Serdar Ortaç hastalığı ne durumda?
Serdar Ortaç niye yürüyemiyor?
MS hastası olan Ortaç, “İçime ata ata MS hastası oldum” derken, “Düğün gecesi nikâh memuruna doğru yürürken merdivenlerden düştüm. Orada bile ayağım tutmadı” diye belirtti. Ayda bir atak geldiğini belirten Ortaç, “Atak geldiği zaman ayağa kalkamıyorum ve yürüyemiyorum. Başka bir şey olmuyor.
MS hastalığı nelere yol açar?
MS (Multiple Skleroz) beyinde ve omurilikte, mesajları taşıyan sinir telleri etrafındaki koruyucu kılıfın (miyelin kılıfı) hastalığıdır. Merkezi sinir sistemi ile organların bilgi iletişimini sağlayan omuriliğin miyelin tabakası üzerindeki fiziksel tahribatın bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.
MS genetik bir hastalık mıdır?
MS hastalığının oluşumunda genetik faktörler oldukça etkilidir. MS‘in nedeni olarak birkaç teori vardır, fakat bunlarla hastalık oldukça zayıf bir şekilde anlaşılabilmektedir. MS hastalığının nedenleri kişiden kişiye değişse de, genetik faktörler tüm hastalarda sabittir.
MS hastalığının tedavisi var mı?
MS hastalığın tam tedavisi bulunmamaktadır. MS ataklarını ve olağan atakların etkilerini azaltmaya yönelik tedaviler uygulanmaktadır. Sürekli MS atağı geçiren hastalara atakları 0-40 oranında önleyen koruyucu tedaviler (aşı) uygulanır. Ayrıca bu koruyucu tedavi, atak sonrası engelli kalma riskini de azaltır.
Serdar Ortaç neden hasta oldu?
Merkezi sinir sistemi ile organların bilgi iletişimini sağlayan omuriliğin miyelin tabakası üzerindeki fiziksel tahribatın bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.
Ortaç’ın hastalığı ne?
Serdar Ortaç, multipl skleroz (MS) hastalığı olduğunu duyurmuştu. Ortaç, bir süre hastanede tedavi gördükten sonra sağlık durumu iyiye doğru gitti.
MS hastalığı ilerlerse ne olur?
MS belirtileri, rahatsızlığın erken evrelerinde geçici ataklar şeklinde ortaya çıkarken, tedavide geç kalındığında ilerleyen yıllarda görme kaybı, denge ya da yürüme bozukluğu ve peltek konuşma gibi bazı belirtiler kalıcı olarak yerleşebilir.
MSA hastaları kaç yıl yaşar?
En iyi şartlarda bile MSA ortalama 9 yıllık yaşam süresi ile kötü bir prognoza sahiptir (1). Enfeksiyon nedeniyle, otonomik ve respiratuvar bulgular kötüleşebilir. Gerek otonomik ve respiratuvar bulguların progrese olması gerekse sepsisin ortaya çıkması sonucu bu hastalarda yoğun bakım ihtiyacı olabilir.
MS anneden çocuğa geçer mi?
Eraksoy, 20-40’lı yaşlardaki insanların hastalığı olan MS‘in, Türkiye’de 2 bin – 2 bin 500 kişide 1 görüldüğünü belirterek, “MS hastası kadınlar çocuk sahibi olabiliyor. Hatta biz bunu engellemiyor, olumlu sonuçları nedeniyle destekliyoruz” dedi.
MS hastaları en fazla kaç yıl yaşar?
MS öldürücü bir hastalık değildir. İstatistikler MS hastalarının genel toplumun ortalama yaşam süresine yakın veya birkaç yıl daha az bir hayat süresi olduğunu göstermektedir.
MS hastalığından kurtulan var mı?
“Bugüne kadar felçli durumdaki 200’den fazla MS hastası, kök hücre yöntemiyle tedavi edildi. Hastalar, tedaviden sonra, hiçbir ilaca ya da desteğe gereksinim duymuyor, sağlıklı bir insan gibi yaşıyor. Tedavide yüzde 60-70 gibi bir başarı sağladık.
Serdar Ortaç öldü diyorlar doğru mu?
Serdar Ortaç kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti” haberleri kısa sürede gündem oldu. Çıkan haberler karşısında ünlü şarkıcı Serdar Ortaç da açıklama yapmak zorunda kaldı. Serdar Ortaç kendi sosyal medya hesabından çıkan haberleri yayınlayarak “Yanlış haberdir” notunu düştü.
Ortaç Hasta mı?
Ortaç, aşı olduğu anlarda, “Geldik devlet hastanemize aşımızı olacağız… Birinci doz. Herkesin olması gerekiyor, şifa olsun, bismillah” demişti. MS hastası olan sanatçı kronik rahatsızlığı nedeniyle öncelikli grupta bulunuyordu.
MS hastalığı belirtileri nelerdir?
MS Hastalığı (Multipl Skleroz) Belirtileri Nelerdir?
- Yorgunluk.
- Vücudun değişik bölgelerinde özellikle gövdede, yüzde, kollar ya da bacaklarda uyuşukluk, karıncalanma, güçsüzlük.
- Denge ya da yürüme bozukluğu.
- Dilde peltekleşme gibi konuşma bozuklukları
- Mesane ve bağırsak problemleri.
- Baş dönmesi.
- Görmede bulanıklık.
MS hastalığı tedavi edilmezse ne olur?
MS belirtileri, rahatsızlığın erken evrelerinde geçici ataklar şeklinde ortaya çıkarken, tedavide geç kalındığında ilerleyen yıllarda görme kaybı, denge ya da yürüme bozukluğu ve peltek konuşma gibi bazı belirtiler kalıcı olarak yerleşebilir.