Şalpazarı nın neyi meşhur?

Trabzon Şalpazarı Neyi Meşhur?

Trabzon 1320-1902 Salnamesi’nde ilçenin adı “Şar pazarı” olarak geçmektedir. Şar-şal yünden dokunan bir kumaş çeşidi olup aba, zıpka, peştamal gibi dış kıyafetlerin yapımında kullanılırdı. İlçe merkezi de bu kumaşların alınıp satıldığı bir pazar yeri olarak gelişti.

Şalpazarı ismi nereden gelir?

Belgede Şalpazarı‘nın İsmi “Akhisar Deresi” olarak zikredilmektedir. Daha sonraki kayıtlarda da yine ya Akhisar Deresi veya Akhisar Deresi Nahiyesi olarak kaydedilmiştir. Halk arasında bilinen ismi ile Ağasar kelimesinin kökeni budur. Trabzon 1320-1902 Salnamesi’nde ilçenin adı “Şar pazarı” olarak geçmektedir.

Trabzon Şalpazarı hangi boydan?

Şalpazarı Çepnileri, 24 Oğuz boyundan biri olan Çepni boyunun bir koludur. Oğuz’un Çepni boyuna mensup toplulukları günümüzde Batı Anadolu ve Karadeniz ağırlıklı olmak üzere Anadolu’nun pek çok bölgesinde görmek mümkündür1.

Şalpazarı hangi ilde?

Şalpazarı, eski ya da halk arasındaki ismiyle Ağasar, Trabzon’un bir ilçesidir.Trabzon’a 69 km uzaklıktadır. Osmanlı Devleti yönetimindeki Karadeniz Bölgesi’nde o devirde Trabzon’a bağlı olan Görele Kazası’na dahil iken 1798 de Vakfıkebir Kazası’na bağlandı. Halkının çok önemli bir bölümü Türkmen/Çepnilerden oluşur.

Şalpazarının kaç köyü var?

Toplam 23 köy bulunmaktadır.

Şalpazarı nüfusu kaç?

Şalpazarı nüfusu 2021 yılına göre 10.519. Bu nüfus, 5.166 erkek ve 5.353 kadından oluşmaktadır. Yüzde olarak ise: %49,11 erkek, %50,89 kadındır.

Şalpazarı Belediye Başkanı kim?

Refik KURUKIZ / Meclis Katibi Şalpazarı Belediye Başkanı

Trabzon Akçaabat hangi Türk boyundan?

Trabzon‘da de çeşitli Türk boyları yaşamaktadır. Çepniler Şalpazarı, Beşikdüzü, Düzköy, Vakfıkebir, Akçaabat, Çarşıbaşı, Of ve Sürmene ile Araklı ilçelerinde yaşamakta olup bazı yöreler en eski Türkmen geleneklerini hala sürdürmektedirler.

Çepniler Türk müdür?

Çepni kelimesi düşmanla savaşan, mert, yiğit, asi, cesur anlamında kullanılmıştır. Günümüzde Rumeli ve Anadolu’da yaşayan Oğuz/Türkmen boylarından biridir. Karadeniz bölgesindekiler çoğunlukla Sünni olmakla birlikte, Alevi olan gruplara da rastlanır.

Şalpazarı nereye yakın?

Şalpazarı ilçesi Trabzon’un ilçelerinden doğuda Tonya ve kuzeyde Beşikdüzü ilçeleriyle birlikte güneyde Gümüşhane’nin Kürtün, batıda da Giresun’un Eynesil, Görele ve Çanakçı ilçeleriyle komşudur. İl merkezinden uzaklığıysa ~ 69 km’dir.

Ağasar ismi nereden gelir?

(ağasar) şalpazarı’nın halk arasında söylenişi. 2. o bölgede yaşayan ağanın ayağının aksaması nedeniyle “ağa aksak, ağa aksar” kelimeleri zamanla “ağasar” olarak telaffuz edilir ve ağasar yörenin adı olarak kalır. …

Trabzon nüfusu kaç milyon?

Trabzon nüfusu bir önceki yıla göre 4.783 artmıştır. Trabzon nüfusu 2021 yılına göre 816.684’dir. Bu nüfus, 405.047 erkek ve 411.637 kadından oluşmaktadır.

Refik Kurukız kimdir?

Evli ve 6 çocuk babası ve bir torun sahibi olan Refik KURUKIZ, 30 Mart 2014 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisinden Şalpazarı Belediye Başkanı seçildi.

Akçaabat Türk mü?

Akçaabat, Trabzon ilinin bir ilçesi olup, Vakfıkebir ve Çarşıbaşı’nın doğusunda, Trabzon’un 13 km. batısında, Düzköy ve Maçka’nın kuzeyinde yer almaktadır….

Akçaabat
Ülke Türkiye
İl Trabzon
Coğrafi bölge Karadeniz Bölgesi
İdare

Trabzon Akçaabat Laz mı?

trabzon‘daki laz sayısı bilinenin aksine çok ama çok azdır. trabzon‘un etnik yapısının çoğunluğunu çepni ve kıpçak türkleri oluşturmaktadır,şive de buna bağlı olarak gelişmiştir trabzon şivesinin rumca ile bağlantısı yoktur.