Tamlamalar nelerdir?

Tamlama çeşitleri nelerdir?

Bunlar: Belirtili isim tamlaması, belirtisiz isim tamlaması, takısız isim tamlaması, zincirleme isim tamlaması.

Tamlamalar nedir ve örnekleri?

Belirtili isim tamlamalrında birinci isim, ikinci ismin ( varlığın adı ) kime, neye ait olduğunu olduğunu gösterir. Tamlayan isim : ” -in, -ın, -ün, -un ” eklerinden birini alır. Tamlanan isim : ” -i, -ı, -ü, -u ” eklerinden birini alır. ÖRNEK ( 1 ): Okulun bahçesi »»»»» bahçenin, okula ait olduğunu belirtir.

İsim tamlaması olduğunu nasıl anlarız?

Aralarında anlamca ilgili bulunan ya da sonradan ilgi kurulan, birinin diğerini iyelik yönünden bütünlediği iki isimden oluşan kelime gruplarına isim tamlaması denir. En az iki isimden oluşan isim tamlamalarında ilkine tamlayan ikincisine tamlanan denir.

Tamlama grubu nedir?

İki ya da daha çok sözcüğün, birbirini değişik ilgilerle tamamladığı söz gruplarıdır. Türkçede “sıfat tamlaması” ve “ad tamlaması” olmak üzere iki tür tamlama vardır. Bir sıfatın, kendisinden sonra gelen bir adla oluşturduğu söz grubuna “sıfat tamlaması” denir.

Tamlama ekleri nedir?

İsimler arasındaki bağlantıyı sağlayarak isim tamlaması oluşmasını sağlayan eklere tamlama ekleri denir. Tamlayan Ekleri (İlgi Hali Eki, Genitif Eki) -ın, -in, -un, -ün, -(n)ın, -(n)in, -(n)un, -(n)ün. Tamlanan Ekleri ( İyelik, Aitlik ekleri) -ı, -i, -u, -ü, -(s)ı, -(s)i, -(s)u, -(s)ü.

Sıfat tamlaması nasıl olur?

Bir ismin önüne gelmek suretiyle onu değişik açılardan niteleyen ya da belirten kurala sıfat tamlaması denmektedir. Farklı sıfatların bu tanımlamayı kazanabilmesi adına isim ile beraber ikili tamlama oluşturması gerekmektedir. Böylece adından da anlaşılacağı üzere isim ile beraber sıfat tamlanır.

Isim tamlamaları nelerdir örnek?

İsim tamlamasına örnekler şu şekildedir:

  • Duvarın üstünden atlarken öldü.
  • Ceketimin cebinden para çıktı.
  • Arabanın anahtarı suya düştü.
  • Dün telefonumun kabı kayboldu.
  • Televizyonun kumandasının tuşu kırıldı.
  • Babamın ceketinin astarı söküldü.
  • Kütüphanenin raflarını sildik.
  • Okulun bahçesinin kapısı kapalıydı.

Tamlama nasıl olur?

Bir ismin benzerlerinden ayırt edilebilmesi için başka bir isim, zamir veya sıfatla anlam ilişkisi kurarak oluşturduğu söz öbeğine tamlama denir. Tamlamalar bir söz öbeğidir ve en az iki kelimeden oluşur, tek sözcüklü tamlama olmaz. > Tamlamalarda iki öge vardır: tamlayan ve tamlanan.

İsim tamlaması ne sorulur?

Ve bu tamlamalarda tamlanana, “Nasıl, hangi, kaç?” gibi soruları sorarak tamlayanı bulabiliriz. İsim tamlamalarında ise tamlanana “Ne, neyin, kim, kimin?” gibi soruları sorarak tamlayanı bulabiliriz. İsim tamlamaları ile sıfat tamlamalarının farkı budur.

Benim arabam isim tamlaması mı?

İsim tamlaması, esasen her iki ögesi isim olan iyelik grubunun üçüncü kişisinden başka bir şey değildir: benim arabam, senin araban, onun arabası, bizim arabamız, sizin arabanız, onların arabası biçiminde kişilere göre yapılan iyelik çekiminde birinci ve ikinci kişilerde tamlayan yerine sadece kişi zamiri (ben, sen; …

Aitlik grubu ne?

-ki aitlik ekiyle yapılan bu grup, cümlede zamir veya sıfat görevinde bulunur: çalışkan öğrencininki, sizinki, tarihten önceki, üniversite ile çarşı arasında gidip gelen dolmuşlardaki vb. Kitaptan sorunu tarat hemen cevaplansın.

Edat grubu nasıl bulunur?

Bir isim unsuru ile bir çekim edatından oluşan kelime grubudur. “ile, için, kadar, göre, diye, rağmen, karşı, doğru, gibi, dolayı…” edatları ile yapılır. ] İsim unsuru başta, edat sonda bulunur.

İyelik ekleri nedir?

Türkçede İyelik (Aitlik, Tamlanan) Ekleri (-m, -n, -i, -miz, -niz, -leri) İyelik (Aitlik, Tamlanan) Eki Nedir? Adlara gelerek onlara aitlik anlamı katan, onların neye, kime ait olduğunu belirten eklerdir.

İsim tamlaması nedir örnek cümleler?

Belirtili isim tamlaması, belirtisiz isim tamlaması, takısız isim tamlaması ve zincirleme isim tamlaması, isim tamlaması çeşitlerindendir. İsim tamlamasına örnekler şu şekildedir: Duvarın üstünden atlarken öldü. Ceketimin cebinden para çıktı.

Sıfat tamlaması nedir ve örnek?

Sıfat tamlamaları bir ismin işaret ettiği varlık veya kavramın adedi, biçimi, rengi, durumu, konumu vs. hakkında bilgi verir. Örnekler: mavi gökyüzü, yarım ekmek, yaşlı adam, küçük ev, zeytinyağlı sarma, birinci yarışmacı, ikiz yatak, hangi çocuk, öteki okul, görünen köy.