Faturalı satış nedir?

Satış faturası ne demek?

Satış Faturası Bir işletmenin sattığı ürün veya hizmeti belgelemek için müşterilerine kestiği faturalardır. Her satışın belgelenerek yasallaşması gerekir. Bir satış faturasında satılan malın cinsi, ismi, miktarı, birim satış fiyatı, ve toplam bedeli gibi bilgiler beyan edilir.

Müşteriye fatura nasıl kesilir?

Bu bilgilerin listesi şöyledir:

  1. Faturanın düzenlenme tarihi, seri ve sıra numarası,
  2. Faturayı düzenleyenin adı, varsa ticaret unvanı,
  3. İş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası,
  4. Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası,

Faturası neden kesilir?

Fatura neden kesilir sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz; ticari işletmenin bilanço ve gelir tablolarının oluşumunu sağlamaktadır. Satılan mal ve hizmetin miktarını belirler. Aynı zamanda iadesinin yapılabilmesi içinde fatura gerekli bir belgedir. Hatalı yazılmış olan fatura çöpe asla atılmaz.

Fatura ne işe yarar?

Faturalar, ticari işletmelerin cirolarını oluşturur. Fatura, satıcı açısından satmış olduğu mal veya sunmuş olduğu hizmetin bedelini alıp almadığını, müşteri açısından ise almış olduğu malın veya kendisine sunulan hizmetin bedelinin ödenip ödenmediğini göstermeye yarayan bir belgedir.

Alış ve satış faturası nedir?

Alış faturası, firmanızın herhangi bir tedarikçinizden malzeme ya da hizmet alması durumunda kesilen fatura tipidir. Bu faturaların sistematik bir şekilde kaydedilmesi, işlem ve takip kolaylığını sağlar.

Satış faturası nasıl işlenir?

Satış Faturasında Olması Gereken Bilgiler

  1. Faturanın seri ve sıra numarası ile düzenlenme tarihi.
  2. Düzenleyenin (satıcının) adı ve varsa ticaret unvanı, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası, iş adresi.
  3. Müşterinin (alıcının) adı ve unvanı, varsa bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası, adresi.

KDV’li fatura nasıl kesilir?

İstisna mevzuatı nedenli 0 KDVli fatura kesmek

  1. Fatura üzerinde e-Fatura Bilgileri veya e-Arşiv Bilgileri ekranına girin.
  2. Fatura tipi olarak “İstisna” olarak seçin.
  3. Fatura kalem bilgilerinde 0 KDV ile girdiğiniz ürün ya da hizmetin KDV muafiyet kodu ne ise belirleyin.

KDV dahil fatura nasıl kesilir?

KDV hesaplaması, KDV dâhil ve KDV hariç olarak 2 şekilde yapılır. KDV dâhil hesaplaması, temel olarak “KDV hariç ürün fiyatı × (1+KDV oranı)”, KDV hariç hesaplaması ise “KDV dâhil ürünün fiyatı ÷ (1+KDV)” formülüyle yapılır.

Fatura kesince ne olur?

Yıl içinde kesilen faturalar muhasebe kayıtlarına problemsiz alınır. Eğer yıl atlaması var ise yani bir önceki yılın faturası size yeni ulaştı ise, fatura muhasebeleştirilir fakat faturanın bedeli gider yazılamaz. Aynı şekilde KDV’si de KKEG (kanunen kabul edilmeyen gider) olur.

Fatura kesilmezse ne olur?

Kanun hükmü “süresi içerisinde düzenlenmeyen fatura hiç düzenlenmemiş sayılır” diyor. Faturanın hiç düzenlenmemiş sayılması nedeniyle VUK 353/1’inci maddesine göre özel usulsüzlük cezası kesilmesi gerekecektir.

Fatura almak neden önemlidir?

Fiş ya da fatura, alıcı olarak bizlerin satıcılardan aldığı ürün ya da hizmetin kayıtlara geçmesini sağlar.Fiş ve fatura, aldığımız ürün üzerinden vergi ödeneceğinin kanıtı niteliğinde bir belgedir ve bu verginin miktarını gösterir. Fiş ve fatura sayesinde devlete vergi ödenir.

Alış faturaları nelerdir?

Alış faturası, firmanızın herhangi bir tedarikçinizden malzeme ya da hizmet alması durumunda kesilen fatura tipidir.

Satış fatura bir sonraki aya işlenir mi?

Ürün teslimi ya da hizmetten sonra 7 gün içinde fatura kesilmelidir. Eğer bu fatura kesim süresi olarak belirtilen 7 günlük süre ile bir sonraki aya geçiş var ise faturanın ilgili ayın KDV beyannamesinde yer alması gerektiğinden o ay içinde düzenlenmelidir.

Gider faturaları ne zaman işlenir?

Buna göre, fatura ve benzeri vesikalar 10 gün içinde defterlere kaydedilebilecek, indirim hakkı ise vesikaların kanuni defterlere kayıt edildiği vergilendirme döneminde kullanılabilecektir.

KDV dahil fatura kesilir mı?

[1] Fatura kesme haddinin altındaki gider faturaları KDV dahil diye tanzim edilse bile KDV yi indirim hakkımız bulunmaktadır. [2] Fatura kesme haddinin ÜSTÜNDEKİ gider faturaları KDV dahil tanzim edildiklerinde KDV yi indirim hakkımız bulunmamaktadır.