Tuta hangi bitkilere zarar verir?

Tuta kelebeği neyi sevmez?

İlaçlara karşı dayanıklı olduğu gerçeği yanında bu hayvanın başka bir özelliği varmış. Tuta kelebeği kokuya karşı oldukça duyarlıymış. Bazı kokular onları çeker, bazı kokuları ise hiç sevmez, onlardan kaçarmış.

Domates güvesi nasıl önlenir?

Domatesleri kullanmayıp kaldırdığınız kutu, sepet veya kiler gibi ortamlarda muhafaza ederken mutlaka üstlere güve kovan sprey sıkınız. Domatesleri yemeden önce bol suyla yıkamayı unutmayınız. – Domates güvesi (tuta) için feromon tuzağını kurunuz. Bir feromon kapsülünün etkisi 6 hafta sürmektedir.

Tuta feromonu nedir?

Tuta feromonu, çiftleşme esnasında dişi tuta kelebeğinin salgıladığı kokudur. Tuta feromonu, sadece erkek tuta kelebeklerini çeker. Domatese zarar veren dişi tuta kelebeğidir. Dişi tuta kelebeği domatese yumurtalarını bırakır.

Domates güvesine hangi ilaç kullanılır?

Örtüaltı domates yetiştiriciliğinde dekarda 2 feromon+su tuzak veya 4 feromon+ Işık+su tuzak kullanılabilir.

Kelebek kovmak için ne yapılır?

Lavanta, kekik ve nane yeniden güve oluşumunu engellemek için yardımınıza koşuyor. Aktarlardan alabileceğiniz kurutulmuş lavanta, kekik ve naneyi eşit miktarda karıştırıp kumaş keselere koyarak dolaplara yerleştirin. Bir başka çözüm yolu da çay ağacı yağı. Bu yağı dolapların içine sürebilirsiniz.

Domates neden Kurtlanir?

Yaprakta ve meyvede açılan galerilerde zararlının siyah renkteki pislikleri görülmektedir. Domates güvesi, domateslerin kurtlanarak pazar değerinin kaybolmasına sebep olur ve meyvede açılan galerilere sekonder mikroorganizmaların yerleşmesiyle çürümeler meydana gelir.

Domates dip çürümesi nasıl önlenir?

Dip çürüklüğüne karşı alınabilecek önlemler ise, toprağa kalsiyum verilerek artırılmaktadır. Kalsiyumlu gübreler olabildiğince erken verilmeli ya da geç kalınmış ise yapraktan uygulanması gerekmektedir. Domates dip çürümesi; toprak nemi dengede olması gerekmektedir. Çünkü, bu şekilde kalsiyum alımı düşmektedir.

Domates mildiyösü neden olur?

Hastalığın gelişmesi ve yeni yerlere bulaşmasında serin, rutubetli havalar önemli rol oynar. Sıcaklık 19–22 0C ve orantılı nem % 80 ve üzerinde olduğunda salgın yapar. Hastalık etmeninin konukçuları başta domates ve patates olmak üzere patlıcangiller (Solanaceae) familyasına ait kültür bitkileri ve yabani bitkilerdir.

Domates güvesi yılda kaç döl verir?

Yumurta dönemi 4-9 gün, larva dönemi 9-15 gün, pupa dönemi ise 8-17 gün sürer. Bu bölgede en kısa döl süresi 25 gün olup, yılda 4-5 döl verir.

Feromon tuzak ne demek?

Feromon tuzakları, türe özgü olan ve çiftleşme çağrısı olarak karşı cinsi cezbetmek için salgılanan feromon maddesi ve bu feromonla hazırlanan eşeysel çekici tuzaklar olarak tanımlanıyor.

Kelebeği ne öldürür?

Aktarlardan alabileceğiniz kurutulmuş lavanta, kekik ve naneyi eşit miktarda karıştırıp kumaş keselere koyarak dolaplara yerleştirin. Bir başka çözüm yolu da çay ağacı yağı. Bu yağı dolapların içine sürebilirsiniz.

Surrender ne ilacı?

Surrender 5 SG güçlü bir mide zehiri olup kontakt etkiye de sahiptir. Organik fosforlu, sentetik pretroitler ve IGR’lara dayanıklılık kazanmış zararlılara da etkilidir. Bitki Tahammülü: Tavsiyelere uygun kullanıldığında tavsiye edildiği bitkiler tarafından iyi tahammül görür.

Güveden kurtulmak için ne yapmalı?

Güveler çok zarar verebilir ama hâlihazırda evde bulunan malzemelerle onlardan kurtulabilirsin:

  1. Sinek kâğıdı ve balık yağı ile evde güve tuzağı yap.
  2. Sirke karışımıyla mutfağı ve dolapları temizle.
  3. Dolabına sedir koyarak güveleri kaçır.
  4. Biberiye, kekik, karanfil, lavanta ya da defne yaprağı kullanarak güveleri uzak tut.

Minik kelebek nasıl kurtulurum?

Bunun için 1 ölçü sirke ile 2 ölçü suyu karıştırın. Temiz bir bezi bu karışıma batırıp her yerinin ıslanmasını sağladıktan sonra fazla suyunu sıkıp temizleme işlemine başlayın.

Domates kurdu nasıl olur?

Yumurtadan çıkan larva meyve, yaprak, sap ve gövdeye girerek beslenmeye başlar. Larva domatesin yapraklarında iki epidermis arasında galeriler açarak beslenir. Larvanın yaprakta açtığı galeriler geniş olup şeffaf boşluklar şeklinde kendini belli eder, bu galeriler daha sonra nekrotikleşip kahverengiye dönüşerek kurur.