Veri işleme tanımı nedir?

Veri işleme nedir nasıl yapılır?

Veri işleme, verilerin bir bilgisayar tarafından işlenmesidir. Ham verilerin makine tarafından okunabilir forma dönüştürülmesini, CPU ve bellekten çıktı aygıtlarına veri akışını ve çıktının biçimlendirilmesini veya dönüştürülmesini içerir.

Kişisel verilerin işlenmesi kısaca nasıl tanımlanabilir?

Kişisel verilerin tamamen veya kısmen otomatik olan ya da herhangi bir veri kayıt sisteminin parçası olmak kaydıyla otomatik olmayan yollarla elde edilmesi, kaydedilmesi, depolanması, muhafaza edilmesi, değiştirilmesi, yeniden düzenlenmesi, açıklanması, aktarılması, devralınması, elde edilebilir hâle getirilmesi, …

Otomatik veri işleme nedir?

Buna göre, otomatik olarak veri işlenmesi; bilgisayar, telefon, saat vb. işlemci sahibi cihazlar tarafından yerine getirilen, yazılım veya donanım özellikleri aracılığıyla önceden hazırlanan algoritmalar kapsamında insan müdahalesi olmadan kendiliğinden gerçekleşen işleme faaliyetidir.

Veri işleyen ne demek?

Veri işleyen ise, veri sorumlusunun verdiği yetkiye dayanarak onun adına kişisel verileri işleyen, veri sorumlusunun organizasyonu dışındaki gerçek veya tüzel kişiler olarak tanımlanmaktadır.

Veri işleme şartları nelerdir?

Kişisel Veri İşleme Şartları Nelerdir?

  • Kişisel Veri İşleme Şartları Nelerdir?
  • 1)Açık Rıza.
  • 2)Kanunlarda Açıkça Öngörülme.
  • 3)Fiili İmkânsızlık.
  • 4)Sözleşme Kapsamı
  • 5)Veri Sorumlusunun Hukuki Yükümlülüğü
  • 6)İlgili Kişinin Kendisi Tarafından Alenileştirilmiş Olması
  • 7)Hakkın Tesisi, Kullanılması veya Korunması

Veri minimizasyonu nedir?

Veri Minimizasyonu İlkesi (“Data minimisation”): Verilerin toplama ve işlemenin amaca uygun olacak şekilde yeterli, ilgili ve sadece gerek duyulan verilerle kısıtlı olmak üzere toplanması ve işlenmesini ifade etmektedir.

Kişisel veriler üzerinde gerçekleştirilen işlemlere ne denir?

Kişisel verilerin işlenmesi, sahip olunan verilerin üzerinde gerçekleştirilen herhangi bir işleme ad verilir. Bunların içerisinde verilerin toplanması, kaydedilmesi, depolanması, organize edilmesi, değiştirilmesi ve yayınlanması gibi birçok farklı işlem bulunur.

Kişisel verilerin Aktarilmasi nedir?

Kişisel veriler, günümüzün en önemli kısımlarından biridir. … Bakıldığında Kişisel Verilerin aktarılması, bir veri sorumlusu/veri işleyen tarafından başka bir veri sorumlusuna / veri işleyene aktarılması olarak tanımlanabilir.

Kişisel bilgilerin işlenmesi ne demek?

Kişisel verilerin işlenmesi, kişisel verilerin tamamen veya kısmen otomatik olan ya da herhangi bir veri kayıt sisteminin parçası olmak kaydıyla otomatik olmayan yollarla elde edilmesi, kaydedilmesi, depolanması, muhafaza edilmesi, değiştirilmesi, yeniden düzenlenmesi, açıklanması, aktarılması, devralınması, elde …

Otomatik olmayan yollarla veri işleme nedir?

Bir veri kayıt sistemine bağlı olarak otomatik olmayan yollarla kişisel veri işlenmesi ise manuel olarak hazırlanan ancak erişimi ve anlamlandırmayı kolaylaştıran işleme faaliyetini ifade eder. Kanun, otomatik olmayan yollarla veri işlenmesini tamamen kapsam dışında tutmamaktadır.

Veri sahibi kimdir?

İlgili Kişi / Veri Sahibi Kimdir? Kanunda ve kurumsal politikalarımızda sıkça geçen ifadelerden biri “ilgili kişi” ya da “veri sahibi“dir. Kişisel verisi işlenen gerçek kişileri ifade eder.

Veri sorumlusu ne yapar?

Veri sorumlusu, kişisel verilerin işleme amaçlarını ve vasıtalarını belirleyen, veri kayıt sisteminin kurulmasından ve yönetilmesinden sorumlu olan gerçek veya tüzel kişiyi ifade eder. … Kanuna göre veri sorumlusu kişisel verilerin işlenme amacını ve yöntemini belirleyen kişidir.

Veri işleme faaliyetleri nelerdir?

Bu işlemler toplama, kaydetme, paylaşma, depolama, okuma, değiştirme, açıklama, imha etme gibi bir çok alandan oluşmaktadır. KVK kuralları, “otomatik yollarla işlenen” ifadesi ile esas olarak dijital ortamda işlenen verileri kapsama alır.

Aşağıdakilerden hangisi kişisel veri işleme şartlarından biridir?

Açık rıza, kişisel veri işleme şartlarından birisidir. Veri sorumlusu tarafından veri işleme faaliyetinin gerçekleştirilmesinde öncelikle diğer veri işleme şartlarından birine dayanılıp dayanılamayacağı değerlendirilmeli, bunlardan hiçbirisi yoksa ilgili kişinin açık rızasının alınması yoluna gidilmelidir.

Kişisel veri envanteri nasıl hazırlanır?

Hazırlanacak olan envanterde aşağıdakilerin bulunması önerilmektedir.

  1. Veriyi işleyen departman.
  2. Süreç ve faaliyet bilgisi.
  3. Veri kategorisi.
  4. Kişisel Veri İşleme amacı ve işlemenin hukuki sebebi.
  5. Veri konusu kişi grupları
  6. Muhafaza edilme süresi.
  7. Alıcı grupları
  8. Yurtdışına aktarıma ilişkin bilgiler.