Somun vida nedir?

Somun nedir inşaat?

Somun ana bağlantı elemanlarından biridir. Genelde cıvata ve saplama gibi elemanlar ile kullanılır. Bu nedenle sökülebilir, basit bir parçadır. Vidanın helis eğrileri arasında sürtünme kuvveti ile bağlantı elemanlarını birbirine bağlamaktadır.

Somun vida nerede kullanılır?

Somunlar cıvata ve saplama gibi parçaları birbirlerine bağlama özelliğine sahip araçlarla birlikte kullanılan yardımcı malzemelerdir. Somunlar, cıvataların daha iyi sıkıştırılabilmesi için kullanılmaktadırlar. Bağlantının cıvatadan sonra ikinci elemanı dersek daha doğru bir tanım yapmış oluruz.

Pul ve somun ne ise yarar?

somunun bağlandığı yerde çözülmemesi için ikinci bir somunla emniyete alma. somunun bağlandığı yerden çözülmemesi için ters yöne döndürülerek takılan ikinci somundur kendisi. normal somunun açıldığı yöne çevrilirse sıkışır. bu nedenle adında kontra kelimesi geçmektedir.

Cıvata ve somun nerede kullanılır?

Cıvata, birbirine bağlanmak istenen parçaların üzerine delik açılarak ucuna somun takılarak sıkıştırılan bir bağlantı elemanı. Yapı mühendisliğinde bulon olarak da anılır. Genellikle somun ile birlikte kullanılır. Cıvatanın en çok kullanıldığı alanlar makine ve inşaat sektörüdür.

Somun tanımı nedir?

Somun, cıvata veya saplama ile beraber kullanılan, ana sökülebilir bağlantı elemanlarından biridir. Temel olarak, ortasında kılavuz çekilmiş (vida açılmış) bir delik olan basit bir parçadır.

Somun nedir makine?

Parçaları birbirine çözülebilir şekilde bağlamaya yarayan cıvatalara, saplamalara vb. vida açılmış makine parçalarına vidalanan bağlama elemanlarına somun denir.

Cıvata hangi yöne açılır?

tabiî bütün bunlar hep sağ elle yapılmalıdır. ampul, ağaç vidası, musluk, bijon cıvatası gibi üzerinde vida dişi bulunan ve döndürerek sıkılıp gevşetilen, sökülüp takılan her türlü alet edevat sağ el kuralına uygun olacak şekilde imal edilir. makina imalatında kullanılan ters vida tabir edilen ve kurala uymayan makina …

Fiberli somun ne işe yarar?

Fiberli somun, sarsıntı ve titreyiş olan yerlerde gevşemeyi önlemek için fiberi ile sıkıştırılan ve gevşemeyi çok zor halen getiren bir somun çeşididir.

Rondela pul nedir?

Rondela, cıvata bağlantılarında, cıvata başının, bağlandığı yüzey üzerinde tahribat yapmasını, temas yüzeyini genişleterek engellemeye yarayan parça. Cıvatanın kolay gevşemesini, sürtünmeyle engeller. Diğer bir adı da pul olarak geçer.

Cıvata ve somun nedir?

Somun, cıvata veya saplama ile beraber kullanılan, ana sökülebilir bağlantı elemanlarından biridir. Temel olarak, ortasında kılavuz çekilmiş (vida açılmış) bir delik olan basit bir parçadır.

Somun ismi nereden gelir?

Yuvarlak şekilli şişkin ekmek. Yunanca psomi/psomion (=ekmek) sözünden gelmektedir. Somun ekmeğine Türkçe somun ekmeği ve Kürtçe nanê somi (=somun ekmeği) deniliyor. …

Somun nedir ekmek?

Somun ekmeği, bir çeşit tava ekmeğidir. Altı düz, üstü kabarıktır. Tam daire şeklinde olduğu gibi, çoğunlukla söğüt yaprağı biçiminde dar ve uzun şekillidir. Somunun gramajını (ağırlığını) ve fiyatını belediyeler tespit eder.

Bijon ne tarafa doğru sıkılır?

Bijonlar çapraz şekilde sıkılmalıdır. Bir bijonu sıktıktan sonra çaprazındaki bijonu sıkarak devam etmelisiniz. Tüm bijonlar iyice sıkılana kadar çaprazlama işlemi devam etmelidir. Jant kapağının bir tarafını yerleştirdikten sonra diğer tarafını el gücünüzü kullanarak yerleştirin.

Vidalar nasıl açılır?

Düz uçlu bir tornavidayı uç kısma yerleştirin ve vidayı güç uygulayarak döndürmeye çalışın. Eğer döndürürken tornavidayı sertçe aşağıya bastırırsanız, kaymayı da önlemiş olacağınızdan yalama vidayı yerinden çıkarabilirsiniz.

Kendinden kilitlemeli somun nedir?

Kendinden kilitlemeli Somun iki parçadan oluşmaktadır. Somun gevşemeye başladığında ters açı kolları iki parça arasında anında kilitleme yapar. … Bu kilitleme cıvata-somun bağlantılarında vibrasyon-darbe veya nedeni ne olursa olsun somun gevşemesini kesinlikle önler.