Suçiçeği nasıl bir hastalıktır?
Suçiçeği vücutta nasıl olur?
Suçiçeği (varisella), varicella zorter virüsünün (VZV) sebep olduğu, vücutta kaşıntılı, içinde su toplamış ezikler, kırmızı döküntüler, yorgunluk ve ateş ile kendini gösteren bulaşıcı bir hastalık türüdür. Suçiçeği döküntüleri ilk olarak gövde ve yüzde ortaya çıkar. Hastalık, çoğunlukla çocuk yaştaki kişilerde görülür.
Su çiçeği olan banyo yapabilir mi?
Anne ve babalar suçiçeği hastalığı geçiren çocuklarını ılık suyla banyo yaptırabilir. Fakat hastalığı kaptıktan 3 gün sonra banyo tavsiye edilir. Çünkü yıkanma ve kurulanma sırasında içi sıvı dolu kabarcıkların patlaması, yaraların enfeksiyon kapmasına sebep olabilir.
Su çiçeği öldürür mü?
Suçiçeği geçiren çoğu kişi hastalığı hafif olarak geçirir. Ancak hastalık bazı hallerde zatürree beyin ve beyin zarlarında enflamasyon gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Hastalığın ölüme yol açtığı nadir görülür.
Suçiçeği patlarsa ne olur?
Özellikle vücudun gövde bölümünde yüksek oranda görülen kabarcıklar kolda, saçların arasında ve yüzde nispeten daha azdır. Aşırı derecede kaşıntıya neden olan hastalıkta kabarcıkların patlatılması ciltte iz bırakır.
Su çiçeği hangi yaşlarda görülür?
Su çiçeği en sık 5-10 yaşlarında, kış sonu ve ilkbahar aylarında görülür. Hastalık çok bulaşıcıdır.
Su çiçeği geçiren çocuğa ne yapılır?
1 bardak su ile 2 yemek kaşığı misket limonunun suyunu karıştırın. Bir parça pamuğu bu karışıma batırıp şiddetli kaşıntının olduğu bölgelere sürün. 2-3 dakikanın ardından ıslak bir havlu yardımıyla ilgili bölgeleri temizleyin. Bu yöntemi günde 2 defa uyguladığınız takdirde yaraların daha hızlı iyileşmesi mümkün olur.
Su çiçeği yaralarına ne iyi gelir?
Özellikle karbonat enfeksiyonun daha hızlı geçmesini sağlayacaktır. – Karbonat banyosu yerine aynı şekilde sirke banyosu da uygulanabilir. Özellikle sirke kaşıntıların rahatlamasını sağlayacaktır.
Su çiçeği kaşıntısına ne iyi gelir bitkisel?
Karbonat, suçiçeği geçiren cildinizdeki kaşıntıları ve yanmaları giderir. Ayrıca antibakteriyel özelliği sayesinde enfeksiyondan daha hızlı kurtulmanızı sağlar. 1 bardak dolusu karbonatı, sıcak su ile dolu küvete dökün. Küvete girip 10-12 dakika boyunca bekleyin.
Su çiçeği hasar bırakır mı?
Su çiçeği genellikle hafif geçirilen bir hastalık olmakla birlikte nadiren komplikasyon görülebilir. En sık görülen komplikasyon bakteriyel enfeksiyonlardır. Kaşınma ile birlikte derideki lezyonlar mikrop kapabilir. Apseye kadar ilerleyen cilt lezyonları olabilir.
Herkes su çiçeği olur mu?
Anne karnındaki bebekten 90’lık dedeye kadar herkes su çiçeği olabilir. Gebeler, yenidoğan bebekler, ciddi hastalığı olanlar, erişkinler su çiçeğini daha ağır geçirir. Yaş ilerledikçe su çiçeği daha ağır şekilde görülür.
Suçiçeği kaç günde geçer?
Yaklaşık 5-10 gün boyunca sürer. Kabarcıklar görülmeden önce su çiçeği başlangıcı sürecinde; ateş, iştah kaybı, baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluk gibi belirtiler görülebilir. · Son aşamada ise döküntülerin kabuk bağlaması şeklinde olur. Hastalık başlangıcında birkaç gün boyunca yeni kızarıklıklar oluşmaya başlar.
Su çiçeği herkes olur mu?
Suçiçeği hastalığı, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygın görülen bir hastalıktır. Hastalık daha çok kış ve ilkbahar aylarında görülür. Genellikle 1-9 yaş arasında görülmekle birlikte adölesanlarda, erişkinlerde ve yaşlılarda da görülür. Ancak erişkinlerin %95’i suçiçeğine karşı bağışıktır.
Su çiçeği kaç defa olur?
Su çiçeği birden fazla kez geçirilebilir mi? Su çiçeği geçiren insanların çoğu, hastalığa karşı bağışıklık kazanır. Bununla birlikte, ikinci kez su çiçeği geçirilebilir. Ancak bu çok sık görülen bir tablo değildir.
Su çiçeği evde nasıl tedavi edilir?
Küveti sıcak su ile doldurup içerisine 1 bardak karbonat eklenmeli ve 10 veya 15 dakika küvetin içerisinde beklenmelidir. Bu uygulamayı her gün düzenli yapılmalıdır. Özellikle karbonat enfeksiyonun daha hızlı geçmesini sağlayacaktır. – Karbonat banyosu yerine aynı şekilde sirke banyosu da uygulanabilir.
Su çiçeği aşısı olan su çiçeğini nasıl geçirir?
Hastalar, ciltte döküntüler görülmeye başlamadan 1-2 gün önce virüsü bulaştırmaya başlar. Bulaştırıcılık, tüm döküntüler kabuk bağlayana kadar devam eder. Virüs vücuda alındıktan 10-21 gün (kuluçka dönemi) sonra su çiçeği hastalığı gelişir. Su çiçeği aşısı olmuş bir kişi, hastalanırsa virüsü diğerlerine bulaştırabilir.