Portage modeli nedir?

Portage Erken Müdahale Programı Nedir?

Ülkemizde 1993 ‘ten beri kullanılmakta olan Portage Erken Eğitim Programı ; 0-6 yaş arasında normal gelişim gösteren, risk altında olan, özel eğitime gereksinimi olan ve korunmaya muhtaç olan çocukların gelişimlerini desteklemeye yönelik hazırlanmış bir erken müdahale programıdır.

Portage amacı nedir?

Portage Erken Eğitim envanteri 0-6 yaş arasındaki çocukların gelişimsel olarak yaşına uygun becerilere sahip olup olmadığını tespit etmek için kullanılmaktadır.

Portage Kontrol Listesi Nedir?

Kontrol listesi öğretilmesi amaçlanan davranışların öncelik sırasını göstermektedir. Aile ve aile rehberi gelişim düzeyini birlikte belirler. gelişim düzeyine göre öğrenmeye hazır olduğu beceriler ve ailesi tarafından öğrenme kartları kullanılarak öğrenmeye hazır olduğu beceriler öğretilir.

Portage Erken Çocukluk Dönemi eğitim Programı Nedir?

Okul öncesi (0 – 6 yaş) çocukların bebek gelişim, sosyal gelişim, dil gelişim, bilişsel gelişim, fiziksel gelişim ve özbakım becerileri alanlarında değerlendirmeye ve ihtiyaçlarına uygun gelişim ve eğitim programı hazırlamaya yönelik bir eğitim paketidir.

Portage gelişim Ölçeği Nedir?

PORTAGE GELİŞİM ÖLÇEĞİ: 0-6 yaş çocuklarının gelişimini değerlendiren Bebek Uyarımı, Sosyal, Dil, Özbakım, Bilişsel ve Fiziksel gelişim bölümlerinden oluşan renk kodlaması olan ölçektir.

Dünyada uygulanan ilk ev temelli eğitim programı nedir?

İLK EVİN – Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Portage Erken Eğitim Programı, 1969 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde yoksul ailelerin çocuklarının gelişimini desteklemek ve araştırmak amacıyla geliştirilmiştir.

Küçük Adımlar Programı Nedir?

Küçük Adımlar Erken Eğitim Programı, gelişimsel geriliği olan 0-4 yaş arası çocuklar ve ailelerine yönelik erken çocukluk dönemi eğitimlerine yardımcı olmak amacıyla geliştirilmiş eve dayalı bir erken eğitim programıdır.

0-6 yaş neden önemli?

Bebekler dünyaya geldiklerinde beyin gelişimi henüz tamamlanmamıştır. Beyin gelişiminin çok büyük bir kısmı ilk 6 yılda tamamlanır. Hayatları boyunca edindikleri tüm davranış biçimlerinin %70 ini 0-6 yaş döneminde kazanırlar. Bu sebepten bu yaş aralığı çok önemlidir.

Erken müdahale programları nelerdir?

Erken müdahale programları var olan bir sorunu çözmek yerine çocuğa, aileye ve dolayısıyla topluma sosyal ve ekonomik yönden uzun vadede yararlı olmayı hedeflemiş uygulamalar bütünüdür. Önleme ve erken müdahalenin en önemli hedefi risk ve koruyucu faktörler arasındaki dengeyi değiştirmektir (Karoly ve diğerleri 2005).

Portage eğitim Nedir?

Portage nedir? Portage altı yaşa kadar normal gelişim gösteren, risk altında olan, tanısı konmuş, özel eğitime gereksinimi olan ve korunmaya gereksinim duyan çocukların gelişimlerini desteklemeye yönelik olarak, aileler için hazırlanmış, ev ziyaretleriyle gerçekleştirilen bir programdır.

0 6 yaş neden önemli?

Bebekler dünyaya geldiklerinde beyin gelişimi henüz tamamlanmamıştır. Beyin gelişiminin çok büyük bir kısmı ilk 6 yılda tamamlanır. Hayatları boyunca edindikleri tüm davranış biçimlerinin %70 ini 0-6 yaş döneminde kazanırlar. Bu sebepten bu yaş aralığı çok önemlidir.

High Scope eğitim sistemi nedir?

High/Scope, yirmiden fazla ülkede erken çocukluk dönemine hizmet veren bakım yuvalarında kullanılan, uzun süredir tanınmış eğitimsel bir yaklaşımdır. High/Scope yaklaşımı, özel teçhizat, materyaller ya da çevre istemeyen eğitimsel bir süreç ve felsefedir ve 40 yıllık araştırmalar ve uygulamalar üzerine kurulmuştur.

Erken eğitim Programı Nedir?

Portage Erken Eğitim Programı, 1969 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde yoksul ailelerin çocuklarının gelişimini desteklemek ve araştırmak amacıyla geliştirilmiştir. … Portage erken eğitim programı gelişim geriliği olan çocuklara uygulanabilmesinin yanı sıra normal gelişim gösteren çocuklara da uygulanabilmektedir.

Portage açılımı nedir?

2003 yılında Portage programının yaygınlaşması amacıyla Çocuk Gelişimini Destekleme (Portage) Derneği kurulmuştur.

Dünyada özel eğitim ne zaman başladı?

Birçok Avrupa ülkesinde erken özel eğitim hizmetlerinin, 1960’lı yıllarda, II. Dünya Savaşı’nın ardından ekonominin düzelmesi sonucu başladığı görülmektedir. İsveç’te 1937 yılından itibaren, doğumdan altı yaşına kadar tüm çocukların, parasız sağlık ve okul öncesi eğitim hizmetlerinden yararlandığı görülmektedir.