Tillo nin anlami nedir?

Tillo Evliyaları nedir?

Yaklaşık 40 bin evliyanın yattığı söylenilen evliyalar diyarı Tillo, İsmail Fakirullah Hz., İbrahim Hakkı Hz., Şeyh Hamza El Kebir Hz., Şeyh Mücahit Hz., Gavsul Memduh Hz., Zemzemul Hassa Hz. gibi Allah dostlarının yetiştiği nadine yerlerden biridir.

Tillo medresesi nedir?

Tillo, Doğu Anadolu’daki din eğitiminde önemli yeri olan medrese kültürünün önde gelen merkezlerinden birisiydi. Doğu illerinde ve Tillo‘da doğmuş pek çok İslâm âlimi bu medreselerde yetişmiştir. Bunlardan bazıları; Şeyh Mansur, Şeyh Mücahid, İsmail Fakirullah ve Erzurumlu İbrahim Hakkı’dır.

Tillo Fakirullah ne demek?

Siirt İli’nin Aydınlar (Tillo) İlçesi sınırları içerisinde yer alan İsmail Fakirullah Hazretleri Türbesi; ışık hadisesi, türbeye ait kule ve duvar kalıntısı ile beraber tasavvufi inanışı yansıtması açısından önemli bir örnektir.

Işık hadisesi nedir?

Her yıl ekinokslarda doğan güneşin, duvarın ortasında bulunan pencereden süzülen ilk ışınları, kuledeki aynaya yansıdıktan sonra ışığın kırılması yöntemiyle pencereden türbeye ve oradan da İsmail Fakirullah Hazretleri’nin başucuna doğuyor. 1960’lı yıllarda yapılan restorasyonda, pencerenin yerinin değişmesi sonucu …

Zemzemil Hassa kimdir?

Zemzem-Ül Hassa Hatun – Siirt Şeyh Mustafa Fani Hz.’nin kızıdır. Sultan Memduh Hz.’nin eşidir. Kendisine has divanı vardır. Yaşantısı ibadet ve zikir ile geçmiştir.

Tillo şeyhi kimdir?

Şeyh İbrahim El Mücahid – Siirt Dogum tarihi bilinmeyen Şeyh Ibrahim El-Mücahid Hz. Tillo‘da dünyaya gelmiş ve babası gibi Velayet Makamına yükselmiştir. Ibrahim Hakki Hz. eserlerinde onun çok sayıdaki kerametlerinden bahsetmiştir. Divanı olduğu söylenmektedir.

Tillo olayı nedir?

Tillo Yatılı Kuran Kursu’nda, 15 yaşındaki çocuğun 2019’da aylarca istismar edildiği belirtildi. T24’ün haberine göre, istismar suçlamasıyla tutuklanan, Siirt Müftülüğü personeli sıfatıyla Kuran Kursu’nda öğreticilik yapan Molla Burhaneddin’in oğlu D.M., önceki gün aniden yapılan ara duruşma sonucunda tahliye edildi.

Tillo Yatılı Kuran Kursu kimin?

Müftülükler kategorisine ait olan ve Aydınlar lokasyonunda yer alan TİLLO YATILI ERKEK KURAN KURSU (Hüseyin Argin) kaydını yeniden düzenlemek ister misiniz?

Tillo hangi tarikat?

Tillo Dergâhı Süryanice “Yüksek Ruh” anlamına gelen Tillo geleneği, Kadiri Tarikatı‘nın en güçlü kollarındandır.

Tillo ışık Hadisesi nedir?

Siirt’in Tillo ilçesinde, 255 yıl önce İbrahim Hakkı Hazretleri’nin uyguladığı yöntemle, her yıl ekinoks günlerinde, güneş ışınlarının ışık kırılması yoluyla, hocası İsmail Fakirullah Hazretleri’nin kabrinin başucunu aydınlatması, ilgiyle izlendi.

Ibrahim Hakkı Hazretlerinin mezarı nerede?

İsmail Fakirullah Türbesi, TürkiyeErzurumlu İbrahim Hakkı / Defnedildiği yer

Evliyalar Diyarı neresi?

Evliya diyarı Siirt, Güneydoğunun farklı yüzü -Başta Veysel Karani ve İbrahim Hakkı hazretleri olmak üzere çok sayıda evliya türbesinin bulunduğu Siirt, inanç turizminin en gözde şehirlerinden biri -Üç dil.

Tillo Medresesi nerede?

Bu medreselerden iki tanesi, Siirt’in Tillo‘da ilçesinde bulunan ve bu nedenle Tillo medreseleri olarak adlandırılan medreselerdir.

Şeyh Muhammed Bedreddin Aydın Kimdir?

Şeyh Bedreddin Mahmud, Bedreddin Simâvî veya Simavnalı Bedreddin (1359 – 18 Aralık 1420, Serez), İslâm tasavvufunun Vahdet-i Vücud okuluna mensup Osmanlı mutasavvıfı, filozofu ve kazaskeri.

Tillo Kuran Kursu kimin?

Siirt’te Molla Burhaneddin Medresesi olarak bilinen ve “Molla Burhaneddin” olarak tanınan Burhaneddin Mücahidi’ne bağlı olan Tillo Yatılı Kuran Kursu‘nda, 15 yaşındaki çocuğun aylarca istismar edilmesine ilişkin dosyada yeni gelişmeler yaşandı.