Sudur nazariyesi ne anlama gelir?

Sudur sadır ne demek?

(ﺻﺪﻭﺭ) i. (Ar. ṣudūr) Meydana gelme, ortaya çıkma, sâdır olma. ѻ Sudur etmek (eylemek): 1. Meydana gelmek, hâsıl olmak, ortaya çıkmak, sâdır olmak: Mazhar-ı feyz-i ilâhî olmayan câhil kalır / Tab’-ı câhilden sudûr etmez makāl-i dil-küşâ (Rûhî-i Bağdâdî).

Sudur ne demek?

Sudur kelimesi Türkçe’de “çıkma, öne çıkma, ileri gitme, bir kaynaktan kaynama, türeme, yayılma, (ferman) yayımlanma” anlamına gelir. Arapça ṣdr kökünden gelen ṣudūr صدور z “çıkma, öne çıkma, ileri gitme, bir kaynaktan kaynama, türeme, yayılma, (ferman) yayımlanma” sözcüğünden alıntıdır.

Sudur teorisi nedir makale?

Sudur teorisi, bu filozoflarca anlaşıldığı şekliyle iki esas prensibe dayanır. Birinci- si; öz ve varlık meselesini içeren mümkün varlık vevacip varlık arasındaki ayırımdır. İkinci olarak, vacip varlıktan mümkün varlığın oluşa gelişi ya da vacip varlıkla mümkün varlık arasındaki ilişki sorunudur.

Yoktan yaratma teorisi nedir?

Her şeyin sudan yaratıldığı bunlardan biridir. Filozoflar yoktan yaratmanın açıklanabilir ve tutarlı bir teori olmadığı görüşündedirler. Onlara göre alem, varlığın kendisi zorunlu varlık olan Allah’tan sudur etmesiyle meydana gelmiştir. Bu durumda filozoflara göre alem kadimdir.

Sudur nazariyesi kime aittir?

Yaratılış teorileri arasındaki yerini Helenistik dönemde alan Sudûr nazariyesi, Yeni Platoncu akımın kurucusu Plotinos’un geliştirdiği bir teoridir. Plotinos’a göre evren, varlığa kaynaklık eden Tanrı’dan Nous (Zekâ)’un taşması ve aşağıya doğru gitgide somutlaşarak çeşitli katmanlar meydana getirmesiyle meydana gelir.

Dehriyye nedir?

“Mutlak zaman” anlamına gelen dehr kelimesine nisbeti sebebiyle bu isimle anılan ve İslâm dünyasında genel olarak ateist ve materyalist düşünce akımlarını temsil eden dehriyye, belirgin şahsiyetlerin oluşturduğu bir felsefî akımı ifade etmesi yanında çeşitli felsefe akımlarındaki inkârcı tezlerin de ortak adıdır.

Sudur görüşü kime aittir?

İbn Sînâ, her biri, aynı zamanda sebeplik teorisinin özelliklerinden olan bu ilkelere dayalı olarak sudûr teorisini ortaya koyar. Böylece İbn Sînâ, kendisinden önceki Yeni-Eflâtuncu filozofların ve Fârâbî’nin (ö. 339/950) sudûr şemalarına nispetle sebeplikle irtibatı daha belirgin bir sudûr açıklaması sunar.

Septisizm anlamı ne demek?

Kuşkuculuk, septisizm, skeptisizm veya şüphecilik, her tür bilgi savını kuşkuyla karşılayan, bunların temellerini, etkilerini ve kesinliklerini irdeleyen, ayrıca aklın kesin bir bilgi elde edemeyeceğini, hakikate erişilse dahi sürekli ve tam bir şüphe içinde kalınacağını, “mutlak”a ulaşmanın mümkün olmadığını savunan …

Südur teorisi kimin?

İbn Sînâ, her biri, aynı zamanda sebeplik teorisinin özelliklerinden olan bu ilkelere dayalı olarak sudûr teorisini ortaya koyar. Böylece İbn Sînâ, kendisinden önceki Yeni-Eflâtuncu filozofların ve Fârâbî’nin (ö. 339/950) sudûr şemalarına nispetle sebeplikle irtibatı daha belirgin bir sudûr açıklaması sunar.

Fârâbî evrendeki varlıkların meydana gelişini hangi teori ile açıklamıştır?

Tanrı’nın âlem ve âlemdeki çokluk ile bağlantısını sudûr teorisi ile çözme yoluna giden Fârâbî, bu teoriyle, ezeli olanla sonradan olan, değişmeyenle değişikliğe uğrayan, bir ve mutlak olanla çok ve mümkün varlıklar arasındaki ilişkiyi belirlemek, böylece bütün kâinatı hiyerarşik bir sistem içinde yorumlamak istemiştir …

Kelam ilminde yoktan var edilen varlıklar nedir?

Kelâmcılar “yoktan yaratma” biçimini benimsediklerinden Tanrı’nın bulunup, âlemin bulunmadığı bir var oluş kategorisini kabul etmektedirler. Burada Tanrı’nın mutlak bir tekliği vardır. Kelâmcıların Tanrı’nın önceliğinden kastettikleri budur.

Ibn Rüşd ün savunduğu yaratma teorisi nedir?

İslâm felsefesinde Meşşâî ekolün önemli temsilcilerinden biri olan İbn Rüşd, Tanrı’nın bilgisi ile varoluş arasında mutlak bir ilişki kurar ve Tanrı’nın bilgisinin, varlığın nedeni olduğu düşüncesini benimser. Bu bilgiyi de Tanrı’nın kendi zâtını bilmesi olarak kabul eder.

Varlık teorisi nedir?

Ontoloji ya da varlık felsefesi ya da varlıkbilim, temel sorunu varlık olan felsefi disiplin. Varlık ya da varoluş ile bunların temel kategorilerinin araştırılmasıdır. “Varlık” ve “varoluş” ayrımını; “Varlık vardır” ve “Varlık yoktur” fikirlerini tartışır. … Varlık bir nesne ya da bir şey değildir.

Dehriyye nedir temsilcisi?

Dehriyyun (Maddîyyun, Dehrîyyun, Zenâdika, Melâhide), İslâm tarihinde materyalist felsefe akımına verilen addır. En önemli temsilcisi İbn Ravendi’dir.

Dehriyye neyi savunur?

evrendeki bütün olayların doğa yasaları sonucu oluştuğunu savunan, ruhun da bedenle birlikte öldüğüne inanan maddeci felsefe. dehriye yanlıları, inançları nedeniyle islam dünyasında, allah’ı yadsıyan allah’sız, doğru inançtan sapan kişiler olarak suçlanmıştır. dehrilere göre bütün yaşam, dünya yaşamıdır.