: çelik kasa, inci kolye, altın yüzük, gümüş tepsi, bakır kablo, cam kavanoz, kum saati, tahta kalem, taş köprü, demir kapı, ahşap dolap, çelik tencere, yün çorap, plastik bidon, alçı heykel, mermer sütun…

İsim tamlamaları nedir 10 sınıf?

Bir ismin aitlik ilgisi yönünden daha belirgin bir hale gelmesi için başka bir isim tarafından tamamlanmasıyla oluşan en az iki isimden oluşan sözcük grubuna isim tamlaması denir. İki isimden oluşan tamlamalarda ilk isme tamlayan ikincisine ise tamlanan denir. Bu kurala uymayan istisna tamlamalarda vardır.

İsim tamlaması hangi soruya cevap verir?

Ve bu tamlamalarda tamlanana, “Nasıl, hangi, kaç?” gibi soruları sorarak tamlayanı bulabiliriz. İsim tamlamalarında ise tamlanana “Ne, neyin, kim, kimin?” gibi soruları sorarak tamlayanı bulabiliriz. İsim tamlamaları ile sıfat tamlamalarının farkı budur.

Tamlamaların arasına noktalama işareti gelir mi?

8. Tamlamaların arasına noktalama işareti getirilmez.

Tamlama ekleri nelerdir?

İlgi eki veya tamlayan eki, dilbilgisinde bir varlığın kime ait olduğunu bildiren bu ek, Türkiye Türkçesinde ünsüzle biten ad kök ve gövdelerine {+In} “-ın, -in, -un, -ün” ve ünlüyle bitenlerden sonra {+nIn} “-nın, -nin, -nun, -nün” şekillerine sahiptir. Bu ek, sözcüklerin genitif hâlini oluşturmakta kullanılır.

Tamlanan ekler nelerdir?

İsim tamlamalarında tamlanan ve tamlayan ekler almaktadır. Belirtili isim tamlamasında tamlayan – ın, – in, – un, – un, – nın, – nin, – nun, – nün ekleri almaktadır. Tamlanan ise – ı, – i, – u, – ü eklerini almaktadır. Belirtisiz isim tamlamalarında ise sadece tamlanan ek almaktadır.

Tamlayan ve tamlananın ekleri nedir?

İsim tamlamalarında tamlanan ve tamlayan ekler almaktadır. Belirtili isim tamlamasında tamlayan – ın, – in, – un, – un, – nın, – nin, – nun, – nün ekleri almaktadır. Tamlanan ise – ı, – i, – u, – ü eklerini almaktadır. … Sıfat tamlamalarında ise bir ismin önüne gelerek o isim hakkında bilgi veren tamlamalardır.

Sıfat tamlaması ne sorusu sorulur?

Sıfat tamlamalarında isme “nasıl” veya “hangi” sorularını sorabiliriz. “Küçük çocuk” örneğine bakarsak, “Nasıl çocuk?” sorusunu sorduğumuzda “küçük” sıfatını bulabiliriz. Aynı şekilde “bu ev” tamlamasında “Hangi ev?” sorusunu sorduğumuzda “bu” sıfatını bulabiliriz. İsim tamlamalarında ise “Ne?” sorusu sorulmaktadır.