Sinan Paşa eserleri nelerdir?

Sinan Paşa’nın eseri nedir?

Fatih’in saltanatında 1476-1477 yılları arasında sadrazamlık yapmıştır. En ünlü eseri, kendine has bir üslupla kaleme aldığı Tazarru’nâme (Yakarışlar Kitabı) adlı kitaptır.

Aşkun Şehitlerini Sen yu kimin sözü?

Aşkın Şehidi – (Kerbela Serisinin İlk Romanı) – Ahmet Turgut

Basım Dili Türkçe
Boyut Normal Boy
Yazar Ahmet Turgut

Ahmet Paşa ile ilgili eserleri nelerdir?

Ahmet Paşa Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

  • Ahmed Paşa (d. 1426 – ö. 1497) 15. yüzyıl Divan Şairi.
  • Edebi Kişiliği.
  • Gül yüzünde göreli zülf-i semen-sây gönül (Murabba)
  • Der Medh-i Sultan Mehmed Hân (Kerem Kasidesi) (Kaside)

Tasarruf name kimin eseri?

Sinan Paşa’nın yapıtı.

Sinan Paşa kimdir Edebi Kişiliği?

*Divan edebiyatı süslü nesir yazarı, kelam ve matematik âlimi, müderris, devlet adamı. *İstanbul’un ilk kadısı Hızır Bey’in oğludur. *İsmi Yusuf olup, lakabı Sinanüddin’dir. *Sinan Paşa, ilk tahsilini babasından gördü.

4 Murat Sinan Paşa kimdir?

Koca Sinan Paşa (Arnavutça: Sinan Pasha Topojani) (1520 – 3 Nisan 1596), Osmanlı padişahları III. Murad ve III. Mehmed’in saltanat dönemlerinde 5 defa olmak üzere toplam 8 yıl 5 ay sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

Sinan Paşa nerelidir?

Hırvat veya Boşnak asıllı Hristiyan bir ailenin çocuğu olarak Saraybosna yakınlarında olan ya Butmir ya da Sarajevsko Polje adlı bir köyde doğmuştur. Ailesinin adının Öpüçoviç veya Cığaliç olduğu bildirilmektedir. Erkek Kardeşi Damat Rüstem Paşa ve Nefise adlı bir kız kardeşi olduğu bilinmektedir.

Tazarruname münacat mı?

divan edebiyatı yazarlarından sinan paşa tarafından, 15. yy da kaleme alınmıştır. manzum ve mensur karışık olarak yazılan eser; bütünüyle bir münacat (allah’a yakarış) niteliğinde olsa da, içinde kıssalara ve öğütlere de yer verilmiştir.

Bakinin divanı var mı?

Başında manacaat ve na’t bulunmayan divanında 27 kaside, 2 terkib-i bend, 1 terci-i bend, 7 tahmis, 619 gazel, 24 kıta, bir tarih ve 38 müfred yer alır. Çevirileri ve dinsel konularda eserleri de var.

Maarif name kimin eseri?

Hoca Sinan PaşaMaârif-nâme – özlü sözler ve öğütler kitabı / Yazarı

Tazarruname hangi türde yazılmıştır?

Sinan Paşa’nın Türkçe yapıtlarından Tazarru‟-nâme’si, nazım-düzyazı karışık süslü düzyazı üslubuyla yazılmış bir yapıttır. Tazarru‟-nâme ilk süslü düzyazı örneğidir.

Tazarru name kimin?

Fatih dönemi âlimlerinden Hızır Beg’in oğlu ve bir dönem Fatih’in vezirliğini de yapan kelam ve matematik âlimi ve mutasavvıf Sinan Paşa’nın yazmış olduğu Tazarru‘- nâme, secili nesir türünde emsalsiz bir eserdir.

Ahmet Paşa’nın eseri nedir?

*Fatih Sultan Mehmet’e yazdığı “güneş, kerem”, Cem Sultan’a yazdığı “benefşe, ab” redifli kasideleri ünlüdür. *Ayrıca “Vay gönül vay bu gönül vay gönül ey vay gönül” nakaratlı murabbası çok beğenilmiş ve bu esere nazireler söylenmiştir. *Ahmet Paşa şiirlerini Divan’ında bir araya getirmiştir.

Nabinin mesnevisi var mı?

Hayriyye: Nâbî’nin en çok meşhur olmuş eseridir. Halep’te 1701’de oğlu Ebülhayr Mehmed adına te’lif edilen bu mesnevi Dîvân’ı ile birlikte basıldığı gibi, ayrı baskıları da vardır.

Tazarruname ne demektir?

Sinan Paşa’nın Türkçe yapıtlarından Tazarru‟-nâme’si, nazım-düzyazı karışık süslü düzyazı üslubuyla yazılmış bir yapıttır. Tazarru‟-nâme ilk süslü düzyazı örneğidir.