Arapça Güfteli ilahilere ne ad verilir?

Şugul formu nedir?

Güfteleri Arapça olan, bununla beraber ekserisi Türkler tarafından bestelenen ilâhîlere Şuğul denir. İlâhîden başka bir parçanın güftesi Arapça ise, bu esere Şuğul adı verilmez. Sözleri Arapça olmasına rağmen, kolay anlaşılır ve ezberlenebilir nitelikte olmaları dikkat çeker. …

Tevsih ne demek kısaca?

Öz Arapça “veşeha” kökünden türetilen tevşih, genel olarak süsleme anlamına gelmektir. Arap edebiyatında bir edebî tür olarak da yer alan tevşih aynı zamanda bir Arap müziği formu “mu- vaşşah” olarak da karşımıza çıkar.

Şugul cenneti nedir?

Sivas’ın Gürün ilçesinde bulunan ve dik kayalıklarla çevrili görkemli yapısıyla ilgi çeken Şuğul Kanyonu, yazın gelmesiyle ayrı bir güzelliğe büründü. Corona virüs öncesinde ziyaretçi akınına uğrayan kanyonda bu günlerde sessizlik yaşanıyor.

Tevşih kimin eseri?

Tevşîh repertuvarı içerisinde en çok bestelenen güfte Dede Ömer Rûşenî’nin, “Çün doğup tuttu cihan yüzünü hüsnün güneşi/Kim ola sevmeye bu vechile sen mâhveşi” beytiyle başlayan uzun manzumesidir.

Temcid hangi makamda bestelendi?

Rast, uşşak, segâh, hicaz, nevâ, hüseynî, acem, acem-aşiran, eviç, muhayyer, şehnaz gibi makamların normal seyri takip edilerek icra edilen temcîdler ilâhi veya tevşih şeklinde bestelenmiş olmadığı için her gece ayrı makamda okunurdu.

Cami ve tekke Mûsikîsi arasındaki farklar nelerdir?

Ortak birçok vasıfları olmakla beraber cami ve tekke mûsikilerinde ayrı ayrı üslûp ve tavırların mevcut olduğu bilinmektedir. Cami mûsikisinin daha çok ciddiyet ve zâhidâne bir mahiyet taşımasına karşılık tekke mûsikisinde tasavvufî bir lirizm ve coşku hâkimdir.

Hz Peygamberi konu alan ilahilere ne denir?

Tevşîh. Mevlid ve mi’râciyye bahirleri arasında cumhur tarafından okunan, Hz. Peygamber‘i konu almış ilâhilerdir.

Musikide Bahir ne demek?

Bahir (bahr ve çoğulu buhûr) Arapça bir kelime olup “deniz; büyük ırmak ve bol miktarda su toplanan yer vb.” demektir. Istılah mânasını çok sayıda ve çeşitli vezinleri ihtiva ve temsil ettiği için kazanmış olmalıdır. Bu mânada ve ıstılah olarak bahir için muhtelif müterâdifler kullanılmıştır.

Bahir ne demek Musiki?

Bahir (bahr ve çoğulu buhûr) Arapça bir kelime olup “deniz; büyük ırmak ve bol miktarda su toplanan yer vb.” demektir. Istılah mânasını çok sayıda ve çeşitli vezinleri ihtiva ve temsil ettiği için kazanmış olmalıdır. Bu mânada ve ıstılah olarak bahir için muhtelif müterâdifler kullanılmıştır.

Dinî musikinin çeşitleri nelerdir?

Dînî Mûsikî kendi içinde iki kısma ayrılır. 1-Cami mûsikîsi 2- Tekke mûsikîsi Cami mûsikîsi temelde namaz ibadeti ile ilgili mûsikîdir. En önemli özelliği yalnızca söz mûsikisi olmasındadır.

Dinî musiki türleri nedir?

Tekke mûsikisi formları şu şekilde sıralanabilir: Mevlevî âyini, mersiye, kaside, ism-i celâl, durak, şugul, savt ve nefes. Na’t ve ilâhi formları ortak özellikleri gereği hem cami hem de tekkede okunmaktadır; bu ise her iki mûsikide de müşterek taraflar olduğunu gösterir.

Cami Musikileri nelerdir?

Temcîd, münâcât, salâ (salât), tardiye, tekbir, mevlid, mi’râciye, Muhammediye, tevşîh, cami na’tı ve ramazan ilâhileri de cami mûsikisinin önemli birer formu olarak ortaya çıkmaktadır.

Tekke musikisi ne demektir?

Tekke mûsikisi ise cehrî tarikatların zikirleri esnasında daha çok ritme dayalı, bazan bir veya birkaç enstrümanın da iştirâkiyle ortaya çıkan mûsikidir. Tekke mûsikisi formları şu şekilde sıralanabilir: Mevlevî âyini, mersiye, kaside, ism-i celâl, durak, şugul, savt ve nefes.

Hz Peygamberi öven şiirlere ne denir?

Bu şiirlerde Allah’ın varlığı ve birliği, Allah’a yalvarma, peygamber ve devrin büyükleri olan mutasavvıflar hakkında yapılan övgü gibi konular işlenir. Türk edebiyatında Hz. Muhammet’i övmek için yazılan eserlere na’t adı verilir.

İlahi okuyanlara ne denir?

İlâhi okumakla görevli kişilere genel olarak “ilâhici” adı verilir.