Vergilemenin anayasal ilkeleri nelerdir?

Vergilemede Kanunilik ilkesi nedir?

Bu çerçeve içerisinde vergilerin kanuniliği ilkesi, devletin vergilendirme yetkisini genel, soyut, kişisel olmayan ve yasama organı tarafından anayasal usullere uygun olarak çıkartılan kanunlarla kullanılması anlamına gelir. … Vergi koyma yalnızca parlamentoya ait olan devredilemez bir yetkidir.

Verginin anayasal temeli nedir?

1961 Anayasası Madde 61: Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, malî gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi, resim ve harçlar ve benzeri malî yükümler ancak kanunla konulur. … Vergi hukuku ilkeleri, vergilendirme sisteminin temel yapı taşı olan Anayasal kaynaklı hukuki ilkelerdir.

Vergileme ilkeleri nelerdir?

Vergilerin doğru bir şekilde uygulanabilmesi ve başarılı bir sonuç elde edilebilmesi için belirlenen ölçütlere vergi ilkeleri denir. Vergi ilkeleri vergi uygulamalarında uyulması gereken esaslardan oluşur. İlkelere uyulursa vergiden beklenen amaca daha kolay ve en az masrafla ulaşılır.

Vergi anayasada nasıl nitelendirilmiştir?

1961 tarihli Türkiye Cumhuriyeti Anayasası5 “Vergi Ödevi”ni 61’inci maddesinde düzenlemektedir. Buna göre, “Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi, resim ve harçlar ve benzeri mali yükümler ancak kanunla konulur.

3 verginin kanunilik ilkesi ne demektir?

Verginin kanuniliği ilkesi, takdire dayalı keyfî uygulamaları önleyecek sınırlamaların yasada yer almasını gerektirmekte ve vergi yükümlülüğüne ilişkin düzenlemelerin konulması, değiştirilmesi veya kaldırılmasının yasa ile yapılmasını zorunlu kılmaktadır.

Temsilsiz vergi olmaz ne demektir?

Temsilsiz vergileme olmaz” (no taxation without representation) kuralı, verginin halkın seçtiği temsilcilerin oluşturduğu yasama organı tarafından çıkarılacak kanunla konulması, değiştirilmesi ve kaldırılmasını ifade eder.

Verginin anayasal dayanağı nedir?

Anayasanın 73. maddesi, vergi ödevine hâkim olan temel anayasal ilkeleri kapsamaktadır. Bu ilkeler sırasıyla verginin genelliği, verginin kamu giderlerini karĢılamaya yönelik olması, mâli güçle orantılı olması, vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı ile verginin kanunîliği ilkeleridir.

Vergilerin kanuniliği ilkesi denilince ne anlaşılır?

Verginin kanuniliği ilkesi, takdire dayalı keyfî uygulamaları önleyecek sınırlamaların yasada yer almasını gerektirmekte ve vergi yükümlülüğüne ilişkin düzenlemelerin konulması, değiştirilmesi veya kaldırılmasının yasa ile yapılmasını zorunlu kılmaktadır.

Klasik vergileme ilkeleri nelerdir?

Klasik Vergileme İlkeleri Smith’in belirlediği klasik vergileme kuralları; eşitlik, belirlilik (kesinlik), ödemede uygunluk, tahsilatta ekonomiklik olarak sayılmıştır.

Verginin adalet ilkeleri nelerdir?

Yatay adalet, aynı ödeme gücüne sahip kişilerin aynı vergi yükümlülüğüne tabi olmalarını gerektirmektedir. Dikey adalet ise, daha fazla ödeme gücüne sahip kişilerin, daha az ödeme gücüne sahip olanlardan daha çok vergi ödemeleri gerektiği şeklinde ifade edilmektedir.

Anayasanın 73 maddesi nedir?

Anayasa‘nın 73. maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında, “Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır” denilmiştir.

Vergi alacaklısı kimdir?

Devlet ya da devletten vergilendirme yetkisini devralmış olan kamu tüzel kişileridir. Vergilendirme ilişkisinde kamu alacaklısı aktif süjedir. Bu ilişkinin içeriğini tek taraflı iradesi ile tespit eder.

Vergide genellik ilkesi nedir?

Vergide genellik ilkesi, fark gözetilmeksizin, ayrım yapmaksızın herkesin elde ettiği gelir, servet veya harcamalar üzerinden vergi ödemesini amaçlar. Vergilemede genellik ilkesine göre, bir ülkede yaşayan herkes, sosyal sınıf farkı gözetilmeksizin, kendi gelir ve mallarından vergi vermek zorundadır.

Temsilsiz vergi olmaz prensibi hangi ilke?

Kanunîlik ilkesinin iki kökeni vardır. Bunlardan ilki, güçler ayrımı yani «temsilsiz vergi olmaz» ilkesine dayanır. Vergi yükümlülerinin yasama organında temsil edildikleri, dolayısıyla kendi haklarında getirilen vergilere rıza gösterdikleri varsayımı geçerlidir. İkincisi ise, hukuk güvenliğine daya- nır.

Kanunsuz vergi olmaz ne demek?

Anayasamızın 73. maddesinde de düzenlenmiş olan bu ilke gereğince idare hiçbir şekilde vergi, resim harç veya benzeri mali yükümlülüklerle ilgili olarak bir düzenleme yapamaz. Bu tür düzenlemelerin yapılması kanunla mümkündür.