Gerek gerekse arasına virgül konur mu?
Şart ekinden sonra virgül kullanılır mı?
“Uyarı: Şart ekinden sonra virgül konmaz.” (36. s.) Bu tutum 2012 yılında Türk Dil Kurumunca yayımlanan Yazım Kılavuzu’nda da aynen tekrar edilmiştir.
Noktalı virgül nerelerde kullanılır ve örnekleri?
Öğeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için bu sıralı cümleler arasına noktalı virgül konur. Sevinçten, heyecandan içim içime sığmıyor; bağırmak, kahkahalar atmak, ağlamak istiyorum. İster inan, ister inanma; aynen dediğim gibi oldu.
De de bağlacı arasına virgül konur mu?
Bağlaçlar arasına virgül, konulmaz.
Hangi bağlaçlardan sonra virgül gelir?
TDK’ya göre de ve, gibi, veya, yahut gibi sözcükler bağlaç olarak kullanıldıklarında önce ve sonra virgül kullanılmıyor. Yine TDK kılavuzuna göre metin içinde tekrarlı bağlaçlardan (Hem gider hem ağlar.)
Hangi zarf fiillerden sonra virgül gelmez?
Türkçe zarf-fiillerin noktalaması Birinci ve ikinci örnekte görüldüğü üzere zarf-fiil eki (-ıp, -madan, -arak, -ınca vs…) almış sözcükten sonra virgül konmaz çünkü bu ekler aynı zamanda bağlaç niteliğindedir ve bazı istisnalar haricinde bağlaçlardan önce veya sonra noktalama işareti kullanılmaz.
Virgül ne zaman kullanılmaz?
Uyarı: Metin içinde tekrarlı bağlaçlardan önce ve sonra virgül konmaz: Hem gider hem ağlar. Ya bu deveyi gütmeli ya bu diyardan gitmeli.
Noktalı virgül en çok nerede kullanılır?
Noktalı virgülün kullanıldığı yerler; – Aralarında şekil ve anlamca ilişki bulunan birbirine bağlaç olmadan bağlanan ve aralarındaki duraklama kısa olan cümlelerin aralarına konulur. – İki cümleyi birbirine bağlayan bağlaçlardan önce noktalı virgül konulur.
Virgül nerelerde kullanılır örnek cümleler?
Herhangi bir sözcüğün, kendisinden sonra gelen sözcüğü belirtmediğini, onun tamlayanı olmadığını göstererek anlam karışıklığını gidermek için kullanılır: Örnek: Hasan’ın, otomobilini park yerinden alması gerekir. Küçük, ağaçta sallanıyordu. 3. Cümlede ara söz ve ara cümleleri ayırmak için konur.
Hem hem de arasına virgül konur mu?
Tekrarlanan “hem …. hem, ya….. ya, ne…….ne, de……..de.”gibi tekrarlanan bağlaçlardan önce ve sonra virgül konmaz.
De nin yazı mı?
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim?
Ancak dan sonra virgül gelir mi?
(ama, fakat, lakin, yalnız, ancak, ne var ki, ne yazık ki, çünkü yoksa, bundan dolayı, sonuç olarak, bununla birlikte gibi bağlaçlardan önce noktalı virgül kullanılır.)
Ama Bağlacından sonra virgül kullanılır mi?
Bağlaçlardan sonra virgül kullanılması zorunlu bir kural değildir; fakat bağlaçtan sonra yarım nefes duraklanması istenirse ve virgül kullanılırsa bu da yanlış olmaz. Örnek: Bir aralık evden savuşmak da aklına geldi; ama, faydasız buldu.
Zarf fiillerden sonra virgül konur mu?
Türkçe zarf–fiillerin noktalaması almış sözcükten sonra virgül konmaz çünkü bu ekler aynı zamanda bağlaç niteliğindedir ve bazı istisnalar haricinde bağlaçlardan önce veya sonra noktalama işareti kullanılmaz.
Zarf Fiilimsiden sonra virgül gelir mi?
Fiilimsiler toplam üç tanedir. Bunlar; İsim fiil, sıfat fiil ve zarf fiildir. … Zarf fiil eki almış sözcüklerde virgül kullanılmamaktadır.
Virgül nereden sonra kullanılmaz?
Cümlede – de bağlacından sonra virgül getirilemez. 6. Cümlede ama, fakat, lakin, ve, veya, yahut… gibi bağlaçlardan önce ya da sonra noktalama işareti getirilemez. 7. Cümlede tekrarı bağlaçlardan önce ya da sonra virgül getirilemez.