1970 li yıllarda postmodern hikayeleri kimler yazmıştır?

Postmodern hikaye yazarları kimlerdir?

* Sait Faik, Haldun Taner, Yusuf Atılgan, Vüsat O. Bener, Bilge Karasu, Nezihe Meriç, Attila İlhan, Adalet Ağaoğlu, Ferit Edgü, Rasim Özdenören, Füruzan gibi son dönem yazarları bu anlayışla roman ve hikâye yazmışlardır.

1970 li yıllardan itibaren modern hikaye ile birlikte postmodern hikayeleri yazan yazarlar kimlerdir?

Bu isimler arasında Tomris Uyar (d. 1941), Sevinç Çokum (d. 1943) Alev Alatlı (d. 1944), Mustafa Kutlu (d. 1947), Mehmet Eroğlu (d.

Nazlı Eray postmodern hikayeler yazmış mıdır?

Bu eğilimlerden biri de Oğuz Atay, Yusuf Atılgan, Nazlı Eray, Murathan Mungan, Nazan Bekiroğlu gibi yazarların farklı boyutlarda yararlandıkları postmodernist eğilimdir.

Postmodern Roman örnekleri ne zaman verilmeye başlanmıştır?

Bu metinlerde hem modern hem de postmodern unsurlar bir arada yer alır. Ancak postmodern roman örnekleri Türkiye’de modern unsurlardan yalıtılmış bir şekilde ilk örneklerini 1990’larda verir (Ecevit, 2001: 85). Yıldız Ecevit edebiyatımızda modernist romanın öncüsü olarak Oğuz Atay’ın adını öne çıkarır.

Postmodern romanları nelerdir?

Türk romanında Postmodern yöntemler ve eğilimler açısından incelenebilecek bazı romanlar şunlardır: Oğuz Atay, tehlikeli Oyunlar; Ahmet Altan, Tehlikeli Masallar; Pınar Kür, Bir Cinayet Romanı; Orhan Papuk, Kara Kitap, Benim Adım Kırmızı, Beyaz Kale; Latife Tekin, Sevgili Arsız Ölüm; İhsan Oktay Anar, Puslu Kıtalar …

Postmodern hikâye nedir kısaca?

Postmodern roman, klasik romandaki gibi olay örgüsü üzerine kurulu bir anlatı değildir.Olay örgüsünden daha çok olayın ya da olayların ön plana çıkması söz konusudur. Postmodern roman modernist romandaki gibi zor da olsa ulaşılabilir olan anlam bütünlüklerine sahip bir anlatı değildir.

Modernist ve postmodernist sanatçılar eserlerinde çoğunlukla hangi anlatım tekniğinden yararlanılmıştır?

‘İç monolog’ ve ‘bilinç akışı’ modernist edebiyatta sıkça kullanılan anlatım teknikleridir. Oğuz Atay da Türk edebiyatında modernist edebiyatın özgün bir temsilcisi olarak roman ve hikâyelerinde bu iki anlatım tekniğini çokça kullanmıştır.

Modernizm nedir ve temsilcileri?

Modernist yazarların temsilcileri arasında Franz Kafka, Albert Camus ve J.P Sartre yer alır. Bu yazarların varoluşçuluk akımından etkilendikleri de görülmüştür. Türk edebiyatındaki modernizmin temsilcisi olan yazarlar ise Sait Faik Abasıyanık, Haldun Taner, Atilla İlhan, Yusuf Atılgan ve Bilge Karasu olmuştur.

Post modernizmi esas alarak eser kaleme alan sanatçı kimdir?

Genel olarak ismi anılan yerli postmodern yazarlar ve yapıtları şöyledir: Oğuz Atay, ( Tehlikeli Oyunlar, Tutunamayanalar, Korkuyu Beklerken) Orhan Pamuk, ( Benim Adım Kırmızı, Kara Kitap) Hasan Ali Toptaş, ( Bin Hüzünlü Haz)

Postmodern hikâye nedir?

Postmodern Hikaye: Postmodern hikaye ile roman neredeyse tamamen aynı özelliklere sahiptir. Bu tür anlatılarda geleneksel kurgu ve olay örgüsü bulunmaz. Çoğu hikayede zaman ve mekan belirsizdir. Kurgunun temelini ise serbest çağrışımlar oluşturur.

Postmodernizm ne zaman Yayginlasti?

20. yüzyılın ortalarında ortaya çıkan postmodernizm; mimari, felsefe, edebiyat, resim gibi alanlarda kendini göstermiştir. Bu kavram 1960’lı yıllardan itibaren kullanılmaktadır.

Postmodernizm Türk romanında ne zaman görülmüştür?

Bu kavram 1934’lerde ortaya çıkmış ve 1960’lı yıllardan itibaren yaygınlaşmıştır. Bu düşünce çıktığı andan itibaren felsefi anlamlar kazanmış, politika, tarih ve ekonomide yer bulmuş, mimaride bir yöntem, edebiyat ve diğer sanat dallarında da bir akımı ifade etmiştir.

Postmodern roman özellikleri nelerdir?

*Postmodern romanlarda kronolojik bir olay veya anlatım yoktur. *Zaman akışkan değil durağandır. *Postmodern romanlarda yaşanan “an”lar vardır. *Yazar, duruma göre zamanda geriye dönüş (yaşanılanı kesintiye uğratıp geçmişe bir parantez açarak) veya zamanda atlama gibi karışık zaman dilimlerini anlatır.

Türk edebiyatında ilk postmodern roman nedir?

Türk Edebiyatının ilk postmodern romanı olarak kabul edilen Tutunamayanlar ile ilgili yazarı Atay, sonradan eşi olacak Pakize Kutlu’ya 1972 yılında verdiği röportajda şu cümleleri kurar: “Tutunamayanlar ile çok basit bir iş yapmak istedim; insanı anlatmayı düşündüm.

Postmodern hikayenin özellikleri nelerdir?

*Postmodern romanlarda kurgulanmış bir “olay” yoktur. *Postmodernist anlatılarda amaç, olay anlatmak değil, olayın oluşturduğu izlenimleri, duyguları anlatmaktır. * “Karamsarlık, yalnızlık, bunalım, gerçek arayışı” gibi duygular ifade edilir. *Postmodern romanlarda kronolojik bir olay veya anlatım yoktur.