Postkolonyal yaklaşım nedir?

Postcolonial edebiyat nedir?

Sömürgeciliğin edebiyat üzerinde kalmış izlerini irdeleyen ve eleştirel bakış açısına ışık tutan bir metin. Postkolonyalizm, “sömürgecilik sonrası” veya “kolonileşme sonrası” demektir. Sömürgeciliğin bıraktığı sorunları felsefi ve edebi teoriyle içine alır.

Postkolonyal kuram nedir?

Postkolonyal kuram, Uluslararası İlişkiler (Uİ) disiplininde uzun yıllar hâkim olmuş rasyonalist/pozitivist geleneğin temel savlarına eleştirel bir bakış açısıyla karşı çıkma iddiasında bulunan ve sahip olduğu yöntembilimsel (metodolojik)/epistemolojik duruşa bağlı olarak postpozitivist/reflektivist/yorumsamacı/yapısal …

Postkolonyalizm nedir Ekşi?

uluslararası ilişkiler disiplininde sömürge dönemi sonrasına verilen ad. sömürgeci ilişkilerin, sömürge rejiminin bitmesiyle son bulmadığı, pek çok farklı boyutta (siyasi, kültürel vb.) devam ettiğini söyleyen yaklaşımlar bütünü.

Sömürgecilik Teorisi Nedir?

Sömürgecilik; kolonicilik, kolonyalizm ya da müstemlekecilik, genellikle bir devletin başka ulusları, devletleri, toplulukları, siyasal ve ekonomik egemenliği altına alarak yayılması veya yayılmayı istemesidir.

Postkolonyalizm yeni sömürgecilik midir?

Kısaca, postkolonyalizm döneminde yeni bir sömürgecilik yani neokolonializm dönemi yaşanmaktadır ve postkolonyalizm kuramı da bu dönemi eleştirel bir dille incelemektedir.

Neo sömürgecilik ne demek?

Neokolonyalizm veya yeni sömürgecilik, gelişmekte olan bir ülkeyi etkilemek için önceki sömürgecilik ile doğrudan askeri kontrol veya dolaylı siyasi kontrol yöntemleri yerine kapitalizmi, küreselleşmeyi ve kültür emperyalizmini kullanma pratiğidir.

Postkolonyal çalışmalar nedir?

Post-kolonyal çalışmalar Uluslararası İlişkiler disiplininde Avrupa merkezli ya da daha genel olarak Batı merkezli analizlere bir eleştiri olarak ortaya çıkmış, rasyonalist ve pozitivist olarak nitelendirilen geleneksel kuramlara alternatif üretme iddiasında olan post-pozitivist bir yaklaşımdır.

Postkolonyal sosyoloji nedir?

Tarih ve sosyoloji gibi çok sayıda akademik disiplinin aksine postkolonyalizmin ayırıcı özelliği, nesnel tarihsel süreçlerin analizlerini bu süreçlerden geçenlerin öznel deneyimleri ile birleştirmesidir.

Postkolonyal düşünürler kimlerdir?

Ana hatlarıyla Yeryüzü Lanetlileri kitabında belirtilen Postkolonyal düşünce dünyanın birçok yerindeki devrimi yapacak liderler üzerinde ciddi etkisi oldu; Latin Amerika’dan Che Guevara, Amerika’dan Malkolm X, İran’dan Ali Şeriati, Güney Afrika’dan Steve Biko gibi isimler bunlara örnek verilebilir.

Post kolonyalist ne demek?

Postkolonyalizm sömürgeciliğin bıraktığı mirası sorunsallaştıran bir dizi felsefi, sosyolojik, psikolojik, edebi teoriyi içine alır. … Bunun yanında, postkolonyal edebiyat sömürgeci ülkelerin vatandaşları tarafından yazılan, sömürülen ülkeleri ve insanlarını ana konusu yapan eserleri de içine alır.

Sömürgecilik nedir Eödev?

Sömürgecilik nedir Eodev? Sömürgecilik = Bir devletin başka bir devleti siyasi ve ekonomik egemenliğini kendi eline alarak o ülkenin siyasi işlerini ve ekonomisini kontrol etmesi durumudur.

Ilk sömürge imparatorluklarını kim kurdu?

Modern sömürge imparatorlukları ilk olarak 15. yüzyılda o zamanlar en gelişmiş Avrupa denizcilik güçleri Portekiz ve İspanya arasında bir keşif yarışıyla ortaya çıktı.

Postkolonyal dönem ne demek?

Avrupa devletlerinin başını çektiği büyük devletlerin, II. Dünya Savaşı’ndan sonra da çeşitli yollarla sömürgeci politikalarını gizleyerek sürdürdüğü döneme Postkolonyal dönem adı verilmiştir. Yirminci asrın ortaları kolonyal İmparatorlukların çöküşünün ve yeni ulus devletlerin ortaya çıkış dönemi oldu.

Post sömürgecilik ne demek?

Postkolonyalizm sömürgeciliğin bıraktığı mirası sorunsallaştıran bir dizi felsefi, sosyolojik, psikolojik, edebi teoriyi içine alır.

Yeni tip kolonyalizm nedir?

Başka bir deyişle, yeni sömürgecilik veya Avrupa tabiriyle neo-kolonyalizm, sömürgecilerin sömürdükleri ülkelerde askeri ve siyasi yapılarını devam ettirmekten vazgeçerek, kendi iktisadi ve ticari çıkarlarını koruyacak şekilde, sömürülen ülkelere verilen bağımsızlık sonrası yine bu ülkelerde kurduğu yapılar olarak …