Verimlilik kavramı nedir?

Verimlilik nedir kısa tanım?

Üretilen mal ve hizmetler (çıktılar) ile bu üretimi gerçekleştirmek için kullanılan mal ve hizmetler (girdiler) arasındaki ilişkidir Verimlilik mal ve hizmetlerin üretiminde kaynakların (emek, sermaye, arazi, malzeme, enerji, bilgi, zaman vb.) etken ve etkili kullanımıdır.

Verimlilik kavramının karşılığı nedir?

Verimlilik, “prodüktivite” sözcüğünün karşılığı olan bir kavramdır. Verimlilik genellikle “geniş” ve “dar” anlamda olmak üzere iki biçimde tanımlanmaktadır (1). Geniş anlamda verimlilik, ekonomik amaçlara ulaşmada araçların duyarlılık ve etkinliğini ölçen soyut bir kavram olarak tanımlanmaktadır.

Verimlilik olmak ne demek?

Verimlilik ne demektir? Günlük ve iş hayatında işleri uygun bir şekilde yerine getirebilmek için girdiler ile çıktılar arasındaki ilişkidir. Kararlarımızı, görevlerimizi ve hedefimizi gerçekleştirmek için üretilen emek ile bunun sonucunun sağlıklı ve amaca uygun olarak düzenlenmesi gerekir.

Işletmede verimlilik kavramı nedir?

İşletmelerde verimlilik üretim sürecinde kullanılan hammadde, işgücü, makine, bina, enerji gibi kaynakların ne kadar etkin kullanılabildiğini değerlendiren bir kavramdır.

Verimlilik nelerdir?

Verimlilik, farklı kişi ve disiplinler için farklı anlamlara gelse de temelde, üretilen mal ve hizmetlerin miktar ve kalitesi ile bunları üretmek için kullanılan kaynaklar arasındaki ilişkidir.

Verim ne demek TDK?

Verim (isim) Çalıştırılan, işletilen, bakılan bir şeyin verdiği sonuç veya bu sonucun niceliği, mahsul, randıman “İşçilerin verimi.

Verimlilik ölçütleri nedir?

Verimlilik, üretim faaliyetlerinden elde edilen çıktının fiziki miktarının bu üretim faaliyetine konan girdilerin (üretim faktörlerinin) fiziki miktarına oranıdır. Verimlilik, bir işletmede kaynakların ne ölçüde etkili kullanıldığını gösteren bir ölçüdür.

Ekonomide verimlilik ne demek?

Ekonomik verimlilik; üretim sonucu ortaya çıkan çıktıların, üretim için harcanan girdilere oranıdır. … eğer aynı miktarda kaynak kullanan iki üretim süreçlerinden bir tanesi diğerinden daha fazla ürün elde edilmesini sağlıyorsa, daha fazla ürün sağlayan süreç daha verimlidir.

Kişisel Verimlilik Nedir?

Kişisel verimlilik, temelde seni diğer yaşam yönlerinden fedakarlık etmene neden olmadan yaşam amacına doğru yönlendiren bir dizi görevi tamamlamak olarak düşünülebilir.

Verimlilik hesabı nasıl yapılır?

Verimlilik çıktıların girdilere bölünmesiyle hesaplanmaktadır. Bu sonuca göre de ilgili işletmenin kısmi ya da toplam verimlilik oranı tespit edilmektedir. Genel anlamdaki verimlilik formülü= Çıktı / Girdi şeklindedir.

Verimlilik neye denir?

Verimlilik literatürde üretken olmak ile açıklanmaktadır. İş hayatında başarı ve sürekliliği sağlayacak olan çalışmaları ifade ederek üretkenliği belirtmektedir. … Verimlilik yani üretkenlik çalışma sürecine sokulan çeşitli girdiler ile bu sürecin sonunda elde edilen ürünler yani çıktılar arasındaki ilişkidir.

Verim Türkçe mi?

Fransızca rendement “verim, getiri, gelir” sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca rendre “geri getirmek, iade etmek, ödemek” fiilinden +mentum sonekiyle türetilmiştir. Bu sözcük Latince reddere “geri vermek, gelir getirmek” fiilinden evrilmiştir.

Verim eş anlamı nedir?

Herhangi bir durumun ya da kişinin getirdiği iyi sonuç olarak verimli kelimesi kullanmaktadır. Aynı zamanda verimi iyi olan ya da bol olan şeklinde tabir edilebiliyor. Verilen bu tabir doğrultusunda verimli kelimesi için ayrıca randımanlı sözcüğünü de kullanmak mümkün. Verimlinin eş anlamlısı randımanlı sözcüğüdür.

Verimlilik ilkeleri nedir?

Verimlilik ilkeleri; doğru ürün/hizmetin doğru zamanda doğru miktarda en az maliyetle müşteri beklentilerine uygun olarak daha yüksek katma değer yaratacak biçimde insan kaynaklarını da gözeterek çevreye zarar vermeden üretilmesidir.

Verimlilik nasıl hesaplanır iktisat?

Verimlilik çıktıların girdilere bölünmesiyle hesaplanmaktadır. Bu sonuca göre de ilgili işletmenin kısmi ya da toplam verimlilik oranı tespit edilmektedir. Genel anlamdaki verimlilik formülü= Çıktı / Girdi şeklindedir.