Tektonik ovalar nelerdir?

Tektonik ovalar nerede bulunur?

Tektonik Ovalar

  • Iğdır ovası
  • Ağrı
  • Pasinler.
  • Niksar.
  • Varto.
  • Kahramanmaraş
  • Erzincan.
  • Malatya.

Iğdır ovası tektonik mi?

Iğdır Ovası Iğdır ilinde bulunan Aras Nehri boyunca yer alan tektonik kökenli bir çöküntü ovasıdır.

Ovaların isimleri nelerdir?

İç Anadolu Bölgesi: Konya Ovası, Çubuk Ovası, Kayseri Ovası. Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Suruç Ovası, Harran Ovası. Doğu Anadolu Bölgesi: Elbistan Ovası, Yüksekova, Elazığ Ovası, Erzurum Ovası. Karadeniz Bölgesi: Erbaa Ovası, Turhal Ovası, Niksar Ovası, Merzifon Ovası.

Malazgirt ovası tektonik mi?

Tektonik Ovalar: Elazığ Ovası, Malatya Ovası, Varto Ovası, Karlıova, Hınıs Ovası, Iğdır Ovası, Elbistan Ovası, Erzurum Ovası, Erzincan Ovası, Yüksekova, Tercan Ovası, Pasinler Ovası. Lav Örtüsü Ovaları: Muradiye Ovası, Malazgirt Ovası, Çaldıran Ovası.

Büyük Menderes tektonik ova mı?

Yüksekova, Erzurum ve Malatya Ovası ise Doğu Anadolu’nun en büyük tektonik ovaları arasında yer alır. Tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu Ege Bölgesinin en büyük ovaları ise Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Bakırçay Ovasıdır.

Muş Ovası tektonik mi?

Muş Ovası, Doğu Anadolu Bölgesinde Yukarı Murat-Van Bölümü içerisinde yer alan tektonik ova. 80 km uzunluk, 30 km genişliğindeki ova 1650 km²’dir.

Iğdır Ovasını kim aldı?

Iğdır Ovası’nın tamamını, Harran Ovası’nın yarısından fazlasını İsrailliler satın aldı. Türkiye’deki ekili alanlarımızın önemli bölümünü İsrailliler satın alıyor” diye konuştu.

Iğdır Ovası nasıl oluştu?

Yüzölçümü 650 Km2’yi bulan ve bir çöküntü alanına tekabül eden Iğdır ovası, Aras’ın ve öbür küçük akarsuların taşıdığı alüvyonlarla oluşmuştur. Ovanın oluşumunda Ağrı Dağları’ndan inen volkanik tüflerinde büyük rolü vardır. Bu nedenle toprağı çok verimlidir.

Ova nedir çeşitleri nelerdir?

Ova: Vadilerle parçalanmamış çevrelerine göre alçakta olan geniş düzlüklere ova denir. Ülkemizde ovalar iki gruba ayrılır. Kıyılarda delta ovaları ve iç kesimlerdeki ovalar.

Karstik ovalar hangi illerde?

Polye olarak da adlandırılan bu ovaların başlıcaları Muğla, Kestel, Korkuteli, Burdur, Tefenni, Elmalı ve Acıpayam’dır. Türkiye‘deki ovaların bir kısmı da akarsuların taşıdığı alüvyonları denizde biriktirmesiyle oluşan delta ovalarıdır.

Turkiyenin en buyuk ovası neresidir?

Kuzeyinde Toros Dağlarının bulunduğu Çukurova Delta Ovası, Türkiye’nin en büyük ovasıdır. Akarsuların yüksek seviyede alüvyon taşıması sonucu oluşmuştur. Üzerinde birçok sulama tesisi bulunan ova bölgedeki tarımsal faaliyetlerin merkezi konumundadır.

Malazgirt ovası ne ovası?

Malazgirt Ovası İlçenin güney kısmını kuşatan ova yüksek bir plato görünümünde olup, plato zamanla, gerek Süphan dağının gerekse eteğindeki küçük volkanların çıkarmış oldukları lavlarla ve yer yer kaya yığınlarıyla kaplanmıştır.

Büyük Menderes ovası hangi bölgede?

Küçük Menderes Ovası, Ege Bölgesi’nde, İzmir ili topraklarında, Aydın Dağları ve Bozdağlar arasında oluşmuş, içinden Küçük Menderes Nehri’nin aktığı tektonik ova. Kıyıdan 100 km kadar içerilere sokulan Küçük Menderes grabeni , yaklaşık 1140 km² yüz ölçümüne sahiptir.

Büyük Menderes hangi ovayı oluşturur?

Büyük Menderes Nehri, Türkiye’nin batısında 560 km. aktıktan sonra Ege Denizi’ne döküldüğü yerde Büyük Menderes Deltası’nı oluşturur. Delta, birkaç lagünle, geniş tuzcul bataklıklar ve çamur düzlüklerinden oluşan ülkemizin Ege Denizi kıyısındaki en büyük deltasıdır.

Muş Ovası hangi tür ovadır?

Muş Ovası, Doğu Anadolu Bölgesinde Yukarı Murat-Van Bölümü içerisinde yer alan tektonik ova. 80 km uzunluk, 30 km genişliğindeki ova 1650 km²’dir. Ovayı güneyden Haçreş dağları, kuzeyden Şerafettin Dağları ve uzantıları çevirir. ova Türkiye’nin büyük ovalarındandır.