Musul konusunda Türkiye’nin sorun yaşadığı devlet hangisi?
Türkiye Musul konusunda hangi ülke ile sorun yaşamıştır?
Musul meselesi Mondros Ateşkes antlaşması ile ortaya çıktı. İngiltere, Musul Vilayetinin zengin petrol kaynaklarına sahip olduğunun farkına vardı. Ateşkes ilan edilmesine rağmen İngiltere kuvvetleri Musul‘a girdi. Türkiye bu durumu kabullenmedi ve buna bağlı olarak sorunlar yaşandı.
Musul Türkiye için neden önemli?
Irak’ın ikinci büyük şehri olan Musul, 400 yıl Osmanlı idaresinde kaldığı ve Türkmen nüfusa sahip olduğu için Türkiye açısından ayrı bir önem taşıyor. Kent, Saddam Hüseyin döneminde en parlak günlerini yaşadı. Çünkü Musul Arapları BAAS rejiminin belkemiğini oluşturmaktaydı.
Musul sorunu neden Türkiye’nin aleyhine çözüldü?
İlkini reddeden İngiltere, petrol meselesini “Türkiye‘nin Irak’la iyi geçinmek için maddi bir bağlantı sağlaması” açısından yararlı görmüştü. Musul sorununu çözüme ulaştıran antlaşma, 5 Haziran 1926’da Ankara’da Türkiye, İngiltere ve Irak arasında imzalanan Sınır ve İyi Komşuluk Antlaşması oldu.
Musul meselesi Lozan Konferansında ve sonrasında hangi ülke ile sorun teşkil etmiştir?
Lozan Konferansı‘nda Musul. Lozan Konferansı‘nda Türk tarafı için hem hayati ve stratejik önemi hem de Misak-ı Millî’nin vazgeçilmez öğesi olan Musul, İngiltere için ise petrol ve Hindistan yolunun güvenliği meselesiydi. Konferansta, en çetin görüşmeler bu konuda olmuş hatta konferansın kesilmesine sebep olmuştur.
Musul hangi ülkeyle?
Musul (Arapça: موصل, Kürtçe: Mûsil), Irak’ın en büyük şehirlerden birisi. Irak’ın kuzeyinde Dicle Nehri kıyısında bulunan Musul‘da Araplar, Türkler ve Kürtler yaşamaktadır.
Musul sorununda Milletler Cemiyetinde Türkiye’yi kim temsil etti?
Milletler Cemiyeti Musul Meselesini 20 Eylül 1924’te görüşmeye başladı. Türkiye bu sırada Milletler Cemiyetine üye bulunmamakla birlikte, ilgili taraflardan biri olarak Tevfik Rüştü Aras’ın başkanlığında bir heyet tarafından görüşmelerde temsil edildi.
Musul’un Irak’a bırakılmasına neden olan devlet?
Millî Mücadele’nin zor koşulları içinde TBMM Hükûmeti bu bölgeyle ilgilenemedi. Türkiye, Lozan Konferansı’nda Musul ve Kerkük’ün Misak-ı Millî sınırları içerisinde yer aldığını söyleyerek İngiltere’den Musul‘un kendisine bırakılmasını istedi.
İngiltere Musul’u neden türkiyeye bırakmak istememiştir?
İngiltere bölgedeki Hristiyanların güvenliği, İngiliz savaş esirlerine kötü muamele edilmesi gibi sebepler ile Mondros Mütarekesinin 7. maddesine göre Musul’un kendilerine terk edilmesini istediler. Musul’da yerleşik Osmanlı 6. Ordusu Komutanı Ali İhsan Paşa şehri İngilizlere terk etmemek için istifa etti.
Lozan Konferansında Musul sorunu nasıl çözüldü?
1926 yılında Musul Sorunu Milletler Cemiyeti’ne götürüldü. Sorun burada da çözümlenemeyince Yüksek Adalet Divanı’na verildi. Burada da olumlu bir sonuç alınamadı. Nihayet, İngilizlerle Ankara’da bu konu üzerinde yapılan görüşmeler bir anlaşma ile sona erdi.
Lozan Antlaşması’nda Türkiye’nin istediği şekilde çözüme kavuşturulan mesele nedir?
İstanbul: Lozan Antlaşmasında çözüme kavuşturulan bir diğer konuda İstanbul meselesidir. Türkiye, itilaf devletlerinin İstanbul‘u boşaltmasını istemiştir. Onaylanan bu istekle beraber itilaf devletleri 6 Ekim 1923’te İstanbul‘dan tamamen çekilmişlerdir.
Lozan Barış Antlaşmasının Musul ile ilgili hükmü nedir?
Milletler Cemiyeti divanı, Lozan‘ın 3/2 maddesine göre bağlayıcı karar almıştır. Alınan karara göre Brüksel Hattı’nın kuzeyi Türkiye’ye güneyi ise Irak’a bırakılacaktır ve bu suretle Musul, Irak’a bırakılmıştır.
Lozanda çözülemeyen konular nelerdir?
Kapitülasyonlar, dış borçlar ve azınlıklar sorunları çözümlendi. Irak sınırı hariç tüm sınırlar belirlendi. Türk bağımsızlığı için verilen savaş diğer Mazlum milletlere örnek teşkil etti. Lozan’da çözülemeyen sorunlar nüfus mübadelesi, Hatay, Musul, yabancı okullar ve Boğazlar sorunu.
Musul sorunu hangi ülke ile çözüldü?
Musul Sorununun çözümü 5 Haziran 1926 tarihinde İngiltere ile imzalanan Ankara Antlaşması’yla olmuştur. Bu antlaşma ile BM tarafından belirlenen “Brüksel Hattı” çok ufak değişikliklerle Türkiye-Irak sınırı olarak kabul edilerek Musul, İngiliz mandası altındaki Irak’a bırakılmıştır.
Musul turk mu?
Musul (Arapça: موصل, Kürtçe: Mûsil), Irak’ın en büyük şehirlerden birisi. Irak’ın kuzeyinde Dicle Nehri kıyısında bulunan Musul‘da Araplar, Türkler ve Kürtler yaşamaktadır. Nüfusunun çoğunluğunu Araplar, Kürtler ve Türkler oluşturmaktadır.
Musul sorunu Milletler Cemiyetine gitti mi?
bu sebeple, 5 haziran 1926’da ingiltere ile bir anlaşma imzalayarak milletler cemiyeti kararını kabul etti. bu antlaşma, bugünkü türk-irak sınırını çizmiş ve musul buhranını sona erdirmiştir.