Röportaj yazısı nasıl yazılır?

Röportaj Nedir ve örnek?

Röportaj, bir gazete yazarının ünlü, tanınmış kişiler, yerler ve olaylarla ilgili inceleme ve araştırmalarına kendi görüşlerini de ekleyerek oluşturduğu yazı türüdür. Röportaj kelimesinin kökeni, Latincede ‘toplamak’, ‘getirmek’ anlamlarında kullanılan reportare fiiline dayanır.

Gazete röportajı nasıl yapılır?

Bir gazeteci röportaj yapmadan önce hazırlık yapmalıdır. İlk aşama röportaj teklifi aşamasıdır. Röportaj yapılacak kişiye teklif sunulmalı, röportajın ne hakkında olduğu, nerede ve ne zaman yayınlanacağı açıklanmalıdır. Röportajın yazılı mı, sesli mi, görsel olarak mı yayınlanacağı konusunda bilgi verilmelidir.

Röportaj yaptığımız kişiye ne denir?

Röportaj yapan kişiye röportör denir. Genel bir manada röportörün doğru sorular sorarak ilgili konu hakkında bilgi üretmesine röportaj denir.

Röportaj objektif midir?

* Röportajlarda ses kayıtları, fotoğraflar, filmler vb. teknolojik aletler inandırıcılık kazandıran öğelerdir. * Röportaj metinlerinde öyküleyici, betimleyici, öğretici ve açıklayıcı anlatım türleri kullanılır. Haber yazılarında haber, olduğu gibi objektif yansıtılır. Röportajda yazarın kişisel görüşleri vardır.

Bir röportajda aşağıdaki öğelerden hangisi olmalıdır?

Ortamı, duyguları, görünümleri “betimlemek”; süreçleri, eylemleri “anlatmak”; konuyla ilgili olarak söz konusu ortamda yaşayan kişilerin sözlerini “alıntılamak”; yazarın kişisel düşüncelerini “yansıtmak” ve anlatılanlardan “sonuç çıkarmak” bir röportajda bulunması gereken temel öğelerdir.

Röportaj ne demek 3 sınıf?

Yazarın okuyucularına bir konuyu inandırmak için kişi, eşya, eser ya da bir yerle ilgili olarak yaptığı incelemeleri, fotoğraflarla süsleyerek, kendi görüşlerini de katarak yazdığı gazete ve dergi yazılarına röportaj denir.

Röportaj metni nasıl hazırlanır?

Bir bütün halinde bakıldığında röportaj yazısı “giriş + önemli sorular ve yanıtları + sonuç ifadesi” bölümlerinden oluşur. Röportaj yapılın kişinin kimliği ve konuyla ilgili verilecek diğer bilgiler ise genellikle röportaj ana metninin yanında ayrı kutular halinde sayfaya konulur.

Röportaj için ilk kural nedir?

Röportaj yapmaya başlamadan önce ön hazırlık yapılmalıdır. Röportaja konu olan alan ile ilgili bir takım bilgiler toplanmalı, plan yapılmalı ve tanıtım için gerekli sorular hazırlanmalıdır. Bu hazırlık yapılmadan ve konuya vakıf olmadan başlanan bir röportaj konu dışına kayabilir ve amacına uygun olmayabilir.

Röportaj yaparken hangi sorular sorulur?

Röportajlarda genelde şu sorular soruluyor:

  1. Konuya ilginiz ilk ne zaman başladı? …
  2. Konu hakkında bilgi kaynaklarınız nelerdir?
  3. Konuyu işlerken hangi olaydan etkilendiniz?
  4. Konunun muhatapları sizin konuyu işlemenize nasıl tepki verdiler?
  5. Konunun işlenmesi ne tür etkiler yarattı?

Röportaj objektif yorum icerir mi?

Yani röportaj, yalnızca gözlemlerin, izlenimlerin ya da konuşmaların aktarılması değil, bunların ötesinde bir yorum ve değerlendirme yazısıdır.

Röportajı kim yapar?

Röportajı yapan kişiye ise rapporteur denilmektedir. Röportaj için İngilizce’de interview sözcüğü kullanılır. Görüşmeyi yapana interviewer, görüşme yapı- lan kişiye ise interviewee denilir (Aziz 2002: 149).

Röportajın özellikleri nelerdir?

Röportaj da düşünsel plânla yazılır. İşlenen konu; toplumsal, sanatsal olay ya da olgu olmalıdır. Yazar anlattıklarının doğruluğunu; konuşma, bilgi toplama ve fotoğraflarla desteklemeli, anlattıklarını bir mantık çerçevesine oturtabilmelidir. Her anlattığı, önceki anlattıklarıyla çelişmemelidir.

Röportaj soru tipleri nelerdir?

Röportajlarda genelde şu sorular soruluyor:

  1. Konuya ilginiz ilk ne zaman başladı? …
  2. Konu hakkında bilgi kaynaklarınız nelerdir?
  3. Konuyu işlerken hangi olaydan etkilendiniz?
  4. Konunun muhatapları sizin konuyu işlemenize nasıl tepki verdiler?
  5. Konunun işlenmesi ne tür etkiler yarattı?

Röportajın amacı nedir?

Röportajda gözlem, araştırma, yorum ve değerlendirme önemlidir. Röportajcının amacı, konuyu çarpıtmadan belgesel olarak okuyucuya sunmak, okuyucuyu konun içinde yaşatmak, kamuoyunu aydınlatmaktır. Röportaj, tek bir yazı olabileceği gibi, aynı konuda dizi yazı da olabilir.

Röportaj ne demek TDK?

TDK‘nın güncel yazım kılavuzunda sık sık aranan bu kelimelerden biri de ‘röportaj‘dır. RÖPORTAJ NE DEMEK: 1- Konusu bir soruşturma, araştırma olan gazete veya dergi yazısı. 2- Radyo ve televizyon habercisinin araştırma ve soruşturma sonucunda hazırlamış olduğu program, mülakat.