Talik ne dir?

Talik atmak ne demek?

Talik kelimesi Türkçe’de “asma, asılı bırakma, erteleme, koşula bağlama” anlamına gelir.

Müessirdir ne demek?

1. Tesir eden, tesirli, etkili, etkileyici: Ciddî, müessir, mütefekkir bir çehre ile esircinin o cesim ellerinden tutarak evden çıktılar (Sâmipaşazâde Sezâî).

Yır söylemek ne demek?

yır-, yırla-” şarkı söylemek anlamındadır. Günümüzde “yırav, cırav” yani destan anlatan sanatkar anlamındadır. “cır, yır” nazım şekli, dörtlüklerle üretilen destanların genel adıdır. Genelde kahramanlık şiirleri söylenir.

Mümessil ne demek anlamı?

Mümessil kelimesi anlam olarak, herhangi bir alanda çalışan insanları çeşitli yönlerden temsil etme anlamında kullanılmaktadır. Mümessil kavramı, özellikle sağlık sektöründe yapılan bir pazarlama durumunu ifade etmektedir. Türk Dil Kurumuna göre mümessil kelimesi, temsil eden şeklinde açıklanmaktadır.

Icrada talik ne demek?

İcra Takibinin Ertelenmesi (Taliki) Borçlu, alacaklının icra takibinin kesinleşmesinden sonra kendisine borcunu ödemek için bir mehil (süre) verdiğini noterden onaylı veya imzası alacaklı tarafından ikrar edilmiş bir belge ile ispat ederse icra mahkemesi takibin ertelenmesine karar verir. (İİK.

Talik ne demek Dia?

Sözlükte “asılmak, askıya alınmak” anlamındaki talîk İran’da tevkī’ ve rikā’ yazılarından geliştirilmiş bir yazı çeşididir. Erken dönemden başlayarak İslâm devlet teşkilâtında, divanlarda kalem ağzı 2-3 mm. olan tevkī’ hattıyla kısa, kalem ağzı 1 mm. olan rikā’ ile uzun metinler yazılırdı.

Müessir ne demek fıkıh?

Müessir fiil özellikle ceza gerektiren bir eylem olarak ön plana çıkmaktadır. Herhangi bir kimseye bedensel zarar veren, beden bütünlüğünü ya da sağlığını bozmaya yönelik davranışlar ve hareketler müessir fiil şeklinde anlatılır.

Manzum ne demektir kısaca?

Nazım yani şiir şeklinde yazılmış olan hikayelere manzum hikaye adı verilir. Manzumlar, duygu ve hislerin anlatıldığı hikayelerdir. Ölçü, kafiye gibi uyakları içerisinde barındırır.

Şavk ne demek kökeni?

Dilimize Arapçadan geçmiş olan Şavk kelimesi, ”şevk” kökünden türetilmiştir. Şevk, hem istek ve arzu hem de parlak anlamına gelir. Halk arasında yaygın olarak kullanılan şavk kelimesinin sözlük anlamı ise ışıktır. Bu kelime genellikle ay sözcüğüyle birlikte kullanılır.

Cebreden ne demek?

Cebren tdk sözlük anlamı nedir 2. zarf (ce’bren) esk. Zorla: Cebren ve hile ile aziz vatanın bütün kaleleri zapt edilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir. -Atatürk. 3. Arapça cebren: zorlAr.

Iktidarlik ne demek?

İktidar, yönetme gücünü elinde bulunduran kişi ya da kişiler. Örneğin, krallıkla yönetilen bir ülkede iktidar kraldayken demokrasiyle yönetilen bir ülkede iktidar, seçimle iş başına gelen seçilmişlerdir.

Takibin talik ne demek?

İcra Takibinin Ertelenmesi(Taliki) Borçlu, alacaklının icra takibinin kesinleşmesinden sonra kendisine borcunu ödemek için bir mehil (süre) verdiğini noterden onaylı veya imzası alacaklı tarafından ikrar edilmiş bir belge ile ispat ederse icra mahkemesi takibin ertelenmesine karar verir. (İİK.

Hukukta talik ne demek?

Hukukta talik ne demek? 1.Belli bir zamana bırakma, erteleme.”

Talik ne demek İslâm hukuk?

İslam Hukuku boşanma konusunda erkeğe sınırsız yetkiler tanımıştır. Bu yetkilerden biri de boşanmanın belli bir şartın gerçekleşmesine ya da belli bir sürenin tamamlanmasına bağlanan şekli olan “talik-i talak” türüdür.

Tefsir ilminde talik ne demek?

Yazma ve basma eserlerde satır aralarına düşülen kısa notlara ta’lîkat denildiği gibi hâşiye de denilir.