Türkiye su kaynakları bakımından zengin mi?

Türkiye su kaynakları zengin mi?

Ziraat Mühendisi Doç Boğaçhan Benli’ye göre Türkiye su kaynakları bakımından zannedildiği gibi zengin bir ülke değil: … Kişi başına düşen iki bin metre küp su ile Türkiye dünya ortalamasının altında olduğundan su fakiri bir ülkedir.”

Türkiye su kaynakları ne zaman tükenecek?

Projeksiyonlara göre şu an 1346 metreküp olan kişi başına düşen su miktarı, 2040 yılında 100 milyonluk nüfusla 1116 metreküpe düşecek ve ülkemiz su fakiri bir ülke olacak. Su miktarı düşüşü ve nüfus artışı bu şekilde sürerse de 2050’lerde 1069 metreküp ve aşağısı ile ‘kıtlık-kuraklık’ çeken bir ülke haline geleceğiz.

Su zenginliği bakımından Türkiye hangi sınıftadır?

Türkiye, orta-yüksek risk grubunda yer alırken, “su kıtlığı”, küresel iklim değişikliği ve su kalitesine karşın Türkiye‘nin gelecekte karşılaşacağı en büyük risk grubu olarak belirtilmiş. Raporda Çin, ABD ve Hindistan en fazla su tehlikesi görülecek ülkeler olarak sıralanıyor.

Türkiye su fakiri mi su zengini mi?

Ancak resmi veriler üzerinden ilerleyecek olursak; DSİ’nin verilerine göre, 2020 yılında Türkiye‘de kişi başına düşen yıllık su miktarı, 1.346 m3 değerindedir. Falkenmark indeksine göre, genel su durumunu belirleyecek olursak, Türkiye‘nin “su sıkıntısı” konumunda bulunan bir ülke olduğunu görebiliriz.

Türkiye su kaynakları bakımından nasıl bir ülkedir?

Türkiye Genelinde Su Kaynaklarının Durumu Türkiye artan nüfusu, gelişen ekonomi ve sanayisi ile bilinenin aksine su zengini bir ülke değildir. Aksine Türkiye, “su fakiri” olma yolunda ilerlemektedir. 2017 yılında, kişi başına düşen 1,385,92 m³’lük su miktarı ile “su sıkıntısı çeken” bir ülke kabul edilmektedir [1].

Türkiye su zengini bir ülke mi?

Ülkemiz su zengini bir ülke değildir. Kişi başına düşen yıllık su miktarına göre, ülkemiz su azlığı yaşayan bir ülke konumundadır. Kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı 1.403 metreküp/kişi civarındadır. (31 Aralık 2019 tarihi itibarıyla Türkiye nüfusu 82 milyondan biraz fazla kişidir.)

Türkiye’de su ne durumda?

Türkiye de, sanılanın aksine su zengini bir ülke değil, hatta tam tersine yılda kişi başına düşen bin 519 m3’lük su miktarı ile “su sıkıntısı çeken” bir ülke konumunda. Türkiye nüfusunun 2030 yılında 100 milyona ulaşacağı ve kişi başına düşen su miktarının bin 120 m3’e gerileyeceği öngörülüyor.

Tatlı su ne zaman tükenecek?

Çünkü verilere baktığımız zaman 2025 yılına kadar dünyanın yaklaşık yarısı tatlı su kaynaklarına ulaşmakta çok ciddi sorunlar yaşayacak. 2050 yılına geldiğinde ise dünyanın yüzde 75’i tatlı su kaynaklarına ulaşmakta olumsuzluklar yaşayacak.

Türkiyedeki su kaç yıl yeter?

Türkiye’nin suyu Bu durumda ülkemizin su zengini bir ülke olmadığı açık bir şekilde görülmektedir. Türkiye halen su kaynaklarının yarıya yakın bir kısmını kullanabilmektedir. Ancak 2030 yılına kadar su kaynaklarının tamamını kullanması beklenmektedir.

Türkiye’deki su kaynakları nedir?

Türkiye’deki su kaynakları denizler, göller, akarsular ve yer altı sularından oluşur. Bu su kaynakları içilebilir su ihtiyacı, ulaşım, tarım sulaması, enerji üretimi, balıkçılık gibi ihtiyaçlar için kullanılmaktadır.

Türkiye günde ne kadar su tüketiyor?

Reckitt Benckiser Hijyen Ev Kategorisi Başkan Yardımcısı Beaulieu, global ortalama su tüketiminin günde kişi başı 80 litre olduğunu, Türkiye‘de ise kişi başı 190 litre su tüketildiğini bildirdi.

Türkiyede su ne durumda?

Türkiye de, sanılanın aksine su zengini bir ülke değil, hatta tam tersine yılda kişi başına düşen bin 519 m3’lük su miktarı ile “su sıkıntısı çeken” bir ülke konumunda. Türkiye nüfusunun 2030 yılında 100 milyona ulaşacağı ve kişi başına düşen su miktarının bin 120 m3’e gerileyeceği öngörülüyor.

Su zengini ülkeler hangileri?

Dünyada su zengini kıtaların başını Kuzey Amerika çekiyor. ABD ve Kanada; Güney Amerika’da ise Brezilya dünyanın su zengini ülkeleri arasında. Eski kıtanın en zenginleri ise Rusya Avusturya, Fransa, Hollanda, İzlanda ve Norveç. Rusya Asya kıtasında da liderliğini koruyor.

Türkiyede sular bitiyor mu?

HAYIR, DEĞİL! Türkiye ise kişi başına kullanılabilir su miktarı göz önünde bulundurulduğunda, su stresi çeken bir ülke olarak kabul edilir. Projeksiyonlara göre, bugün 1.519 m3 olan kişi başına düşen su miktarının 2030 yılında 100 milyonluk nüfusla 1100 m3’e düşecek ve ülkemiz su fakiri bir ülke olacaktır.

Türkiye su fakiri mi?

Türkiye‘de toplam kullanılabilir su miktarı 112 milyar m3’tür. Ülkemizin, bir yılda kişi başına düşen yaklaşık 1566 m3’lük kullanılabilir tatlı su miktarı dikkate alındığında, su zengini bir ülke olmadığımız anlaşılmaktadır.