Kasai ameliyatı nedir?

Portoenterostomi nedir?

Eğer bebekte dahili sebepler ekarte edildiği takdirde ve tüm bulgular var ise karaciğer biyopsisi alınmakta, batın ultrasonu yapılmakta ve laparoskopik olarak safra yolları görüntülenmektedir. Cerrahi tedavide safra yollarıyla bağırsak arasında bir yol yapılmakta buna portoenterostomi denilmektedir.

Ekstrahepatik biliyer atrezi nedir?

Turkiye Klinikleri Pediatric Sciences – Special Topics Biliyer atrezi, yenidoğan kolestazının en yaygın nedeni ve çocukluk çağında karaciğer transplantasyonunun en sık endikasyonu olup ekstrahepatik safra yollarında tam daralmaya yol açar. Tıkanma, klinik olarak sarılık, akolik dışkı ve hepatomegaliyi ortaya çıkarır.

Safra yolu genişlemesi nedir?

Safra yolu kistlerinin farklı tipleri vardır. Bu tipler arasında ana safra kanalını tutan genişleme en sık görülen tiptir. Safra yolu kistleri safra yolu iltihabı (kolanjit), safra yolu tıkanıklığı, karaciğer apsesi, ateş gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.

Atrezi hastalığı nedir?

Bilier Atrezi | Bilier (biliyer) atrezi ya da safra yolları yokluğu doğum öncesi veya doğumdan hemen sonra başlayan safra kanallarının tıkanması ile başlayan ilerleyici ve ciddi karaciğer hastalığı ile sonuçlanan bir durumdur, kızlarda daha sık görülür.

Safra atrezisi nedir?

Bilier (biliyer) atrezi ya da safra yolları yokluğu doğum öncesi veya doğumdan hemen sonra başlayan inflamatuar olaylar sonucunda safra kanallarının tıkanması ile başlayan ilerleyici ve ciddi karaciğer hastalığı ile sonuçlanan bir durumdur. Safra tüpleri karaciğer içinde üretilen safrayı barsağa taşıyan yollardır.

PFIC nedir?

Progresif Kalıtsal İntrahepatik Kolestaz (PFIC), progresif bir karaciğer hastalığına neden olan ve siroza ve son evre karaciğer hastalığına yol açabilen, bir grup nadir genetik bozukluğu temsil eden genel bir terimdir.

Biliyer obstrüksiyon nedir?

İkter klinik olarak deri, sklera ve mukozanın sarı renge dönmesidir ki, altta yatan neden bilirübinin vücut sıvılarında retansiyonudur.

Safra kesesi büyümesi neden olur?

Safra taşları bir kum tanesi kadar küçük veya bir golf topu kadar büyük olabilir. Çoğu zaman safra kesesi taşları semptomlara neden olmaz. Safra taşları, safra kanallarına veya ortak safra kanalına giden kistik kanalı tıkadığında safra, safra kesesinde birikerek basınca, şişmeye ve ağrıya neden olur.

Safra yollarında dilatasyon ne demek?

Ultrason sırasında doktorun gerçek tümörü görmesi mümkün olabilir; ancak, daha sıklıkla, ultrason daha büyük safra yollarındaki bir tıkanıklık arkasında konumlanan küçük safra kanallarını gösterir. Buna kanalların genişlemesi, yani “dilatasyon” denir.

Caroli hastaligi neden olur?

Caroli hastalığı intrahepatik safra yollarının fokal veya diffüz kistik dilatasyonu ile karakterize konjenital hastalığıdır. Artmış safra taşları, tekrarlayan kolanjit atakları, kolanjiokarsinoma riski vardır. Nadiren uzak metastaz yapar. Tedavi hastalığın lokalizasyon ve genişliğine bağlıdır.

Safra kesesi yokluğunda ne olur?

safra deposu olmayınca, karaciğerde üretilen safra (bilirubin) düzensiz bir şekilde barsaklara salgılanır. Bu durum gıdaların yeterli bir şekilde sindirilememesine ve barsaklarda gaz toplanmasına neden olur.

Kolelitiazis ne demek?

Safra kesesinde taşlar varsa, buna kolelitiazis denir. Safra kanallarında safra kesesi taşları mevcut olduğunda buna koledokolitiazis denir. Safra kesesi taşları kesede iltihaba yol açtığında bu duruma akut kolesistit adı verilir.

PFIC nedir tıp?

Progresif Kalıtsal İntrahepatik Kolestaz (PFIC), progresif bir karaciğer hastalığına neden olan ve siroza ve son evre karaciğer hastalığına yol açabilen, bir grup nadir genetik bozukluğu temsil eden genel bir terimdir.

PFIC Tip 1 nedir?

PFIC1, Byler Hastalığı Byler hastalığı ya da Grönland ailevi kolestazı olarak da adlan- dırılan PFIC1, ilk olarak 1969 yılında Amish toplumuna men- sup 7 çocukta tanımlanmıştır. Bu hastalıkta, 18. kromozomun uzun kolunda (18q21) lokalize olan ATP8B1 geninde (FIC-1) mutasyon saptanmıştır (2).

Obstrüksiyon nedir ne demek?

Tıkanıklık anlamında kullanılır. Örneğin; ağızdan alınan gıdalar, bağırsakta oluşan engel nedeniyle ilerleyemez ise bağırsak obstrüksiyonu ifadesi kullanılır. Karın içi yapışıklıkları ve bağırsak kanseri en sık bağırsak tıkanıklığı yapan maddeler arasında yer alır.