Sahte para basmanın cezası ne kadar?

Sahte parayla yakalanmanın cezası nedir?

M.197/1: “Memlekette veya yabancı ülkelerde kanunen tedavülde bulunan parayı, sahte olarak üreten, ülkeye sokan, nakleden, muhafaza eden veya tedavüle koyan kişi, iki yıldan on iki yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.”

Sahte para gelirse ne olur?

Zaten eğer parayı bankaya verdiyseniz veznedeki yetkili derhal parayı delecektir. Para konusunda ısrar ederseniz sizi polise şikayet edebilirler. Ve bilerek sahte para kullanmanın cezası sahte para üreten ve piyasa sürenden daha fazladır. Sahte para kullanmanın cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapistir.

Sahte para taşımak suç mu?

Parada sahtecilik suçu, Türkiye’de ya da yabancı bir devlet kanunlarına uygun bir şekilde tedavülde bulunan bir parayı, sahte bir şekilde üretmek (basma), sahte olduğunu bilerek ülkeye sokmak, nakletmek, muhafaza etmek veya tedavüle sokma biçiminde fiillerle işlenen mütemadi bir suçtur (TCK 197. madde).

Sahte para hangi suç?

MADDE 197. – (1) Memlekette veya yabancı ülkelerde kanunen tedavülde bulunan parayı, sahte olarak üreten, ülkeye sokan, nakleden, muhafaza eden veya tedavüle koyan kişi, iki yıldan oniki yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Nitelikli Dolandırıcılık suçu kaç yıl?

TCK md.157’de düzenlenen basit dolandırıcılık suçunun cezası, 2 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası 10.000 güne kadar adli para cezasıdır. TCK md. 158/a,b,c,d,g,h,i fıkralarında düzenlenen nitelikli dolandırıcılık suçunun cezası, 6 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası ve 10.000 güne kadar hapis cezasıdır.

Para yakmak suç mu?

1 haziran 2005 tarihinde yürürlüge girecek olan 5237 sayili türk ceza kanununun 300.maddesi de “devletin egemenlik alametlerini asagilama suçu” içinde para‘dan söz etmemektedir. ancak,siz yine de parayi yirtip yakmayin ,zarariniza olur.

Kalpazanlık cezası ne kadar?

Kalpazanlık suçu Türk Ceza Kanunu’nda parada sahtecilik başlığı altında tanımlanmıştır. Bu addaki 197. maddeye göre, parayı sahte olarak üreten, ülkeye sokan, nakleden, muhafaza eden veya tedavüle koyan kişi, iki yıldan on iki yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

Imitasyon cezası nedir?

İmitasyon kullanmanın bir suç olduğuna dair alınan bir karar olmamakla beraber; taklit mal üretmek, satmak, ithal ve ihraç etmenin cezası vardır. Bu suçları yapmanın 3 yıla kadar hapis cezası vardır. Kanunda tüketiciler için ise herhangi bir yaptırım öngörülmüyor.

Nitelikli dolandırıcılık cezası ertelenir mi?

Nitelikli Dolandırıcılıkta Cezanın Ertelenmesi Dolandırıcılık suçu nedeniyle hükmedilen hapis cezasının ertelenmesi hükmolunan hapis cezasının cezaevinde infaz edilmesinden şartlı şekilde cayılması ve sanığın sosyal hayatını iyi halli geçirmesiyle mümkündür.

Nitelikli dolandırıcılık suçu para cezasına çevrilir mi?

Hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi için alt sınır 1 yıldan az olması gerektiğinden nitelikli dolandırıcılık suçundan verilecek olan hapis cezaları adli para cezasına çevrilemeyecektir. Nitelikli dolandırıcılık suçunda yaptırım olarak hapis cezası ve 5000 güne kadar adli para cezası öngörülmüştür.

Türk Lirası Yırtmanın cezası var mı?

Mahkeme tarafından bin TL para cezasına çarptırıldı Para yırtma suçu, 7 yıla kadar hapislik veya asgari ücretin 130 katına kadar para cezası gerektiren bir suçtur.

Para yakmanın cezası ne kadar?

Mala Zarar Verme başlıklı 151. maddesine göre; Başkasının taşınır veya taşınmaz malını kısmen veya tamamen yıkan, tahrip eden, yok eden, bozan, kullanılamaz hale getiren veya kirleten kişi, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan üç yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.

5000 güne kadar adli para cezası ne demek?

Adli para cezasının üst sınırı 730 gün olmasına karşın suçun kanunda belirlenen cezası daha fazla ise o suça özgü düzenlenen adli para cezası dikkate alınmalıdır. Mesela Nitelikli dolandırıcılık suçunun cezası 2 yıldan 7 yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adli para cezasıdır.

Çakma kıyafet satmak yasak mı?

Bu hukuki değerlendirmeye göre atılı eylem 556 sayılı KHK hükümleri kapsamında suç oluşturmayacaktır” denildi. …

Nitelikli dolandırıcılık zaman aşımı kaç yıl?

Dolandırıcılık suçu için belirlenmiş bir şikayet süresi yoktur. Fakat suçun zamanaşımı süresi 8 yıl olduğu için en geç 8 yıl içinde şikayet hakkının kullanılarak olayın savcılığa iletilmesi gerekir.