Sara hastalığı neden olur?
Sara hastalığı kimlerde görülür?
Epilepsi, her iki cinste her yaşta ve her coğrafi bölgede görülebilir. Çoğu insanın ömründe bir kez epileptik nöbet geçirme ihtimali vardır. Birden fazla epilepsi nöbeti olan kişiler epilepsi hastası olarak kabul edilir ve bu kişiler uygun ilaçlarla tedavi edilmelidir.
Sara hastalığı neden meydana gelir?
Nörolojik bir rahatsızlık olan epilepsi, beyinde bulunan bir nöron grubunda oluşan anormal elektrik aktivitesine bağlı olarak meydana gelir. Elektrik aktivitesinin bozulmasıyla oluşan nöbet sırasında kişinin beyin fonksiyonlarında geçici bozulmalar oluşur.
Sara hastalığı nasıl geçer?
Epilepsi hastalarının çoğu anti-epileptik denilen epilepsi ilaçları yoluyla tedavi edilebilir. İlaçlarla nöbetlerin durdurulması amaçlanır. Bu nedenle ilaçların düzenli olarak kullanımı önemlidir. İlaç tedavisi, hastaların büyük bir bölümünde etkili olmasına rağmen, kimi hastalarda beklenen etkiyi sağlayamayabilir.
Sara hastalığı geçici midir?
Günümüzde, genel olarak epilepsili çocukların p-80’i, bazı epilepsi türlerinin ise -100’ü epilepsi ilaçları ile tam olarak iyileşmektedir. Hastaların -30 kadarında ise birden fazla ilaç kullanmak gerekebilir veya ilaçlara rağmen nöbet tekrarları olabilir.
Sara hastalığı kaç yaşında ortaya çıkar?
Genelde doğumsal ya da sonradan oluşan bir takım beyin hasarı nedeniyle oluşan epilepsiler doğumdan itibaren hayatın her yaşında ortaya çıkabilmektedir. Buna karşın 7-8 yaşında genelde iyi huylu tümörlerin beyin dokusunda yarattığı sorun nedeniyle nöbetleri başlayan epilepsi hastaları da vardır.
Sara hastalığı doğuştan mı?
SARA HASTALIĞININ NEDENLERİ Epilepsinin bazı türleri doğuştan veya genetik olabilir. Bunun dışında beynin etkilenmesine yol açan travma, tümör, beyin ameliyatları veya damarsal hastalıkları da sara hastalığına yol açabilir. Hatta sonradan ortaya çıkan bazı epileptik atakların sebebi tam olarak tespit edilemeyebilir.
Epilepsi üzüntüden olur mu?
Epilepsi tedavisi üzerine uzmanlaşan, Michigan Üniversitesi’nden nöroşirurji uzmanı Dr. Emily Levin, “Stres epilepsinin nedeni olarak gösterilmiyor ancak epilepsi teşhisi konmuş bir kişide kasılmaları tetiklemesi çok olası” diyor.
Epilepsi stresten olur mu?
Enfeksiyon, yüksek ateş, aşırı alkol kullanımı, uykusuzluk ve yoğun stres epilepsi nöbetlerine yol açabilir. Beyin, milyarlarca sinir hücresi, bunların uzantıları ve aradaki destek dokulardan oluşuyor. Her sinir hücresi elektrik akımı üretme ve bunu diğer hücrelere iletme yeteneğine sahip.
Epilepsi ömür boyu sürer mi?
İlaçları düzenli kullanırsanız, epilepsi ömür boyu sürmez…” Beyin aktivitesinin, sinir hücrelerinde geçici olarak meydana gelen anormal elektriksel aktivite sonucu bozulması olarak adlandırılan epilepsi, toplumda ‘Sara hastalığı’ olarak biliniyor.
Epilepsi krizlerini ne tetikler?
Kafa travması, ateş yükselmesi, enfeksiyon, yoğun stres, uykusuzluk gibi birçok neden epilepsi nöbetine yol açabilir. İnsanların yaklaşık %5’lik kısmının yaşamları boyunca tek epilepsi nöbeti geçirdikleri bilinmektedir. Tek bir nöbet geçirilmesi kişinin epilepsi hastası olduğu anlamına gelmez.
Epilepsi ne kadar sürede geçer?
Epilepsi nöbetleri öncelikle anti-epileptik denen ilaçlarla tedavi edilir. İlaçlar nöbetleri baskılayarak tedavi eder.Hastanın durumuna ve hastalığın seyrine göre tedavi süresi 2-4 yıldır.
Epilepsi en erken ne zaman ortaya çıkar?
Kontrol altına alınmadığı takdirde ciddi sıkıntılara yol açabilen epilepsi hastalığı en çok 3 yaşına kadar ve 65 yaş üstü dönemde sık görülmekle birlikte, bebeklik döneminden ileri yaşlara kadar herhangi bir dönemde baş gösterebilir.
Epilepsi hastalığı sonradan olur mu?
Zira epilepsi (sara hastalığı) kalıtsal bir hastalık değildir. Epilepsi kalıtsal bir hastalık olmamasına rağmen gelişme eğilimi bazı ailelerde daha fazladır. Bununla birlikte epilepsinin oluşumu için bazı dış faktörlerinde bulunması gereklidir. Epilepsi nöbetleri yaşam boyunca herhangi bir dönemde başlayabilir.
Küçük yaşta epilepsi geçer mi?
Epilepsi hastalığı normal gelişim gösteren çocuklarda yüzde 60-70 oranında tedavi edilebilen bir durum. Ancak dirençli epilepsi olarak adlandırılan ve çoklu ilaç tedavisi kullanılmak zorunda kalınan küçük bir hasta grubu da var.
Epilepsi sinirden olur mu?
Epilepsi neden olur epilepsi beynin elektriksel aktivitesinin sinir hücrelerinde geçici olarak oluşturduğu durumdur. Epilepsi krizlerine epileptik nöbetler de denilmektedir. Epilepsi nöbeti geçiren hastada geçici olarak bilinç kaybı oluşur. Bilinç kaybıyla birlikte hasta istemsiz bazı hareketlerde yapabilir.