Yaban mersini Türkiyede hangi bölgelerde yetişir?
Yaban mersini hangi iklimde yetişir?
Dünya çapında ise en iyi Kuzey Amerika’da yaban mersini yetiştirilmektedir. Yaban mersini iklim koşullarına kolaylıkla uyum sağlar. Ülkemizde de en fazla yaban mersini yetiştirildiği bölge doğu Karadeniz Bölgesi’dir. Özellikle yaban mersininin nemli bir toprak isteği, en iyi Karadeniz Bölgesi’nde sağlanmaktadır.
Yaban mersini su ister mi?
Verim çağına ulaşmış olan bir yaban mersini bitkisi yıllık olarak 2540 mm suya ihtiyaç duyar. Bu suyun büyük kısmı yağmurlarla karşılanmalıdır. Verime yatmış bir yaban mersini bitkisi mart ayı boyunca yaklaşık olarak 15.3 mm suya ihtiyaç gösterir. Bu suyun sulamalarla veya yağmur suyu ile temin edilmesi gerekir.
Yaban mersini ağacı kaç yılda meyve verir?
Yaban Mersini Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Tohumdan yetişen bir yaban mersini fidanı 4 ila 5 yaşlarına geldiğinde meyve vermeye başlamaktadır. Fidan dikiminde biraz gelişmiş fidanları tercih ederseniz meyve almanız daha hızlı olacaktır.
Yaban mersini nerelere satılır?
Bilhassa büyük marketlerin hemen hemen hepsinin manav reyonlarında yaban mersini bulunmaktadır. Hatta çoğu semt pazarlarında da yaban mersini satılmaktadır. Yaban mersinini ayrıca internet üzerinden satın alabilirsiniz.
Yaban mersini ne benzeyen meyve?
Güvem eriği görünüş olarak yaban mersinine benzer ancak yaban mersini degildir. Güvem eriği Prunus familyasına ait bir erik türüdür. Yaban mersini Vaccinum familyasına ait ve içinde bir çok küçük siyah çekirdeği var üzümsü bir meyvedir.
Yaban mersini hangi mevsimde toplanır?
Yabanmersinleri genellikle Ağustos ayının ilk Pazar günü toplanır, bu gün eski Kelt hasat festivaline denk gelir. Efsaneye göre, o gün ne kadar fazla yabanmersini toplanırsa hasat o kadar iyi olur.
Evde yaban mersini nasıl yetiştirilir?
Torf ve perliti birbirine karıştırın ardından almış olduğunuz tüplü yaban mersini fidanının toprağını yumşatarak saksınıza dikin . 15 litrelik saksıda fidanı 5-6 yaşına kadar muhafaza edebilirsiniz daha sonra aynı yöntemle saksınızı büyüterek fidanın daha hızlı büyümesi ve gelişmesini sağlayabilirsiniz.
Yaban mersini ağacı kaç kilo meyve verir?
Yaban Mersini Fidanı Kaç Kilo Meyve Verir? Yaban mersini fidanı 1-2 yılda azda olsa meyve vermeye başlayıp 5-6 yaşına gelince tam verim zamanın geçer. Tam verim yılında yaban mersini 10-15 kilo meyve verir.
Yaban mersini 1 dönüme kaç kilo verir?
1 dönüm yaban mersini tarlasında dünya ortalaması 3,500 kg olup, dekar başına 250-400 adet fide dikimi yapılabilmektedir. 1 adet fidenin verimi türüne ve bakım şartlarına göre 7-15 kg arasında ürün vereceği varsayılarak 1 dönüm tarlada en az 1.000 kg en fazla 3.500 kg yaban mersini üretileceği hesaplanmaktadır.
Yaban mersini ağacı ne kadar büyür?
Yaban mersini ağacının Latincesi Vaccinium myrtillus olup Ericaceae familyasına ait bir bitki türüdür. Boyu 20 ila 50 cm arasında olan küçük bir ağaçtır.
Yaban mersini kaç günde bir sulanır?
Yaban Mersini Fidanı Kaç Günde Bir Sulanır ? Sulama bulunduğu bölge ve iklim yapısına göre değişmektedir. Yaban mersini fidanı 10-15 günde bir sulama yapılır. Eğer kurak geçerse kışları da sulama yapılmalıdır.
Yaban mersini hangi havayı sever?
Yabanmersini ılıman iklim kuşağını seven bir bitkidir. Kışları serin ,yazları yarı güneşli ilk bahar donlarının olmayacağı bölgeler yabanmersini yetiştiriciliği için uygun bölgelerdir. Bu iklim kriterlerinin dışın da da çeşitli değişiklikler ile bahçe tesisi yapılır fakat bu sizin yatırım maliyetinizi etkiliyecektir.
1 yaban mersini ağacı kaç kilo meyve verir?
Tam verim yılında yaban mersini 10-15 kilo meyve verir.
Yaban mersini para kazandırır mı?
Türkiye’de en fazla yaban mersini üretilen illerden Bursa’da yıllarca atıl kalan arazilerine yaban mersini diken üreticiler, dönüm başı 50-60 bin lira kazanç sağlıyor.
Yaban mersininin çeşitleri var mı?
Günümüzde ticari olarak yetiştirilen ve melezlemeler sonucunda elde edilmiş yüzlerce çeşidi olan yüksek çalı formlu yabanmersini içinde kuzey orjinli (Vaccinium corymbosum L.) ve güney orjinli (Vaccinium corymbosum L. ,Vaccinium darrowi Camp. ve Vaccinium australe L. melezleri) yaban mersini olmak üzere farklı iki grup …