Takograf cihazı ne işe yarar?

Takograf nedir nasıl kullanılır?

Takograf sürücülerin trafikte yapılan denetimlerde ayrıntılı olarak kontrol edilebilmesi için, araçların hızı, kontrolü, sürücü dinlenme süreleri ve sürücünün kimlik bilgilerini hafızasında saklayan bir cihazdır. Bu cihaz rapor ve çıktı vererek kullanıcısını bilgilendirir.

Takograf kimlere zorunlu?

Yük taşımacılığında kullanılan ve ağırlıkları 3.500 kg üzerinde olan kamyonet, kamyon ve tır araçlarında takograf kullanımı zorunludur. Yolcu kapasitesi 17 yolcudan fazla olan yolcu taşıyan otobüslerde takograf kullanımı zorunludur.

Takograf cihazının kullanılmasındaki başlıca amaç nedir?

Özellikle uzun yol şoförlerinin, kamyoncuların ve tırcıların can güvenliği için önemli bir cihazdır. Takograf, özellikle nakliye şoförlerinin yasalarca müsaade edilen sürüş sürelerini ve hız limitlerini geçmemesini sağlayarak trafikte can ve mal güvenliğinin arttırılmasını sağlar.

Takograf cihazı nedir hangi araçlarda bulundurma?

Takograf; yük ve insan taşıyan kamyonet, kamyon, tır, otobüs vb. gibi araçlarda zorunlu tutulan kayıt ve takip cihazıdır. 2918 sayılı Karayolları Trafik Yönetmenliğinin 98. maddesine istinaden biraz önce bahsini ettiğimiz araçların takograf bulundurması zorunlu olmakla birlikte istenildiğinde yetkililere kayıtların …

Kamyon çekici ve otobüs şoförleri 9 saat çalıştıktan sonra kesintisiz ne kadar dinlenmelidir?

Bu süre, biri en az 8 saat kesintisiz olacak en fazla 3 ayrı süreye bölünebilir. Bölünme durumunda toplam dinlenme en az 12 saat olmamalıdır. Haftada en fazla 3 defa bu süre kesintisiz 9 saate düşürülebilir. 2 şoförle kullanım durumunda her 30 saatlik sürede her bir şoför en az 8 saat kesintisiz dinlenmelidir.

Bir şoför günde kaç saat araç kullanabilir?

Günlük Araç Kullanma Süresi : Günde en fazla 9 saat araç kullanılabilir. Bu süre bir hafta içinde 2 defa 10 saate çıkarılabilir. Bu durumda, haftada toplam sürüş süreniz her ne olursa olsun 56 saatten fazla olamaz.

Şehir içi takograf zorunlu mu?

4) Şehiriçi ve belediye mücavir alanı içerisinde yolcu ve yük nakliyatı yapan otobüs, kamyon ve çekici türündeki taşıtlarda takoğraf cihazı bulundurma mecburiyeti aranmaz. otobüslerde takoğraf, taksi otomobillerinde ise taksimetrenin bulundurulması ve kullanılır durumda olması zorunludur.

Aşağıdaki araçların hangilerinde takograf cihazı bulundurmak ve kullanmak zorunludur?

Takograf hangi araçlarda zorunludur? Takagraf Cihazı: 2918 Sayılı Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 98 inci maddesine istinaden “Otobüs, Kamyon ve Çekici” lerde takograf cihazının bulundurulması ve istenildiğinde yetkililere takograf kayıtlarının sunulması yasal olarak zorunludur.

38 şehirler arası yük veya yolcu nakliyatı yapan otobüs kamyon ve çekicilerde takograf cihazının kullanılmasındaki başlıca amaç nedir?

Dijital (sayısal) takograf karayolu ile yolcu ve eşya taşımacılığı yapan ticari araçlarda kullanılan bir kontrol cihazıdır. Temelde amacı sürücülerin sürüş periyotlarını ve görevlerini tutabilme yeteneğine sahiptir. … Takograf cihazı; Araç kullanım sürelerini denetler.

Dijital takograf kaç saat kullanılır?

Haftalık Sürüş (kullanma) Süresi : Bir hafta (6 günde) azami 56 saat araç kullanılabilir. 2 Haftalık Sürüş (kullanma) Süresi: Azami 90 saattir.

Takograf hangi araçlarda zorunlu degildir?

Moda eğitimi üzerine modelistlik ve stilistlik kursu eğitimi almak ister misiniz? 4) Şehiriçi ve belediye mücavir alanı içerisinde yolcu ve yük nakliyatı yapan otobüs, kamyon ve çekici türündeki taşıtlarda takograf cihazı bulundurma mecburiyeti aranmaz.

Dijital takograf hangi model araçlarda zorunludur?

a) ilk defa tescil edilerek trafiğe çıkarılacak olanlarda, b) 1996 model ve sonrası olup, ilk defa takograf cihazı takılacak olanlarda, dijital takograf cihazının kullanılması zorunludur.

9 saat araç kullanan kaç dakika dinlenir?

Günlük ve Haftalık Sürüş Süreleri Dinlenme süresi 15 dakikadan az olamaz. Günlük sürüş süresi 9 saati geçemez. Bu süre bir hafta içinde 2 defa 10 saate çıkarılabilir. Bu durumda, haftada toplam sürüş süreniz her ne olursa olsun 56 saatten fazla olamaz.

37 şekle göre ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan otobüsün şoförlerinden her biri 20 saat süren yolculuk süresince toplam olarak en fazla kaç saat bu aracı sürebilir?

A) Ticari amaçla yük taşımacılığı yapan ve azami ağırlığı 3,5 tonu geçen araçların şoförleri ile ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan ve taşıma kapasitesi şoförü dahil 9 kişiyi geçen araçların şoförlerinin 24 saatlik herhangi bir süre içinde; toplam olarak;9 saatten ve devamlı olarak 4,5 saatten fazla araç sürmeleri …

Tek şoför 24 saatlik bir sürede kesintisiz olarak kaç saat dinlenmelidir?

Şoförler her 24 saat içerisinde 11 saat kesintisiz dinlenecektir. Bu süre, biri en az 8 saat kesintisiz olmak üzere iki veya üç ayrı süre halinde kullanılabilir. Ve bu durumda günlük dinlenme süresi 1 saat daha eklenerek 12 saate çıkartılır.