Yeni Hal Yasası neler getiriyor?

Yeni Hal Yasası’nda neler var?

Hükümetin yaklaşık 3 senedir sözünü ettiği yeni Hal Yasası başta fiyat makası olmak üzere sorunları çözmeye odaklanıyor. Mevcut yasadaki yeni düzenlemeler hallerdeki yapının değişmesini, aracıların denetlenmesini, sebze-meyve ticaretinin kayıt altına alınmasını ve gıda güvenliği yönünden denetlenebilmesini öngörüyor.

Hal komisyonculuk yasası nedir?

6 ocakta mecliste görüşülmeye başlayan yasa tasarısıdır. amaç hallerdeki komisyonları düşürmek üreticinin eline daha çok para geçmesini sağlamak serbest piyasa koşullarını adil bir şekilde yaratmakmış. hallarde komisyon oranlarında yüzde 2 , belediye rüsumunda yüzde 1 lik bi indirim öngörülmektdir. ama konuşulan …

Hal Kanunu Nedir?

Hal Yasası için adım atıldı. Kamuoyunda “Hal Yasası” olarak bilinen 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun‘da yapılacak düzenlemeyle sebze ve meyve ticareti sektöründe köklü dönüşümler yapılacak.

Hal kanunu ne zaman çıktı?

Türkiye’de olağanüstü hâl, 27 Ekim 1983 tarihinde yürürlüğe giren 2935 sayılı Olağanüstü Hâl Kanunu kapsamında tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar, ağır ekonomik bunalım ve “anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi …

Rüsum vergisini kim öder?

(9) Hal rüsumu, malları satın alanlarca beş iş günü içinde ödenir. Tüccarlar tarafından yapılan satın alımlarda, hal rüsumu tüccar tarafından ödenir. Komisyoncular, aracılık ettiği satışlardan dolayı tahakkuk eden hal rüsumunun beş iş günü içinde ödenmesinden malı satın alanlarla birlikte müteselsilen sorumludur.

Sebze ve meyvelerin toptan satışını yapan kişiler kimlerdir?

MADDE 34 ? (1) Malların toptan satışı; hal içi ve dışında faaliyet gösteren üretici, üretici örgütü, komisyoncu ve tüccarlar tarafından yapılır.

5957 sayılı kanun nedir?

Kamuoyunda kısaca “Hal Kanunu” olarak bilinen 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, sebze ve meyve ticaretini yeni bir bakış açısıyla düzenlemiş ve bu durum uygulamaya yönelik pek çok yenilikleri de beraberinde getirmiştir.

Hal rüsumu ne demek?

20- Hal rüsumu nedir? Hal rüsumu, malları satın alanlarca toptan satış bedeli üzerinden toptancı hali bulunan belediye veya işletmelere ödenen meblağdır.

Anayasanın 119 maddesi nedir?

Madde 119 – Tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım hallerinde, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilan edebilir.

Rüsum vergisi nereye ödenir?

Hal Rüsumu Nereye Ve Ne Zaman Ödenir? Hal rüsumu, malın üretildiği yerdeki toptancı halinin bağlı olduğu belediye veya işletmecisi adına açılacak banka hesabına 5 iş günü içinde yatırılır.

Rüsum bedeli ne demek?

Rüsum bedeli ne demek? Anılan Kanunun yapmış olduğu tanıma göre Rüsum; kamu kurumlarında görülen hizmet ve giderlerin karşılığı olarak yalnız o işle ilgisi bulunan kişilerden alınan gelirdir. Kanuna göre Hal rüsumu: Malları satın alanlarca toptan satış bedeli üzerinden ödenen meblağdır, şeklinde düzenlenmiştir.

Halden nasıl mal alınır?

  1. Sebze ve Meyve Ticaretinde Toptancı hallerinden hiçbir ayırım yapmaksızın bütün GERÇEK veya TÜZEL kişiler; en az SANDIK, KASA, ÇUVAL gibi o mala ait ASGARİ BİRİMİNİ talep etmek kaydıyla ürün satın alabilirler.
  2. Ancak parça veya kilo esasına göre ürün satışı yasaktır.

Hale nasıl mal satılır?

Halde mali beğenen tüccar ürünü alır, kendi deposuna götürür, bayan işçiler domatesi veya sebzeyi boylarına göre üzerinde firma ismi karton kutulara düzgün şekilde yerleştirir. Tüccar veya komisyoncu olan esnaf sonra bu malı kamyon veya kamyonetlerle İstanbul haline gönderir.

Hal Rüsumunu kim öder?

(9) Hal rüsumu, malları satın alanlarca beş iş günü içinde ödenir. Tüccarlar tarafından yapılan satın alımlarda, hal rüsumu tüccar tarafından ödenir.

Hal bildirim cezası ne kadar?

Rüsumu alınacak mallar için; tespitin yapıldığı yerdeki toptancı halinde bir önceki gün o mallar için oluşan birim fiyatların en yükseği esas alınarak belirlenen toptan satış bedelinin yüzde yirmi beşi oranında cezalı olarak alınır.