Konjestif ne demek anlamı?

Tıp dilinde Kky ne demek?

Kalp yetmezliği olarak da bilinen Konjestif Kalp Yetmezliği (KKY) kalbin artık kanı etkinlikle pompalayamadığı için kanın gerisin geriye, vücut içine, özellikle karaciğer, akciğerler, eller ve ayaklara biriktiğinde oluşmaktadır.

Konjestif kalp hastalığı nedir?

Konjestif kalp yetmezliği, kalp kaslarının zayıflaması sonucu kalbin işlevinde bozukluklar meydana gelmesidir. Kalpteki bu rahatsızlık, vücudun ihtiyacı olan miktarda kan pompalanmasını engeller. Bu durum diğer organlara da zarar verir.

Konjestif kalp yetmezliği nedir makale?

Konjestif kalp yetmezliği KKY , kalbin dokuların metabolik gereksinimlerini karşılayacak miktarda kanı perifere pompalayamaması sonucu oluşan sistemik ve pulmoner konjesyon ile karakterize klinik bir durumdur.

KY nedir tıp?

Kalp yetmezliği (KY) dendiğinde kalbin çalışmaması anlaşılmamalıdır. Kalbin pompalama gücünün olması gerekenden daha az olması KY olarak bilinir. KY durumunda kalp kanı yeterli miktar ve hızda organlarımıza gönderemez ve kalp içindeki basınç artar.

Endokardit ne demek?

Endokardit kalpte oluşan enfeksiyonla gelişen bir kalp hastalığıdır ve kalp kapakçığı iltihabı olarak da adlandırılır. Çeşitli etkenlerle gelişen kalpteki enfeksiyonun tanısı her zaman kolay konulamıyor. Belirtileri ise kalpteki enfeksiyonun olduğu bölge ve bakterinin tipine bağlı olarak değişiyor.

Konjestif kalp yetmezliği neden olur?

Sağ kalp yetmezliği olarak da bilinen konjestif kalp yetmezliği, nedeni bilinmeyen (idiopatik) olabileceği gibi, sıklıkla akciğerlere kan ileten atardamarlarda artan kan basıncının (pulmoner hipertansiyon) artması ile ortaya çıkabilir.

Kalp yetmezliği öldürür mu?

Kalp yetmezliği, zamanında tedavi edilmediğinde ölüme kadar varan etkileri bulunan riskli bir hastalıktır.

Sistolik KY nedir?

Sistolik KY: Sistol; kalbin kasılması anlamındadır. Kalp kası yeterli derecede kasılmadığı zaman gelişen kalp yetmezliğine denir. Diyastolik KY: Diyastol ise kalbin gevşemesidir. Burada ise kalp, normal kasıldığı halde tam olarak gevşeyemez, böylece kalbe giren kan ve dolayısıyla pompalanan kan miktarı azalır.

Kalp yetmezliği ne demek?

Kalp yetmezliği genel anlamda kalbin çeşitli nedenlere bağlı olarak zarar gördüğü veya zayıfladığı durumlarda ortaya çıkan bir hastalıktır. Kalbin kan pompalama odacıkları olan ventriküllerin sertleşmesi, kalbin iki atışı arasında tam olarak kan ile doldurulamamasına neden olarak kalp yetmezliğine yol açabilir.

KY açılımı nedir?

KY, küçük yatırımcıları temsil eden bir kısaltmadır. Bu kısaltma türü isminden anlaşılacağı üzere, küçük yatırım yapan kişileri temsil ediyor. Borsada küçük yatırım yapan kişilere verilen bir kısaltmadır. Küçük yatırımcılar borsa üzerinde KY kısaltmasıyla adlandırılıyor.

Tıbbi terimler nelerdir?

Tıp alanında kullanılan terimlerin yazılış ve okunuşlarını, türetme ve anlamlandırma ilkelerini inceleyen ve öğreten bilim dalına tıbbi terminoloji denir….

  • EKG: Elektro Kardiyo Grafi.
  • DM: Diabetes Mellitus (şeker hastalığı)
  • BT: Bilgisayarlı Tomografi.
  • VKİ: Vücut Kitle İndeksi.
  • MR: Manyetik Rezonans.

14 Nis 2021

Endokardit nedir belirti?

Endokardit kalpte oluşan enfeksiyonla gelişen bir kalp hastalığıdır ve kalp kapakçığı iltihabı olarak da adlandırılır. Çeşitli etkenlerle gelişen kalpteki enfeksiyonun tanısı her zaman kolay konulamıyor. Belirtileri ise kalpteki enfeksiyonun olduğu bölge ve bakterinin tipine bağlı olarak değişiyor.

Endokardit nasıl teşhis edilir?

Tanı koymak kolay değil! Altta yatan yapısal kalp hastalığı varsa veya hasta daha önce bir kalp ameliyatı geçirmişse bu kişilerde ateş varlığında hastalıktan şüphe etmek gerekir. Kan kültürlerinde bakterinin üretilmesi endokardit için en önemli tanısal testtir.

Kalp yetmezliği konjestif olmaksizin ne demek?

Bazen kalp yetmezliği olarak da adlandırılan konjestif kalp yetmezliği (KKY), kalp kasının zayıfladığı ve genellikle gerektiği gibi pompalayamadığı bir durumdur. Kalbin ana pompalama odaları (ventriküller) büyüklüğü ve kalınlığı değişebilir, büzüşemez (sıkışamaz) ya da olması gerektiği gibi gevşeyemez (dolduramaz).

Kalp yetmezliği olan bir insan ne kadar yaşar?

Kalp yetersizliği yaşam boyu devam eden kronik bir hastalıktır. Nadiren veya düzeltilebilir bir nedene bağlı gelişmişse normale dönebilir. Yaşam beklentisi, prostat kanseri, kalın bağırsak kanseri, deri kanserleri, meme kanseri, rahim kanseri gibi pek çok kanser türünden daha kötüdür. 5 yıllık yaşam şansı %50’dir.