Takiye anlami nedir?

Takiye nedir İslam?

Takiyye, dinî, manevî veya dünyevî zararları önlemek için kişinin muhalifler karşısında imanını veya inancını gizlemesi demektir. Bu anlamda takiyye, her Müslümanın şer’î görevlerinden biridir ve bunun kökü Kur’ân’a dayanmaktadır. Özetle Takiyye gerçeği ustaca gizleme sanatıdır.

Takiye anlayışı nedir?

TAKIYYE; korunmak, sakınmak, saklamak anlamına gelir. Terim olarak; bazı insanların şerlerinden korunmak için inancın saklanması, gerçekte benimsemiş olduğu görüş ve kanaatinin aksini izhar etmesi, karşı tarafa aynı inanç ve düşüncede imiş gibi görünmesi demektir.

Şiilikte takiye ne demek?

Arapça kök harfleri ﻲﻗﻭ den gelen takiyye, korumak, düzene koymak, saklamak, ihtiyat tedbiri almak gibi anlamlara gelir. Istılahta ise, kişinin can, mal, ırz, namus gibi her türlü kutsal değerlerini açık veya muhtemel tehlikelerden koruması amacıyla gerçek inancını gizlemesidir.

Takiyye yapmak caiz midir?

Ehl-i sünnete göre göre takiyye, canını, malını, ırzını, dini korumak için şerrinden korkulan Müslüman veya gayrı müslim herkese karşı kendisini saklamak demektir. Caiz ve lazımdır.

Takiyye zamanı ne demek?

Son imamın gaybetinden zuhuruna kadar devam edecek olan dönemler de takıyye dönemi kabul edilmiş, bu süre içinde takıyyeye uymanın bir vecîbe sayıldığı ileri sürülmüştür. Takıyye, ancak on ikinci imamın ortaya çıkıp bütün dünyayı hâkimiyeti altına alacağı devirle sona erecektir (a.g.e., s. 127-128).

Takiyye nedir ekşi sözlük?

herkesin birbirini, yapmakla suçlayıp durduğu durum. 3 kasım 2002 sonrası gazetelerde sık sık kullanılan kelime.

Takiyye ne demek dinî?

Dilimize Arapçadan geçmiş olan Takiyye kelimesi, vikaye sözcüğünden türetilmiştir. Vikaye, korumak, gözetmek ve sakınmak anlamına gelirken, takiyye can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla dini inancını gizli tutmak demektir. Söz konusu can ve mal güvenliği olduğunda, Müslümanların inancını gizlemesi dinen caizdir.

Dinî takiyye ne demek?

Dilimize Arapçadan geçmiş olan Takiyye kelimesi, vikaye sözcüğünden türetilmiştir. Vikaye, korumak, gözetmek ve sakınmak anlamına gelirken, takiyye can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla dini inancını gizli tutmak demektir. Söz konusu can ve mal güvenliği olduğunda, Müslümanların inancını gizlemesi dinen caizdir.

Itizal ne demek?

ayrılma, uzaklaşma, kendini ayrı tutma anlamları içerir. uzlet de aynı kökten türemiş bir diğer sözcüktür ve ilginç bir şekilde yakın anlamdaki ingilizce isolate kelimesine çok benzer *.

Itizal mezhebi nedir?

Hasan-ı Basrî’den ayrıldıktan sonra kendisine Vasıl bizden ayrıldı (itizal etti) demiş ve kendisi ile birlikte ayrılan Amr bin Ubeyd ile Vâsıl bin Atâ başka bir ders meclisi kurmuş ve zamanla bir genel düşünce ve topluluk oluşmuştur. İlk Mutezile mezhebine bu sebeple Vasıliyye de denir.

Mutezile ismini nasıl almıştır?

Daha çok Sünnî kaynaklarında Mu’tezile isminin, Vâsıl b. Atâ’nın mürtekib-i kebîre konusunda farklı bir anlayışa sahip olan hocası Hasan-ı Basrî’nin ders halkasından ayrılması ve onun Vâsıl’ın kendilerinden uzaklaştığını (i’tizâl) söylemesi sebebiyle ortaya çıktığı zikredilir.

Itizal hareketi nedir?

kisinin kendine gore yonlendiremedigi bir toplumdan kopmasi anlamina gelir. bulundugu yerden, icinde yasamak istemedigi toplumdan soyutlanmasi; bedeniyle olsun olmasin ama mutlaka kalbiyle insanlardan uzaklasmasi ve kendini ayirmasi demektir.

Mutezile mezhebinin görüşleri nelerdir?

“İnsan fiillerinde hür değildir.” görüşünü benimseyen Cebriyye mezhebine karşı çıkarak Mutezile “insanın fiillerinde tamamen hür olduğu”na inanır. İlke, yazgıcılığa tümüyle karşı çıkar. Buna göre insan yapıp ettiklerinden ve yapmadıklarından sorumludur; karşılığında ise kıyamette ödüllendirme ve cezalandırmaya tabidir.

Mu Tezile sıfatları inkar ettiği için hangi isimle anılmıştır?

Safvân’dan etkilendikleri için Cehmiyye, “Allah şerri yaratmaz” dedikleri için Seneviyye ve Mecûsiyye, tövbe etmeden ölenlerin bağışlanmayacağını söyledikleri için Vaîdiyye, Allah’a bazı kadîm sıfatları nisbet etmekten kaçındıkları için Muattıla olarak da adlandırmıştır.

Mutezilenin kurucuları kimlerdir?

İslam dininin mezheplerinden biri olan mutezile bir itikadi mezheptir.. Büyük günâh işleyen kimsenin iman ile küfür arası bir mertebede olduğunu söyleyerek Ehl-i Sünnet âlimlerinden Hasan-ı Basrî’nin (ö. 110/728) dersini terk eden Vâsıl bin Atâ (ö. 131/748) ile ona uyanların oluşturduğu mezhep bu isimle anılır.