Şahsi borç maddi borç nedir?

Şahsi edim nedir örnek?

ŞAHSİ EDİM NEDİR? Borçlunun alacaklıya olan borcunu şahsi ya da bedensel emeği ile ödemesi şahsi edimdir. İş sözleşmelerinde işçinin borcunu çalışarak ödemesi şahsi edimdir. Şahsi edimde borçlunun vefatı ile edim sona erer ve mirasçılara geçmez.

Kaç çeşit borç vardır?

Bireysel borçlar: Kişilerin başka kişilerden, kurumlardan ya da bankalardan aldıkları borçlar bu kategoriye dahildir. Kurumsal borçlar: Kurumların başka kurumlardan, bireylerden ya da finans kurumlarından aldıkları borçlardır. Kamusal borçlar: Devletin kamu işlerinde kullanmak üzere yaptığı borçlanmalardır.

Borçluya ne denir?

Borçlu: Borçlu, aralarındaki borç ilişkisi nedeniyle alacaklıya karşı belli bir edimde bulunma yükümlülüğü olan kişidir. Edim: Borç ilişkisine dayanarak alacaklının borçludan yerine getirilmesini isteyebileceği ve borçlunun da yerine getirmekle yükümlü olduğu bir davranış biçimidir.

Borç ilişkisi türleri nelerdir?

Borçlar Kanunu, borcun kaynaklarını üç grupta düzenlemiştir.

  • Sözleşmeden Doğan Borç İlişkileri (TBK Madde 1-48)
  • Haksız Fiillerden Doğan Borç İlişkileri (TBK Madde 49-76)
  • Sebepsiz Zenginleşmeden Doğan Borç İlişkileri (TBK Madde 77-82)

Şahsi edim ne demek?

Borçlunun yerine getirmekle mükellef olduğu verme, alma gibi borçlara şahsi edim adı verilir. Maddi edim ise borçlunun şahsen yerine getirmekle mükellef olmadığı edim türüdür. Şahsi edim şahsa bağlı bir borç olduğundan, borçlunun vefatı halinde edimin ifa şartı sona erer ve mirasçılarına intikal etmez.

Şahsi edim türleri nelerdir?

Ani edim: İfa edilmesi belirli ve sürekli bir zaman dilimini kapsamayan edimdir. Tek seferlik edimdir. Süreli edim: Belirli bir zaman dilimi boyunca ifa edilmesi gereken edim sürekli edimdir. Devirli edim: Belirli aralıklarla tek seferde ifa edilebilen borçlara ilişkin edim ise devirli (dönemsel) edimdir.

Tür borcu nelerdir?

aa) Tür (Nevi) Borcu – Parça Borcu Ayrımı: Verme borcunun konusu olan edim özel niteliklerine göre yeter derecede belirlenmiş bir şey ise, parça borcundan (ferden belirli borçtan); borcun konusu ferden değil de sadece türü (cinsi = nevi) belirtilmek suretiyle miktar olarak belirlenmiş ise tür borcundan söz edilir.

Borcun Kaynakları kaç adettir?

Borçlar hukuku kanununa göre borcun 4 adet kaynağı olabilir. Borçlar sözleşmeden kaynaklanabilir, sözleşmeden kaynaklanabilir, sebepsiz senginleşmeden kaynaklanabilir veya kanununun kendisinden doğabilir. Geçerli bir borcun doğabilmesi için hukukun düzenlediği bir kaynaktan çıkması gerekir.

Borçlu ve alacaklı ne demek?

· Borçlu: alacaklıya karşı bir edimde bulunma yükümlülüğü altına giren kişidir. · Edim: alacaklının borçludan isteyebileceği bir davranıştır. Edimin konusu bir şeyi vermek, yapmak ya da yapmamaktır. · Alacaklı: borçludan bir edimde bulunmasını isteme yetkisine sahip bulunan kişidir.

Borç kelimesi nedir?

a. 1. Geri verilmek üzere alınan veya ödenmesi gerekli para veya başka bir şey: “Vaktim yok, bana para bul, şu borcu ödeyeyim, söz verdim.” -P.

Bir borç ilişkisini doğuracak olan durumlar nelerdir?

Borcun unsurları, borç ilişkisinin doğabilmesi için bulunması zorunlu olan temel öğelerdir. Her borç ilişkisinde alacaklı (dâin), borçlu (medîn) ve edim (mevzû) olmak üzere üç temel unsur bulunur. Bunlara borcun tarafları, borcun konusu ve borcun sebebi denilmektedir.

Borçların temel özellikleri nelerdir?

Borç ilişkisi, alacaklı ile borçlu arasındaki hukuki ilişki gereğince borçlunun alacaklıya karşı bir davranışta bulunma (yapma), bir şeyi verme ve bir davranışta bulunmaktan kaçınma (yapmama) yükümlülüğünü ifade etmektedir.

Edimler nelerdir?

Edim, borçlar hukukunda yer alan temel kavramlardan biridir. Borçlunun alacaklıya yapmak zorunda olduğu ödemelere ya da sözleşme gereği yapmakla yükümlü olduğu şeylerin tamamına edim denir. Başta menfi, müspet, sürekli, devirli ve ani olmak üzere birçok edim çeşidi bulunmaktadır.

Bölünebilen edim ne demek?

niteliğinde veya değerinde esaslı bir değişme olmaksızın, iki ya da daha fazla parçaya ayrılarak ifa edilebilen edim. edimin konusunu teşkil eden şeyin, niteliğinde bir değişiklik veya değerinde bir azalma olmaksızın parçalara bölünebiliyorsa, buna bölünebilir edim denir..

Parça borcu nedir örnek?

bir borç ilişkisinde edimin konusunun taraflarca bütün özellikleriyle belirlenmesi söz konusu ise bu bir parça borcudur. örneğin ismi “delioğlan” olan atı satın almak istediğinizde bu bir parça borcudur. atı kişiselleştirmiş, diğer atlardan ismini söyleyerek ayırmışsınızdır.