TDK kısaltmalar nasıl yazılır?

TDK M Ö nasıl yazılır?

Gelenekleşmiş olan T.C. (Türkiye Cumhuriyeti) ve T. (Türkçe) gibi kısaltmalarının dışında büyük harflerle yapılan kısaltmalarda nokta kullanılmaz. K.K.K., M.Ö. , M.S., P.K., T.C. ” Özel isim veya unvan olan bir kelime birkaç harfle kısaltılıyorsa yalnız ilk harf büyük yazılır.

Ciltin kısaltması nasıl yazılır?

Buna göre Türkiye Türkçesinde kısaltmalar ikiye ayrılır: 1. Açılımı söylenen kısaltmalar: s. /say-fa/, C /cilt/, Dr. /dok-tor/ ve bk. / ba-kı-nız/ gibi.

TDK nin kısaltması nasıl okunur?

türk dil kurumu’nun (tdk) imla kılavuzu’nda “k” harfinin “ke” olarak okunması gerektiğine işaret ederek, tck (türk ceza kanunu), ssk (sosyal sigortalar kurumu), mgk (milli güvenlik kurulu) ve terör örgütü pkk ifadelerini bu kuralın dışında tutması, dilbilimciler arasında tartışma yarattı.

A Ş nin nasıl yazılır?

a. ad, adına
Ass. Asistan
AST Ankara Sanat Tiyatrosu
Anonim Şirket(i)
AŞTİ Ankara Şehirlerarası Terminal İşletmesi

TDK nasıl yazılır?

Ayrıca TDK kısaltması te de ka şeklinde kısaltıldığı için, yine kısaltmanın ekleri yanlış olabilmektedir. Türk Dil Kurumunun Nasıl Yazılır? Burada bu kurumu ifade ederken kesme işareti ile ayırma yapılmaz. Yani; Türk Dil Kurumu‘nun yazımı yanlış iken, Türk Dil Kurumunun ifadesi doğru yazımıdır.

Kuruş nasıl kısaltılır TDK?

TDK‘nin (2014) “Kısaltmalar Dizini”ne göre “kuruş” kısaltması küçük harflerle “kr.” şeklinde, sayı adının sağında ve ayrı yazılır. Örneğin rakamla “10 kr.”, harfle “on kr.”.

Milyarın kısaltması nasıl yazılır?

billion (bn) i. one thousand million i. bil (billion) kısalt. bln (billion) kısalt.

Bkz ne demek TDK?

Bkz, ders kitaplarında bakınız anlamında kullanılan bir kısaltmadır.

Milattan Önce MÖ nasıl yazılır?

Bu takvimde 0 yılı tanımlanmamıştır. Bu tarihten önceki tarihler milattan önce (), bu tarihten sonraki tarihler milattan sonra (MS) olarak tanımlanır. Ayrıca İsa’dan önce (İÖ) ve İsa’dan sonra (İS) terimleri de aynı anlamda kullanılır.

Milattan önce nasıl kısaltılır?

Milattan önce (kısaltması MÖ), milattan önceki döneme işaret eder. İsa’nın doğum günü olarak Katolik Kilisesi’nin ekümenik konsillerinde mutabık kalınan yıldan itibaren referans alan miladi takvim; önce Jülyen, sonra Gregoryen takvimler şeklinde düzenlenmiştir.

Metrenin kısaltması nasıl yazılır?

2. Ölçü birimlerinin uluslararası kısaltmaları kullanılır: m (metre), mm (milimetre), cm (santimetre), km (kilometre), g (gram), kg (kilogram), l (litre), hl (hektolitre), mg (miligram), m² (metrekare), cm² (santimetrekare) vb.

Psikoloğun kısaltması nasıl yazılır?

Psk., Uzman Psikolog kısaltmasıdır. Psikoloji alanında yüksek lisans derecesi almış bir psikolog bu unvanı kullanabilir.

TDK da mı TDK da mi?

Bu kelime genellikle T.D.K şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı TDK şeklinde olmalıdır.

TDK nin nasıl okunur?

TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın: İmla bir gelenektir. Alfabemizdeki ‘k’ harfinin adı ve okunuşu kılavuzda ‘ke’ olarak belirlenmiştir.

A Ş ye mi A Ş ne mi?

Rakamlardan ve kısaltmalardan sonra kesme kullanılır, ekler rakamın ve kısaltmanın okunuşuna göre yazılır: (1984’ten, 1970’te, 622’de; PTT’nin, ABD’ye, DMO’ya, İhlas A.Ş’ye, 30 cm’den. 100 m2den kısaltmasında kesme kullanılmaz);