Sahtecilik suçu ne demektir?

Sahtecilik suçları nelerdir?

Kamunun güvenine karşı suçlar, geniş anlamda sahtecilik suçlarıdır. Sahteciliğin, diğer bir tanımla gerçeği taklit veya tağyir/tahrifin; aldatma yeteneği olması, zarar olanak ve olasılığının bulunması, kasten yapılması gerekmektedir.

Faydasız sahtecilik nedir?

Yargıtay’ın da uygulamada gereksiz/faydasız sahtecilik kavram ve teorisini kabul ettiği söylenebilir. Örneğin, yapılan sahtecilikle sağlanmak istenen fayda zaten gereksizse, yani o sahte belgenin varlığı mevcut durumu etkilemiyorsa faydasız sahtecilikten bahsedilebilir.

Evrakta sahtecilik kaç yıl yatar?

Resmi evrakta sahtecilik cezası -Yazılan fiillerin (ve ek olarak gerçeğe aykırı belge düzenlemek) görevi gereği ilgili belgeyi düzenlemeye yetkisi olan kişi tarafından gerçekleştirilmesi halinde cezası artırılarak 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Sahtekarlık suç mu?

Üç veya daha fazla kişi tarafından birlikte işlenen dolandırıcılık suçlarında; TCK md.157’de düzenlenen basit dolandırıcılık suçunun cezası, 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezası 7.500 güne kadar adli para cezasıdır.

Hangi belgeler resmi belgedir?

Ehliyet, Çek – Senet düzenleme (ve tüm kambiyo senetleri), Araç Plakası, Kimlik (Nüfus cüzdanı) gibi resmi kimlikler, eğitim kurumları tarafından verilen diplomalar, noterlik tarafından düzenlenen vekaletname ve kısaca resmi makamlar tarafından düzenlenmesi gereken tüm resmi belgeledir.

Evrakta sahtecilik cezası nedir?

Resmi evrakta sahtecilik, üç farklı seçimlik hareketle kasten işlenebilen bir suçtur: Sahte resmi belge üretilmesi veya mevcut resmi belgenin gerçeğe aykırı düzenlenmesi, Gerçek bir resmi belgenin başkalarını aldatacak şekilde değiştirilmesi, Sahte resmi belgenin kullanılması.

Evrakta sahtecilik cezası paraya çevrilir mi?

Özel Belgede (Evrakta) Sahtecilik Suçu Paraya Çevrilir Mi? Adli para cezası, 1 yıl veya altında olan hapis cezasından çevrilmektedir. Özel belgede sahtecilik suçunun alt sınırı 1 yıldan itibaren başlamaktadır, bu nedenle hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi mümkündür.

Sahte cekin cezası ne kadar?

Resmi Evrakta (Belgede) Sahtecilik Suçu Cezası Resmi belgede sahtecilik suçu, resmi bir belgenin sahte olarak düzenlenmesi, başkalarını aldatacak şekilde değiştirilmesi veya kullanılması şeklindeki suçun basit haliyle işlenirse sanığa verilecek ceza 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK md. 204/1)

Aldatma kabiliyetine haiz ne demek?

Belgeler üzerinde tespit edilen tahrifat veya sahteciliğin nitelik yönünden profesyonelce tasarlandığı, ancak teknik cihaz kullanılarak tahrifat veya sahteciliğin anlaşılabileceği yönünde yapılan değerlendirme, iğfal ve ikna kabiliyetine haiz.

Gerçeğe aykırı belge düzenlemek nedir?

Gerçeğe Aykırı Belge Düzenlemek Madde gerekçesinde de belirtildiği üzere; kamu görevlisinin gerçeğe aykırı olarak bir olayı kendi huzurunda gerçekleşmiş gibi, bir beyanı kendi huzurunda yapılmış gibi göstererek belge düzenlemesi halinde, bu fıkra hükmünde tanımlanan suç oluşur.

Dolandiriciliktan kac yil Yatilir?

Bu maddeye göre, basit dolandırıcılık suçunda fail 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Madde metninde hapis cezası ve adli para cezası birlikte aynı yaptırımın birer parçası olarak düzenlenmiştir. Yani faile hem hapis cezası hem de adli para cezası aynı anda verilir.

Telefon dolandırıcılığı mağdurları ne yapmalı?

Dolandırıcılık mağduru olan, dolandırılan kişiler Cumhuriyet savcılığına suç duyurusuna bulunarak soruşturma başlatılmasını sağlayabilirler. Soruşturma sonunda yeterli şüphe elde edilirse Cumhuriyet savcısı tarafından kamu davası açılacaktır.

Fotoğraf belge sayılır mı?

Resmi belgelerde yetkili memurun imzası yok ise veya mühür zorunluluğu bulunduğu halde yok ise bu belgenin/yazının hukuki geçerliliği tartışmalıdır. Belge, Bir gerçeğe tanıklık eden yazı, fotoğraf, resim, film vb. vesika, dokümandır.

Resmi belge nedir TCK?

TCK m.204/1’deki düzenleme fiili, gerçek resmi belgeyi düzenleyen kişiden başka bir kimse tarafından işlenmelidir. Resmi belgeyi sahte olarak düzenleme suçunun oluşabilmesi için kamu görevlisi gerçek bir resmi evrak düzenlemiş olmalı, başkası da bu gerçek evrakın sahtesini düzenlemelidir.

Resmi evrakta sahtecilik ceza indirimi olur mu?

TCK 211’deki düzenleme şu şekildedir: “Bir hukuki ilişkiye dayanan alacağın ispatı veya gerçek bir durumun belgelenmesi amacıyla resmi belgede sahtecilik suçunun işlenmesi halinde, verilecek ceza, 1/2 oranında indirilir.” Daha az cezayı gerektiren bu haller, hem resmi evrakta hem de özel evrakta sahtecilik suçları için …