Şair tezkireleri nelerdir?

Şairler Tezkiresi kimin eseri?

Türk edebiyatında tezkire yazma geleneğinin temeli Ali Şir Nevaî’nin Mecâlisü’n-Nefâis adlı eserine dayanır. Türk edebiyatının ilk tezkiresi budur.

17 yy tezkireleri nelerdir?

17. asır tezkireler bakımından zengin bir dönemdir. Bu dönemde Riyâzî Mehmet Efendi, Fâizî ve Rıza gibi müellifler (yazarlar) tarafından yazılan tezkirelere rastlanır. Bu tezkirelerin en önemlileri Riyâzî’ye ait olan, Riyâzü’ş-Şuarâ ve Fâizî’nin Zübdetü’l-Eş’âr adlı şairler tezkiresidir.

Tezkireler kaç bölümden oluşur?

Tezkireler 3 bölümden meydana gelmektedir; Ayrıca tanıtılan kişinin sosyal çevresi ve buna benzer birçok yönü bu kısımda anlatılır.

Şuara tezkireleri nelerdir?

Şuarâ Tezkiresi, Klasik Türk edebiyatında şairlerin biyografilerini, eserlerini ve edebi kişiliklerini anlatan eserlerdir. Ancak bunlarda, günümüzde ayrıntılı biyografi anlayışı bulmak mümkün değildir. 16. yüzyılda yaşamış olan Latîfî’nin şair Haffî hakkında yazdığı Tezkiretü’ş-Şuara, bu nesir türüne örnektir.

Hatimetü l eşar nedir?

Hâtimetü’l-Eş’âr: Fatîn’e asıl şöhretini kazandıran eseridir. Çevreden gelen teklif üzerine Safâyî’nin 1720’de bitirmiş olduğu şuara tezkiresine ve Sâlim’in 1721’de bitirmiş olduğu tezkiresine zeyl olarak yazılmıştır. 1269/1853’te tamamlanmıştır ve daha basılmadan önce görenlerde büyük ilgi ve takdir uyandırmıştır.

Teşrifatü ş Şuara kimin eseri?

güfti tezkiresi olarak da bilinir. 17. yüzyıl şairlerinden güfti’nin kaleme aldığı tezkiredir. türk edebiyatında nazımla yazılan ilk tezkire olması bakımından çok önemli bir yere sahiptir.

Hamse sahipleri kimlerdir?

Hamse, bir şâirin beş mesnevisinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan yapıttır. Hamse yazarı şâirler hamse şâiri ya da hamsenüvis diye bilinir. Türk edebiyatında 16. yüzyılda gelişmeye başlamıştır. İlk hamseyi Çağatay şâiri Ali Şir Nevai yazmıştır.

Surname edebiyatta ne demek?

Surname, Osmanlı dönemi Türk edebiyatında şenlikler hakkında yazılan edebî metinlerin genel adıdır. Osmanlı döneminde padişah çocuklarının doğum ve sünnet törenleriyle padişah kızlarının düğün törenlerini anlatan manzum, mensur ya da manzum-mensur karışık yazılan eserler genellikle Surnâme adını taşır.

Tezkireler nasıl yazılır?

İlk bölümde giriş yapılır ve eserin yazılma sebebi, dönemin şiir anlayışı ile eserin sunulduğu kişi hakkında övgüler yer alır. İkinci bölümde ise şairlerle ilgili gerek hayat gerekse edebi özellikleriyle ilgili bilgiler verilir. Bitiş olan son bölümde ise eserin yazılış hakkında bilgiler ile dualar yer almaktadır.

Latif i tezkiresi kaç bölümden oluşur?

Tezkire, bir mukaddime, üç bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Bu bölümler, her nüshada aynıdır. Bu bölümleri tanıtalım: Mukaddime : Latifi, mukaddime yani giriş kısmında kendi yazdığı eserleri sıralar.

Teşrifatü ş Şuara ne demek?

güfti tezkiresi olarak da bilinir. 17. yüzyıl şairlerinden güfti’nin kaleme aldığı tezkiredir. türk edebiyatında nazımla yazılan ilk tezkire olması bakımından çok önemli bir yere sahiptir.

Teşrifatü ş Şuara kimin?

Edirneli Güftî tarafından yazılan Teşrîfâtü’ş-Şu’arâ, Türk edebiyatının bilinen tek manzum tezkiresidir.

Tezkire divan edebiyatı mıdır?

Tezkire, “zikredilen, zikri geçen” anlamına gelen bir kelimedir. Kişilerin biyografisini çeşitli yönleriyle ele alan eserlere de tezkire denir. Bir başka deyişle ünlü kişilerin yaşam öykülerinin toplandığı eserlerdir. Divan edebiyatındaki tezkire, günümüz edebiyatında biyografinin karşılığıdır.

Tezkire nedir 9 sınıf?

Tezkire: Eskiden belli bir meslekte yetişmiş kişilerin yaşam öykülerinin anlatıldığı eserlere verilen genel ad. Çoğulu “tezâkir”dir. Tezkirenin kelime anlamı “zikredilen, sözü edilen, bahsi geçen” anlamındadır.

Riyazü ş Şuara kimin eseri?

Riyâzî’nin Mahmûd, Abdüllatîf ve Nasûhî isimli 3 oğlu vardır. Abdüllatîf Efendi, Lutfî mahlasıyla şiirler yazmış bir şairdir. 16.yy. şairlerinden Hayâlî Abdülvehhâb Çelebi’nin Riyâzî’nin anne tarafından akrabası olduğu Riyâzü’ş-Şu’arâ’da Riyâzî tarafından ifade edilmiştir.