Yunus Emre eserleri nelerdir?

Yunus Emre eserleri nelerdir kısaca?

Yunus Emre‘nin şiirlerinin yer aldığı iki farklı eser bulunmaktadır. Bunlar; Divan ve Risaletü’n Nushiye’dir. Divan’da Yunus Emre‘nin; Fatih, Nuruosmaniye, Yahya Efendi, Karaman, Bursa nüshaları kullanılmıştır. Risaletü’n Nushiye ise mesnevi tarzında yazılmış ve toplam 573 beyitten oluşan öğüt kitabıdır.

Yunus Emre’nin en önemli eserleri nelerdir?

Yunus Emre, edebiyatımızdaki en önemli eserleri veren ünlü bir sanatçıdır. Bu eserler iki adettir. Birisi Divan, diğeri ise Risaletü’n – Nushiyye’dir. İki eserin de türleri birbirinden farklıdır ve gerek hece ölçüsü gerek aruz ölçüsü kullanılmıştır.

Yunus emrenin şiirleri nelerdir?

  • Aşk İle Mest Olmalı
  • Bana Seni Gerek Seni.
  • Ben Gelmedim Dava İçin.
  • Bir Ben Vardır Bende.
  • Bir Kez Gönül Yıktın İse.
  • Cana Kıyan Gelsin.
  • Dost Elinden Ölürsem.
  • Gel Gör Beni Aşk Neyledi.

Yunus Emre hangi dönemde eser verdi?

Yunus Emre divanına ait eldeki yazmaların en erkeni olan Bursa nüshası 15. yüzyılın ikinci yarısına, Fatih nüshası tahminen 15. yüzyıla, Nuruosmaniye nüshası ise 1540 yılına aittir. Yûnus‘un şiirleri semâi ve gazel tarzında kaleme alınmıştır.

Yunus Emre Kimdir 3 sınıf ödev?

Yunus Emre 1238 Yunusemre, Mihalıçcık, Eskişehir’de doğdu 1321’de vefat etti. Anadolu’da Türkçe şiirin öncüsü olan mutasavvıf ve Alim, Anadolu’da yaşamış tasavvuf ve halk şairi, Türk İslam düşünürü, Bektaşi derviş ve erendir.

Yunus Emre mezarı nerede?

Bazı kaynaklara göre ve Hacı Bektaş-ı Veli Menkıbesi’ne dayanarak Aksaray ili sınırları içinde, Ortaköy ilçe merkezine 20 km mesafede Reşadiye mahallesindedir. Türbenin bulunduğu tepe, halk tarafından ziyaret tepesi olarak bilinmektedir. Bu türbe Aksaray – Kırşehir yolu üzerinde bulunmaktadır.

Yunus Emrenin mesnevisi nedir?

Risâletü’n-Nushiyye (Arapça: رسالة النصحيّة), Yunus Emre’nin dinî nasihatler içeren mesnevi türünde Türkçe eseri. Adı, “Nasihatler Kitabı” anlamına gelir. Yunus‘un ilk eseri olan Dîvân’ndan sonra ikinci ve son eseridir.

Yunus Emre şiirleri hangi Türkçe?

2380’i Türkçe, 1227’i Arapça, 518’i Farsça ve diğer dillere ait 29 kelime var. Böyle olunca Yunus‘un dili saf Oğuz Türkçesidir demek havada kalır. Bu durumda Yunus Emre‘nin dili, bir Türk-İslam medeniyeti dilidir. Yani daha sonra Osmanlı Türkçesi olarak adlandıracağımız dilin de temeli Yunus Emre tarafından atılmıştır.

Yunus Emre kaç tane şiiri vardır?

Divan’ında kullandığı dilden hareketle Oğuz dilinin en yetkin isimlerinden biri olarak kabul görmüştür. Yunus Emre Divanı’nda 400 civarında şiir mevcuttur.

Yunus Emre’nin sözleri nelerdir?

Az söz erin yüküdür, çok söz hayvan yüküdür.

  • Aldırma, yaradan yardır. …
  • Mazlumun ahı indirir şâhı. …
  • Ya elim al kaldır beni. …
  • Sabır saadeti ebedi kalır sabır kimde ise o nasip alır. …
  • İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendini bilmezsen, bu nice okumaktır. …
  • 3 şeyi doğru seç! …
  • Dünyada dertsiz baş olmaz.

Yunus Emre hangi döneme aittir?

Yunus Emre Kimdir ? Anadolu Selçuklu Devleti’nin dağılmaya ve Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde küçük-büyük Türk Beylikleri’nin kurulmaya başladığı 13. yy ortalarından Osmanlı Beyliği’nin filizlenmeye başladığı 14. yy’ın ilk çeyreğinde Orta Anadolu havzasında doğup yaşamış bir Türkmen hocası, şair bir erendir.

Yunus Emre hangi türde eser verdi?

Tasavvuf yorumunu benimseyen Yunus Emre‘nin keskin bir gözlem gücü, derin bir hoşgörü anlayışı var. Şiirlerini hece ölçüyle yazdı. Ama aruz denemelerine de yer verdi. Hece ölçüseyle yazdığı dörtlüklerin yanısıra yine hece ile beyitler ve gazeller de yazdı.

Yunus Emre kimdir neler yapmıştır?

Yunus Emre bir halk şairi değil halkın şairidir. Öylesine çok sevilmiştir ki Anadolu?’nun çeşitli yerlerinde adına anıt mezarlar yaptırılmıştır. Aruz ölçüsü ile de şiirler yazmıştır ama onun en güzel şiirleri hece ölçüsü ile yazdıklarıdır.

Survivor Yunus Emre Kimdir Kısaca Hayatı?

Yunus Emre Özden 29 Mart 1993 tarihinden İstanbul’un Silivri ilçesinde dünyaya geldi. Yunus Emre Özden hala Silivri’de yaşamaktadır. 1.85 boyunda ve 82 kilo olan Yunus Emre Özden 2 çocuklu ailenin tek oğludur ve Açıköğretim Fakültesi’nde Ulaştırma Lojistik okumaktadır.

Yunus Emrenin kaç yerde mezarı var?

Yunus Emre’nin gerçek mezarının Eskişehir Sivrihisar’da olduğu bilinmekle birlikte diğer mezar ve makam yerlerinin adları şunlardır: Bursa, Çayköy, Erzurum Duzcu Köyü, Ünye, Döğer, Tire, Sivas Hafik, Aksaray-Ortaköy, Kırşehir, Bolu, Keçiborlu, Uluborlu, Kula-Salihli arası, Karaman, Eskişehir Sivrihisar.