Lemi şahsına münhasır ne demek?

Şahsına münhasır ne demek kısaca?

Kendine özgü davranışı ve karakteri olan kimse anlamı ile kullanılır. Bunu bir örnekle anlatmak gerekirse; ” Nevi şahsına münhasır bir ziyankar hırsız, iki üç günde bir eve giriyor.” R.N. Güntekin.

Münhasır ne demek cümle içinde?

MÜNHASIR KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ – Onu yalnız ince hastalığa münhasır zanneder, başka hastalıklara aldırmadığı hâlde, veremliden son derece çekinirdi. – Harp yalnız Avrupa’ya münhasır kalmadı.

Teşhir ne anlama gelir?

Arapça kökenli bir kelime olan teşhir, isim veya fiil olarak kullanılmaktadır. Göstermek veya herkese sergilemek anlamına gelmektedir. Türk Dil Kurumu Sözlüğü’ ne göre teşhir kelimesinin anlamı; gösterme, sergileme, herkese duyurma, dile düşürme, bir hükümlüyü ceza olarak halka gösterme şeklinde verilmiştir.

Münazır ne?

Ağız kavgası, çekişme, münakaşa. İki taraf arasındaki kavga, düşmanlık.

Münhasır hukukta ne demek?

Münhasırlık ne demek hukuk? Eski dönemlerde çok sık kullanılan bu kelime dilimize Arapçadan girmiştir. Münhasır kelimesi anlamı ise bir kişi veya bir şeye ayrılmış, mahsus anlamı barındırmaktadır.

Muhasır ne demek?

Muhasır ne demek? MUHÂSIR. (ﻣﺤﺎﺻﺮ) i. (Ar. muḥāṣara “etrâfını kuşatmak”tan muḥāṣir) asker. Kale, şehir vb. bir yeri yâhut bir birliği kuşatan, saran, muhâsara eden asker: Bu sefer bedenlerden aşağıya pusulara yatmış yeni muhâsırlara haykırdı: –Kaleyi size bırakacağız, vireyi konuşalım (Ömer Seyfeddin).

Cinsel teşhir ne demek?

Teşhircilik (egzibisyonizm, cinsel organ gösterme hastalığı), kişinin cinsel olarak uyarılmak ve doyuma ulaşmak için; cinsel organlarını hiç tanımadığı ve onayını almadığı insanlara gösterme ihtiyacı ve karşı koyamadığı bir istek duyması olarak tanımlanır.

Argoda teşhir ne demek?

mecazi olarak da buyuleme, buyu yapma, kendine baglama, elde etme. ama bunlar $’siz teshirler. mesela teshiri altinda birakmak, icki tum kontrolume teshir etti gibi.

Münazaracılar ne demek?

Münazara, bir konuda karşıt görüşleri savunan takımların fikirlerini çarpıştırdıkları bir tartışma platformudur. Bir münazara kapışmasının konusu, tartışılabilecek her şey olabilir; ancak ağırlıklı olarak güncel, sosyal ve siyasi meseleler tartışılır.

Münazara grupları kaç kişiden oluşur?

Münazara Nasıl Yapılır? Bir başkanın yönetiminde gerçekleştirilen münazaralar, jüri önünde yapılır ve belirlenen gruplardaki konuşmacılar üç ya da dört kişi olarak belirlenir. Her grup kendi başkanını ya da sözcüsünü seçer.

Münderecat ne demek hukuk?

Hukuki bir terim olan münderecat, kapsam, içindekiler demektir.

Mümas ne demek hukuk?

eski dilde teget. “falanca kanunun filanca maddesine mümas suç” = “falanca kanunun filanca maddesinde değinilen suç” anlamında dahi kullanılır. hukukta çok sık kullanılan bir tabirdir. bir somut olayın mevzuattaki karşılığını ifade ederken “eyleme mümas şu kanunun şu maddesi” şeklinde bolca söylenir.

Çağdaş ve muasır ne demek?

Arapça kökenli bir kelime olan çağdaş sözcüğünü anlamı, ‘ aynı çağda yaşayan’dır. Çağdaş Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir? TDK’ya göre çağdaş kelimesi, ‘aynı çağda yaşayan, bulunan çağın özeliklerine, anlayış ve şartlarına uygun olan, muasır ve modern’ anlamına gelmektedir.

MUAS ne demek?

”İzzet” kelimesi ile aynı kökten türeyen Muaz ismi dilimize Arapçadan geçmiştir. İzzet büyüklük ve ululuk anlamına gelirken, Muaz da yüce ve azametli anlamına gelir.

Teşhirciliktir ne demek?

Türk Dil Kurumu Sözlüğü’ ne göre teşhir etmek kelimelerinin anlamı; göstermek, sergilemek, herkese duyurmak, dile düşürmek, bir hükümlüyü ceza olarak halka göstermek şeklinde verilmiştir. Türk Dil Kurumu Sözlüğü’ ne göre teşhircilik kelimesinin anlamı; göstermecilik olarak verilmiştir.