Tekdüzelik nedir örnek?

Tekdüzelik ne anlama gelir?

Tekdüze (Monoton) kelimesinin sözlük anlamı: Değişmeksizin, düzenli, aynı biçimde tekrarlanan, sürüp giden, tek örnek, muttarit, yeknesak, monoton. Bu tür yargıları içeren cümlelerde bir durumun, bir olgunun ya da bir olayın zaman içerisinde değişmeye uğramadığı, mevcut durumun aynı biçimde sürüp gittiği ifade edilir.

Tekdüzelik kaçınmak ne demek?

Arada devrik cümleler olunca tekdüzelikten kaçınmış oluyo, değişik cümle türleri vs. ile metni akıcı hale getirme denebilir.

Tekdüze bir durum ne demek?

1. Değişmeksizin, düzenli, aynı biçimde tekrarlanan, sürüp giden, tek örnek, muttarit, yeknesak, monoton: “Yazıcı, tekdüze bir sesle çabuk çabuk okuyordu.” -Y. Atılgan. 2. zf. (te’kdüze) Değişmeyerek, aynı biçimde tekrar edilerek, bitevi, biteviye.

Monoton olmayan ne demek?

Monoton, tekdüze, donuk anlamları taşımaktadır. Çok sıradan olan heyecanı olmayan eylemleri belirtmek için kullanılmaktadır.

Parçada tekdüzelik nedir?

Sürekli aynı şekilde devam eden tüm olgular için de tekdüze ya da monoton kelimesi kullanılır. Tekdüze Anlatım Cümle Örnekleri Nelerdir? Bir roman ya da öyküdeki karakterin günlük olarak ya da sık sık yaptığı her şey tekdüze anlatıma örnek olarak gösterilebilir.

Yeknesak ne demek örnek cümle?

(ﻳﻜﻨﺴﻖ) sıf. (Fars. yek “bir” ve Ar. nesaḳ “dizi, tertip” ile yek-nesaḳ) Hep aynı şekilde, değişmeden devam eden, tek düze, biteviye, monoton: Sarfedilen nükteler, cinaslar biraz sâde ve yeknesaktır.

Paragrafta tekdüzelik nedir örnek?

Bir roman ya da öyküdeki karakterin günlük olarak ya da sık sık yaptığı her şey tekdüze anlatıma örnek olarak gösterilebilir. Örnek Cümleler: 1- Her gün erkenden uyanıp kahvaltı yapıyor, sonra köpeğiyle birlikte yürüyüşe çıkıyordu. 2- Her gün beş sayfa da olsa mutlaka kitap okurum.

Tekdüze bir ses ne demek?

ses yüksekliği bakımından bir sesin aynı notaları yinelemesi.

Sığlık olmak ne demek?

bir durum/ olay karşısında meseleyi derinlemesine yorumlamaktan uzak olma hali.

Tekdüze kelimesi nasıl yazılır?

işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Tek düze şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Tekdüze şeklinde olmalıdır.

Monoton yerine ne kullanılır?

Tekdüze monoton kelimesinin dilimizdeki Türkçe karşılığıdır.

Monotonluktan kurtulmak için ne yapmalı?

Sınırları Aş! Hayatın Monotonluğundan Kurtulmak İçin Yapabileceğin 11 Sıra Dışı Şey

  1. Sırt çantanı tak sırtına, düş yollara. …
  2. Şehirlerdeki festivallere katıl, Mesela Hindistan’daki Holi festivalini muhakkak hayatında bir kez gör. …
  3. 3. Daha önce denemediğin bir spor dene. …
  4. Şehirden uzaklaş, bir sahilin kumsalında kamp kur.

Hukukta yeknesak ne demek?

Yeknesak hukuk ne demek? HER TARAFI DÜZ, TEK DÜZE, BİR İHTİLAF VE PÜRÜZ BULUNMAYAN YAPI TEK DÜZEN, BİR PARÇA HALİNDE OLUP KARIŞIK OLMAYAN.

Nisbet ne demek turkce?

Nisbet kelimesi Türkçe‘de “1. (bir babaya veya bir soya) mensup olma, ait olma, 2. ilişki, oran, orantı” anlamına gelir.

Konuşmada tekdüzelik nedir?

Değişmeyerek, aynı biçimde tekrar edilerek. Görünüm ve yapıca bir değişiklik göstermeyen. Hep aynı sıklıkta devinen (salıngaç).