Portakal En çok hangi bölgede yetişir?

Portakal Türkiye’nin hangi illerinde yetişir?

Ülkemizde yetiştirilen portakalların `’ı Akdeniz Bölgesinin Hatay, Adana ve Mersin ve Antalya illerinden elde edilmektedir. Ayrıca Muğla, İzmir ve Aydın’da portakalın en çok yetiştiği iller arasındadır. Doğu Karadeniz’de ise Rize ilinde yetiştirilmektedir.

Portakal En çok hangi ilimizde yetişir?

Doğu Karadeniz ve Ege kıyıları da portakal üretiminin yapıldığı yerlerdir. Türkiye’deki portakal üretiminin `’ı Hatay, Antalya, Adana ve Mersin illerinden karşılanmaktadır. En kalitelisi ise Washington cinsi olarak bilinen portakaldır ve Antalya’nın Finike ilçesinde yetişmektedir.

Portakal En çok hangi ülkede yetişir?

Brezilya dünya portakal üretiminin &,4’ünü portakal suyu üretiminin de W,5’ini gerçekleştirmektedir (USDA, 2014). 17 milyon ton portakal üretimi gerçekleştiren Brezilya’yı sırasıyla 7,8 milyon ton ile Çin, 7,3 milyon ton ile Hindistan, 6,1 milyon ton ile ABD takip etmektedir.

Portakal ve mandalina hangi bölgede yetişir?

Ilık ortamlarda yetişen turunçgiller, Akdeniz, Güney Ege ve Güney Marmara turunçgil yetiştirmek için uygun bölgeler arasında bulunur. Türkiye’de Mersin ve Antalya ve Adana’da en iyi turunçgiller yetiştirilir. Türkiye iklim olarak ılıman iklime sahip olduğu için tüm kıyı bölgelerinde turunçgiller yetiştirilebilmektedir.

Portakalın yetişme koşulları nedir?

– 23 ila -3 derecelik yerlerde yetişmektedir. – Ne kadar kış meyvesi olsa da çok soğuklar gelişimini engeller. – Eğimli alanlarda yetişmeye müsaittir. – Ekildiği toprağın tuz miktarı düşük olması gerekir.

Portakal iç Anadolu’da yetişir mi?

Özellikle bölgesel açıdan en çok Ege Bölgesi ile birlikte hemde Marmara Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir. Ancak şehir açısından bakıldığı zaman en yoğun olan yerler öncelikle Bursa’da çok fazla yetiştirilir.

Portakalın anavatanı neresi?

Anavatanı Çin, Güneydoğu Asya ve Hindistan olan turunçgiller genel olarak tropik ve subtropik iklim alanlarında yetiĢebilmekte, sıcaklığın -4 ºC’nin altına düĢmediği yörelerde ise ticari anlamda yetiĢtiriciliği yapılabilmektedir.

Narenciye en çok hangi şehirde yetişir?

Özellikle Akdeniz bölgesinde çok fazla narenciye ve diğer C vitamini deposu olan gıdalar yetişmektedir. En çok yetişen narenciye limon ve portakal olmaktadır. En çok narenciye yetiştiren ve bu alanda birinci olan il ise Mersin ili olmaktadır.

Portakallar hangi ülkede yetişir?

Brezilya, yılda 16.713.534 ton üretimle dünyanın en büyük portakal üreticisidir. 1.900.000 ton üretimiyle Türkiye 9 olarak sıralanmıştır.

Mandalina hangi bölgede yetişir?

Türkiye’de en çok Akdeniz’de, Ege bölgesinin kıyı kesimlerinde ve kısmen Karadeniz Bölgesinde yetiştirilir.

Mandalina ve muz nerede yetişir?

Turunçgil ve muzun en çok yetiştiği bölge Akdeniz’dir. Kışı ılık olan iklimlerde yetişen turunçgiller, kireçli toprak sever. Akdeniz, Güney Ege, Güney Marmara kıyıları turunçgil yetişmesi için Türkiye’nin en uygun kesimleridir.

Portakal hangi toprağı sever?

Portakal ağaçları, iyi drenajlı toprakları sever ve taban suyu yüksek olan toprakları hiç sevmez, yani portakal ağacı için uygun olan topraklar hafif ile orta ağır yapıda olmalıdır.

Portakal nasıl yetiştirilir Ödev?

Serin, killi ve kumlu topraklarda yetişen portakal ağaçlarına yeteri kadar gübre verilmelidir. Fidanlar ayrıca çekirdekten yetiştirildiği için Mart ayında aşı yapıldıktan sonra yeni ağaçlar da elde edilerek yetiştirme süreci devam eder.

Turunçgil nerede yetişir?

Turunçgiller genellikle kış mevsimini sever. Özellikle kireçli topraklarda yetişen Turunçgiller dünyanın pek çok bölgesinde yetişmektedir. Ülkemizde de en fazla Akdeniz, Güney Ege ve Güney Marmara kıyılarında yetişmektedir.

Incir ağacı iç Anadolu’da yetişir mi?

Ülkemizde Doğu Karadeniz’den başlayarak, Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz kıyı şeridinde, Güneydoğu Anadolu‘da ve İç Anadolu‘daki nehir vadilerinde incir ağaçlarına rastlamak mümkündür. … İncir kışları ılık, yazları sıcak ve kurak yerler ister. Yıllık ortalama sıcaklığın 18-20°C olduğu yerlerde yetişir.