Tarla sürme ne zaman yapılır?

Sonbaharda tarlalar sürülür mü?

Ana ürün soya ekiminde; –Tarla sonbaharda 20-25 cm derinlikte pullukla sürülür. -Şubat ayı içerisinde kültüvatör (kazayağı) çekilir. -Nisanda diskaro ve sürgü çekilerek ekime hazır hale getirilir.

Toprak işleme ne zaman yapılır?

Kulaklı pulluk ile 20 cm derinlikte anız bozma uygun iken, yazlık bir üründen sonra 13-15 cm derinlik yeterli olmaktadır. TOPRAĞI NE ZAMAN İŞLEMELİ? Toprak işleme zamanı, ekim nöbeti (münavebe) sistemine ve amaca göre değişir. Nadas uygulanan yerlerde, ilk sürüm, erken ilkbaharda toprak tava gelir gelmez yapılır.

Tarlada derin sürüm neden yapilir?

Bu yöntemle işlenen tarlalarda toprak üzerinde kalan anız kalıntılarının su ve rüzgar erozyonunu büyük oranda engellemekte ve yağan yağışların toprak içerisine sızmasını kolaylaştırmaktadır.

Tarla sürüldükten sonra ne yapılır?

TARLA ZİRAATI Sürülmüş tarlalara ekim için ikileme ve üçlemesi yapılır. Sürümle birlikte gübreleme de devam eder. Özellikle soğuk bölgelerde hububatta erken ekim amacıyla bu ay ekim başlar. Endüstri bitkilerinde sulama, çapalama ve diğer bakım işleri devam eder.

Nadasa bırakılan tarla ne zaman sürülür?

Nadas için toprak işleme mart veya nisan ayında başlar, ekim ayına kadar sürer. Hasattan sonra gölge tavının oluşmadığı bu alanlarda anız bozma uygulanmaz. Kurak yörelerde uygulanır. İlkbaharda tarla 2/3 otlandıktan sonra ilk işleme pulluk ile yapılır.

Ekim ayında bahçeye ne ekilir?

Ekim Ayında Hangi Sebze Ekilir?

  • Marul.
  • Karnabahar.
  • Turp.
  • Lahana.
  • Kereviz.
  • Soğan.
  • Sarımsak.
  • Brokoli.

Toprak ne zaman tava gelir?

Bitkilerin optimum büyüme ve gelişmeleri için toprak boşluklarındaki su havanın dengede olması gerekmektedir. Bitkiler için en uygun toprak koşulu olarak ifade edilen “Toprağın tava gelmesi” terimi, toprak boşluklarının yarısının su, yarısının da hava ile dolu olduğu durumdur.

Toprak işleme nedir ne zaman yapılır faydaları nelerdir?

TOPRAK NİÇİN İŞLENİR? Toprak işlemenin amacı; kültür bitkilerinin gelişmesi için gerekli su, hava, sıcaklık ve besin maddeleri gibi ana faktörlerin etkilerini artırmak ve bitkilerin isteklerine uygun olarak düzenlemektir.

Tarla sürümü kaç cm olacak?

İyi bir çimlenme ve çıkış için toprak ısısı en az 8-10°C olmalıdır. Bölgemizde ekim için Nisan ayı uygundur. Ekimde sıra arası 70 cm, sıra üzeri 35 cm olmalıdır.

Tarla sürüm derinliği ne kadar olmalı?

Sürüm Derinliği, Sürüm Aleti ve Daha Sonraki İşlemler Yapılan araştırmalar en uygun ilk sürüm derinliğinin değişik çalışmalarda 15 ila 20 cm arasında olduğu- nu göstermiştir.

Tarlaya patlatma ne zaman çekilir?

Dipkazan, hasat bittikten sonra ve “toprak kuruyken” 90-100 cm aralıklı (en fazla teker izinden) olarak, tarlanın bir düzüne ve bir tersine 45-60 cm derinlikten çekilmelidir. Bu işlem 4-5 yılda bir tekrarlanırsa çok yararlı olmaktadır.

Tarla ne kadar derin sürülür?

Tarla hazırlığında amaç; ön bitki artıklarını toprağa karıştırmak, yabancı otları yok etmek, iyi bir tohum yatağı hazırlamak, çimlenme, çıkış ve büyüme için uygun rutubet, havalanma ve sıcaklığı sağlamaktır. Tarladaki ön mahsül kaldırıldıktan sonra 20-25 cm derinlikte pullukla sürülür.

Nadas ne zaman sürülür?

Nadas, tarla toprağının işlenerek belirli bir süre boş bırakılmasıdır. Kuru tarımın yapıldığı bölgelerde su noksan bir faktör olup, genellikle yıllık yağışlar topraktan her yıl ürün kaldırmaya yeterli değildir. Bu nedenle iki yılda bir ürün alınır ve iki ekim yılı arasına bir “nadas yılı” koymak zorunlu olur.

Nadasa bırakmak iyi mi?

Nadas Uygulaması Zararlı mıdır? Nadas uygulamalarının temel amacı topraktaki azotobakterilerin sayısını azaltmaktır. Çünkü bu bakteriler hem rekolteyi hem de ürün kalitesini düşürür. Nadas, ekonomik açıdan zararlı olsa da topraktan daha fazla mahsul elde edilmesini sağladığı için faydalı bir uygulamadır.

Ekim Kasımda ne ekilir?

Kasım Ayında Hangi Sebzeler Ekilir?

  • Kuşkonmaz.
  • Lahana.
  • Pazı
  • Pancar.
  • Yabanturbu.
  • Sarımsak.
  • Kara Lahana.
  • Havuç