Portakal ağacının özellikleri nelerdir?

Portakalın özellikleri nelerdir?

Portakal C vitamini deposu olarak kabul edilen bir meyvedir. Sadece C vitamini bakımından değil aynı zamanda da B vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum da içeriyor. Lifler, organik asitler ve şeker açısından da oldukça zengin olan portakal kış aylarının en çok tüketilen ve en bilinen meyveleri arasında gelmektedir.

Portakal nerede yetişir özellikleri nelerdir?

Portakal narenciye türleri arasında yer alır. Akdeniz Bölgesi’nde yoğunluklu olarak turunçgiller yetişir ve kısmi olarak Ege Bölgesinde yetişmektedir. Hatay, Adana ve Mersin’de Türkiye’nin toplam portakal üretiminin % 60 ‘ı üretilmektedir. Antalya Bölgesi ve civarında en fazla yetiştirilen narenciye portakal‘dır.

Portakal nasıl yetiştirilir Ödev?

Serin, killi ve kumlu topraklarda yetişen portakal ağaçlarına yeteri kadar gübre verilmelidir. Fidanlar ayrıca çekirdekten yetiştirildiği için Mart ayında aşı yapıldıktan sonra yeni ağaçlar da elde edilerek yetiştirme süreci devam eder.

Portakal kaç yılda meyve verir?

Portakal ağacı ne zaman meyve verir diyenlere bekleme süresinin 3-4 yıl olduğu ifade edilmelidir. Aşılı portakal ağaçları, köklerini güçlendirip meyve verme dönemine geldiğinde en az 3 sene geçer. Meyve verme sürecinde bolca su isteyen portakal ağaçları, 10 yaşına geldiğinde dolu dolu meyve verir.

Portakal hangi organa iyi gelir?

Tam bir vitamin bombası olan portakal bağışıklığı güçlendirerek kalp sağlığını korur; kolesterol seviyesini düşürür; solunum yolu hastalıklarına, bazı kanser türlerine, romatizmalı eklem yangısına, ülsere ve böbrek taşlarına karşı da etkilidir.

Portakalda en çok hangi vitamin var?

PORTAKAL: C vitamini ve flovanoid denilen antioksidan deposudur. Kansızlığa iyi gelir. Kalp ve atardamarları korur.

Portakal hangi bölgelerde yetişir?

Ülkemizde yetiştirilen portakalların %60’ı Akdeniz Bölgesinin Hatay, Adana ve Mersin ve Antalya illerinden elde edilmektedir. Ayrıca Muğla, İzmir ve Aydın’da portakalın en çok yetiştiği iller arasındadır. Doğu Karadeniz’de ise Rize ilinde yetiştirilmektedir.

Nerede yetişir portakal nerede yetişir?

Portakal Nerede Yetişir, Portakal Nasıl Ekilir? Tatlı tariflerimize aroma katan portakal, ülkemizde en fazla Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir ve Akdeniz, portakal üretiminin %85’ini karşılamaktadır. Ayrıca Güneydoğu Anadolu bölgesi, Doğu Karadeniz ve Ege bölgesinde de portakal yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Portakal nasıl yetiştirilir kısaca?

Portakal ilkbahar ayında ekilmelidir. – 25 – 30 cm boyuna gelen fideler gerçek ekilecek yere dikilmelidir. – 23 ila -3 derecelik yerlerde yetişmektedir. – Ne kadar kış meyvesi olsa da çok soğuklar gelişimini engeller.

Portakal çekirdeğinden portakal nasıl yetiştirilir?

Tohumlar, sıra arası 7,6 cm ve sıra üzeri 2,5 cm olacak şekilde tohum kasalarına ekilirler. Bu tohum kasaları toprak karışımı içerirler ve bu karışımın üstüne tohumlar ekilir. Tohumlar hafifçe bastırılır ve ekim derinliği 1.8-2,5 cm olacak şekilde tohumların üstü nehir kumu ile örtülür.

Portakal ağacı kaç senede büyür?

Genel olarak aşılanmış portakal ağaçları, 3. veya 4. yıldan itibaren meyve vermeye başlarlar ve sağlıklı oldukları sürece yarım yüzyıl boyunca meyve vermeye devam ederler. Ancak, en verimli dönemleri 10 ila 40 yaşları arasındadır. Ortalama sağlıklı ve olgun bir portakal ağacı 200-350 adet portakal üretir.

Portakal ağacı kaç yılda büyür?

Fidan en erken 2-3 yıl sonra meyve oluşturmaya başlar. Tam verime geçmesi için 8-10 yıl geçmesi gerekmektedir. Portakal ağaçlarının en verimli olduğu zaman 10-40 yaşları arasıdır. Ortalama portakal ağaçlarının ömrü 50 yıldır.

Portakal hangi hastalıklara iyi gelir?

Portakalın faydalarını sıralamak gerekirse:

  • Şeker hastalığı tedavisinde kullanılır.
  • Cilt yaşlanmasını engeller.
  • Böbrek taşı oluşumunu engeller.
  • Kansızlık tedavisinde kullanılır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kan basıncını dengeler.
  • Kötü kolesterolü düşürür.
  • Kalp sağlığı için birebirdir.

17 May 2020

Portakal ne için iyidir?

Portakalın yararları nelerdir? Portakal içerdiği C vitamini sayesinde hücre hasarını engeller, kansere neden olan serbest radikaller ile savaşır. Bağışıklık sistemini destekler ve mikroorganizmalara karşı korur. Yaşa bağlı maküler dejenerasyonu yavaşlatarak göz sağlığını destekler.

Günde kaç portakal yenmeli?

Kişinin ihtiyacına göre günlük 1-2 adet portakal tüketmesi yeterli olacaktır. Sigara içen bireylerde C vitamini ihtiyacı arttığından diğer C vitamini kaynakları tüketilmiyorsa günde 2 adet tüketilebilir.