Sükûn ne demek TDK?

Sükunet nedir örnek cümleler?

Özellikle Türk Dil Kurumu üzerinden sükunet kelimesi, ‘Sessizlik ve dinginlik ile huzur’ anlamları üzerinden ifade edilir. Bu konuda bir cümle üzerinden sükunet kelimesi örnek verilebilir; ”Ben burada artık biraz sükunet istiyorum.”

Ruhun sükuneti ne demek?

a. (sükû:net) 1. Durgunluk, dinginlik, hareketsizlik, sessizlik: “İlim, oldukça gelişmiş bir zekâ, dikkat, çalışkanlık, sükûnet ve ağırbaşlılık ister.” -M. Kaplan. 2. Huzur, rahat, sükûn: “Büyük gürültü gibi sükûnetin büyüğü de insanı yoruyordu.” -R. N. Güntekin.

Muvazeneye ne demek?

Muvazene etmek ne demek? Denge, denkleşme, denk gelme, balans. Muvazeneli: Ölçülü, dengeli.

Tahayyül ne demek ne demek?

Dilimize Arapçadan geçen tahayyül etmek kelimesi hayal sözcüğünden türetilmiştir. Hayal kelimesi hem zihinde canlandırılan görüntü hem de zan demektir. Tahayyül etmek ise daha önce tanıklık edilen bir şeyi ya da yaşanan bir olayı zihinde tekrar canlandırmak anlamına gelir.

Kavi olmak ne demek?

Dayanıklı, güçlü, zorlu olan.

Müzeyyen ne anlama gelir?

Müezzin, camilerde ezan okuyan, sala getiren, namazlarda selam ve tesbih dualarını okuyan kişidir. TDK’da müezzin ‘Namaz vakitlerini bildirmek için ezan okuyan din görevlisi, ezancı’ olarak tanımlanmaktadır.

Sofa evin neresi?

– Evlerde oda kapılarının açıldığı genişçe yer, hol, – Evlerin önünde yer alan geniş balkon, – Cami girişlerinde kapının her iki yanında bulunan kısım, Bu şekilde alana bağlı olarak farklı yerler için sofa kelimesi kullanılabilmektedir.

Sakin dingin ne demek?

”Dinmek” fiilinden türetilen dingin kelimesi, öz Türkçedir. 14. yüzyıldan beri kullanılan bu sözcük, sakin, sessiz, içine kapanık anlamına gelir. Kelimenin bir diğer anlamı ise güçsüz düşmüş, takati kalmamış olan kimsedir.

Aklı noksan ne demek?

DELİ: Aklını yitirmiş olan, akli dengesi bozulmuş olan, mecnun. Coşkun, azgın, çılgın. Manyak.

Hodbinin anlamı nedir?

Pek çok açıdan bencil olan insanlar hodbin olarak bilinmektedir. Yani hodbin kelimesi ile beraber bencil sözcüğü aynı anlama gelir. Hem maddi anlamda hem de manevi yönden bencil olan kişiler için bu sözcüğün kullanıldığını ifade etmek mümkün.

Vecd ne demek sozluk anlami?

Vecd sözcüğü kimi yerlerde aşk ve aşktan gelen coşkunluk anlamında kullanılmaktadır. Bu aşk, tasavvuf edebiyatına göre ilahi aşk olarak nitelenir. Vecd ile anlatılmak istenen, ilahi aşktan gelen heyecandır.

Asabi biri ne demek?

Normalde kızılmayacak şeylere bile aşırı tepkiler gösteren, sinirlerine hakim olmakta güçlük çeken kişilere asabi denir. Asabi olarak tanımlanan kişiler ne kadar istese de sakin kalmayı başaramazlar. Örnek Cümleler: 1- Ben hayatımda onun kadar asabi olan başka bir insan görmedim.

Taahhül etmek ne demek?

Taahhul etmek ne demek? Taahhüt kelimesi ile beraber merak edilen kelime grupları arasında taahhüt etmek nedir sorusu yer alıyor. Bu durum üstlenilecek bir konu hakkında işlemi karşı tarafa devretmek olarak anlatılır.

Kavi nedir din?

Sözlükte “güçlü olmak, gücü yetmek, bir işi gerçekleştirmek için aklen ve bedenen yeterli olmak” anlamındaki kuvvet kökünden sıfat olup Allah’a nisbet edildiğinde “her şeye gücü yeten, kudret sahibi mânasına gelir. … Kavî ismi dokuz âyette Allah’a nisbet edilmiştir.

Arapça Kavi ne demek?

El Kavi güçlü kuvvetli anlamına gelmektedir. Allah’u Teala tam bir kuvvete sahip olmak bakımından Kavi gücünün çok kuvvetli olması itibariyle de metindir. Rabbimizin El Kavi ismi Kur’an-ı Kerim’de bir çok ayeti kerimede geçmektedir.