Nizamülmülk Siyâsetnâme ne anlatıyor?

Vezir Nizamülmülk ün yazdığı Siyasetnamenin konusu nedir?

Siyasetname isimli eser Nizamülmülk tarafından yazılmıştır. Eserde büyük bir dini bağlamın yanında devlet işleri ile devlete dair düşünceleri yer almaktadır. Siyasetname yazarı olan Nizamülmülk aynı zamanda Selçuklu Devletinde vezirlik yapması ile de bilinmekteydi.

Siyasetname ne anlatır?

Siyâsetnâme, Arap, Fars, Hint ve Türk edebiyatlarında devlet adamlarına yöneticilik sanatına ilişkin bilgiler veren yapıtların genel adı. Genel olarak hükümdarlar için kaleme alınmış olan siyâsetnâmelerde onların sahip olması gereken nitelikler, saltanatın koşulları ve kuralları anlatılır.

Siyasetname kimin isteği üzerine yazılmıştır?

Nizamülmülk, Siyasetnáme ya da Siyerü’l-mülük adıyla anılan bu yapıtını Sultan Melikşah’ın isteği üzerine kaleme aldı. Kitabın sonu, Mazdek, Batıniler ve Hurremiler gibi muhalif mezheplerle mücadele amacıyla kaleme almıştır.

Nizamülmülk kimin veziri?

Nizâmülmülk (Farsça: نظام الملك) veya gerçek adıyla Ebu Ali Kıvamuddin Hasan bin Ali bin İshak et-Tûsî (Farsça: نظام الملك، ابو علي الحسن الطوسي ; d. 10 Nisan 1018 – ö. 14 Ekim 1092), Büyük Selçuklu İmparatorluğu’nun baş veziri ve Siyâsetnâme adlı eserin yazarı olan Fars devlet adamı ve siyaset bilimcisidir.

Selçuklu veziri Nizamülmülk ün yazdığı eserin adı nedir?

Siyasetname (Farsça: سياست نامه) veya Siyeru’l-mülk (سیرالملوك), Nizamülmülk tarafından kaleme alınmış siyaset konulu eser.

Siyasetnameyi kim yazdı?

NizâmülmülkSiyâsetnâme / Yazarı

Türk edebiyatında ilk siyasetname nedir?

Kutadgu Bilig. Karahanlı Devleti hükümdarı Ulu Kara Buğra Han’a, Kutadgu Bilig adlı eseri (ilk siyasetname ve ilk mesnevi örneğini) 18 aylık bir çalışma sonunda 1070 yılında sunmuştur.

Islam medeniyetinde yazilmis siyasetname turu eserlerin genel Muhtevasi nedir?

Geçmişte İslam dünyasında devlet yönetimi ve hükümdarlara dair yazılan eserlere genel olarak “Siyasetnâme” adı verilmektedir. Siyasetnâmeler, dönemin hükümdar ve devlet adamlarına pratik tavsiyelerde bulunmak ve adaletli bir yönetim oluşturmalarını sağlamak amacıyla yazılan siyasî, ahlakî ve dinî içerikli eserlerdir.

Siyasetname adlı eserin sahibi kimdir?

Bu maddede Nizamülmülk tarafından yazılmış olan “Siyasetnameeseri konu edilmektedir. Genel olarak siyasetname türü ve eserleri için siyasetname maddesine göz atınız. Siyasetname (Farsça: سياست نامه) veya Siyeru’l-mülk (سیرالملوك), Nizamülmülk tarafından kaleme alınmış siyaset konulu eser.

Ilk Siyasetname kim yazdı?

Kutadgu Bilig. Karahanlı Devleti hükümdarı Ulu Kara Buğra Han’a, Kutadgu Bilig adlı eseri (ilk siyasetname ve ilk mesnevi örneğini) 18 aylık bir çalışma sonunda 1070 yılında sunmuştur.

Selçuklu veziri Alemşah tarihte kimdir?

Alemşah, Selçuklu Devleti’nin veziri olarak biliniyor ancak tarihte hakkında yerterli bilgi bulunmuyor. Sivrihisar’da XIV. yüzyıla ait Alemşah Kümbeti yer alıyor. Alemşah Kümbeti Anadolu Selçuklu türbe mimarisinin devamı sayılan bir yapı ve süslemesindeki bazı motifler de Orta Asya geleneklerini gösetriyor.

Alparslan’ın eşi kim?

Akca hatunAlp Arslan / Eşi

Nizamülmülkâün yazmış olduğu eserin adı nedir?

Siyasetname (Farsça: سياست نامه) veya Siyeru’l-mülk (سیرالملوك), Nizamülmülk tarafından kaleme alınmış siyaset konulu eser.

Nizamülmülk ün yazmış olduğu eserin adı nedir?

Siyasetname (Farsça: سياست نامه) veya Siyeru’l-mülk (سیرالملوك), Nizamülmülk tarafından kaleme alınmış siyaset konulu eser. 51 fasıldan oluşmaktadır.

Nizamülmülk kimdir eserleri?

Nizâmülmülk veya gerçek adıyla Ebu Ali Kıvamuddin Hasan bin Ali bin İshak et-Tûsî, Büyük Selçuklu Devleti’nin veziri ve Siyâsetnâme adlı kitabın yazarı olan Fars devlet adamı ve siyaset bilimcisi. Devlet yönetiminde hayli etkili olan Nizamülmülk‘ün vezirliği Alparslan ve Melikşah dönemlerine yayılmıştır.