Talasemiya ne demekdir?

Talasemi ne demek?

Talasemi genetik (kalıtım yoluyla) geçiş gösteren ve ağır derecede kansızlık nedeni olan bir hastalıktır. Hastaların büyük çoğunluğunda kansızlık o kadar ağır düzeydedir ki bu hastalar düzenli kan transfüzyonu (nakli) almadan hayatta kalamazlar.

Talasemi hastaliginin belirtileri nelerdir?

Talasemi Majör Talasemi hastalarında ağır kansızlık dışında sarılık, dalak büyüklüğü, halsizlik, etrafa ilgisizlik, enfeksiyonlara kolay yakalanma, büyüme geriliği, kemiklerde genişleme ve incelme, burun kökü basıklığı, alın ve diğer yüz kemiklerinde çıkıntı ile anormal yüz görünümü ortaya çıkabilir.

Talasemi hastaları ne kadar yaşar?

Talasemi hastalarının geçmişteki ortalama yaşam süresi 18-20 yıl iken günümüzde 45 yaş civarına ulaşmış durumda. Talasemi taşıyıcılığı kuşaktan kuşağa geçebiliyor, talasemi taşıyıcısı oldukları önceden bilinmeyen ailelerde talasemili çocuk olduğunda ailede talasemi taşıyıcılığı olduğu ortaya çıkıyor.

Kanda taşıyıcı ne demek?

Hasta veya taşıyıcı olduğu bilinen ailelerde tarama sonucu veya kansızlık nedeniyle getirilen çocuklarda tanı konur. Taşıyıcı kişiler hafif kansızdır, demir tedavisinden yarar görmezler. Tam kan sayımının iyi değerlendirilmesi ve hemoglobin elektroforezi yapılmasıyla tanı kolayca konur.

Talasemi kanser mi?

Doğru: Talasemi, lösemi dâhil hiçbir kanser ya da farklı bir hastalığa dönüşmez.

Akdeniz anemisi ölüm riski var mi?

Akdeniz anemisi ölümcül bir hastalık değildir.

Talasemi tanısı nasıl konur?

Talasemi tanısı, tam kan sayımı, periferik yayma (kan hücrelerinin mikroskopta bakılması), hemoglobin elektroforezi gibi çok basit ve kolay kan testleri ile konulabilmektedir. Doktorunuz prenatal tanı gerekliliği gibi bazı özel durumlarda hastalığın tanısını doğrulamak için genetik çalışmalar isteyebilir.

Akdeniz anemisi kan testinde nasıl anlaşılır?

Akdeniz anemisi tanısı koymak için hastalara şu tetkikler yapılır: Tam kan sayımı: Bu test, belirli bir kan hacmindeki farklı kan hücrelerinin boyutu, sayısını ve olgunluğu hakkında bilgi verir. Hemoglobin elektroforezi: Bu test HbA, HbA2 ve HbF düzeyi hakkında bilgi verir.

Akdeniz anemisi ömrü kısaltır mı?

İlk yaş civarında halsizlik, rengin aşırı solukluğu, karaciğer ve dalağın giderek büyümesine bağlı karın şişmesi ile kendini belli eden hastalık tedavi edilmediğinde hasta kısa sürede yaşamını kaybediyor.

Akdeniz anemisi ölüm riski var mı?

Akdeniz anemisi ölümcül bir hastalık değildir.

Akdeniz anemi Tasiyiciligi nedir?

İnsanlardaki her bir özelliğe ait genlerden iki adet bulunur. Bu genlerden birisi anneden, diğeri de babadan geçer. Anne ve babadan geçen globin geni normalse çocuk normal, biri değişikliğe uğramışsa Akdeniz anemisi taşıyıcı, ikisi de değişikliğe uğramışsa Akdeniz anemisi hastası olarak dünyaya gelir.

Erkek taşıyıcı olur mu?

Etkilenmiş kişilerin ebeveynleri genellikle etkilenmemiştir ve her biri genin bir kopyasını taşır, taşıyıcı olarak adlandırılır. Her jenerasyonda görülmeyebilir. Hem erkekler hem de kadınlar etkilenebilir. Ailenin her jenerasyonunda görülebilir.

Talasemi hastaları evlenebilir mi?

Unutmayınız, talasemi evliliğe engel değildir. Talasemi taşıyıcılığı, bir hastalık değildir ve hastalığa dönüşmez. Talasemi taşıyıcılığı kalıtsal bir özelliktir. Talasemi testi yaptırmak için talasemi merkezlerine ve hastanelere başvurunuz.

Akdeniz anemisi ciddi bir hastalık mıdır?

Akdeniz anemisi insan yaşamını etkileyen ciddi bir hastalıktır. Ayrıca hastalığın tedavisi çok zor ve pahalıdır. Talesemi taşıyıcısı olan kişilerin yaşam kalitesini düşürücü kansızlık belirtileri ve şikayetleri ortaya çıkar.

Anemi öldürür mü?

Uygun tedavi ile anemilerin çoğu hafif derecede ve kısa süreli olur. Bununla birlikte, anemi ağır, uzun süreli, hatta kalıtsal ise veya kronik hastalığa ya da travmaya bağlıysa ölümcül bile olabilir.