Vergi tanımı nedir?

Vergileme nedir?

Vergi, ekonomik birimlerden siyasi cebir altında ve karşılıksız devlete kaynak (para) olarak aktarılmasıdır. Kamu hizmeti yapmak durumunda olan devlet, bunu yaparken mal ve hizmet üretiminde bulunur. … Devlet, belirtilen temel amaç dışında kamu faaliyetlerine paralel diğer bazı fonksiyonları da vergilere yükleyebilir.

Vergi ödevi kavramı nedir?

Vergi ödevi Yani vergi geneldir, herkes vergi ödemekle yükümlüdür. Verginin genelliği bağımsız bir ilke olmayıp, verginin yasallığı ilkesi içinde yer almaktadır. Yine bu hükümde mali güç kavramı geçmektedir. Mali güç vergi hukukçuları tarafından gelir, servet ve harcama olarak kabul edilmektedir.

Vergi ne demek uzun?

Vergi; devletin ya da devletin yetkilendirdiği kamu tüzel kişilerinin kamu harcamalarını karşılamak üzere yasalar çerçevesinde gerçek ve tüzel kişilerin ödeme gücü üzerinden zora dayanarak ve karşılıksız olarak aldığı parasal değerlerdir.

Vergi devleti ne demek?

Vergi Devleti: Vergilerin devletin başlıca kaynağı olması durumunu tanımlamak için kullanılır. [1] Vergi devleti kavramı ilk olarak J.A. Schumpeter tarafından, Osmanlı İmparatorluğu ile Avusturya İmparatorluğunun askeri güçleri arasındaki farkları tahlil eden bir yazısında kullanılmıştır.

Vergilendirme ilkeleri nedir?

Vergi literatüründe vergileme ilkeleri temel olarak; kanunilik, Page 3 Yönetim ve Ekonomi 22/1 (2015) 113-138 115 mükellefin ödeme gücü (mali güç) ile orantılılık, genellik, eşitlik, adaletli ve dengeli olma ilkeleridir.

Verginin amacı nedir?

Verginin bir amacı devlete harcamaları için gelir sağlamaktır. … Oluşturulan vergi sisteminin ekonomik faaliyetleri en az düzeyde çarpıtmasına çalışılır. Bu anlamda, vergi gelirleri daha çok doğrudan vergiler (gelir ve kurumlar vergisi gibi) yoluyla sağlanmaya çalışılır.

Vergi mükellefin ödevleri nelerdir?

MÜKELLEF ÖDEVLERİ

  • Bildirmeler.
  • Defter Tutma.
  • Belge Temini Ve İptali.
  • Belge Düzenleme.
  • Muhafaza Ve İbraz Mecburiyeti.
  • Diğer Ödevler.

Verginin temel kavramları nelerdir?

Vergiler, devletin kamu hizmetlerini yerine getirmek amacıyla, kişi ve kurumlardan, iradelerine bakılmaksızın, kanuna dayanılarak, cebren ve karşılıksız olarak mali güçlerine göre alınan ekonomik değerlerdir.

Vergi tasarrufu nedir?

Vergilemede tasarruf ilkesine göre, vergileme işlem maliyetlerinin veya başka bir deyişle vergi toplama maliyetlerinin mümkün olan en düşük seviyede olmasıdır.

Üzerinden vergi alınan şey nedir?

Verginin konusu, üzerine vergi konulan ve bu nedenle doğrudan ya da dolaylı bir şekilde verginin kaynağını oluşturan ekonomik unsurdur. … Bir işlem, bir fiil, bir gelir, bir sermaye vb. verginin konusunu oluşturabilir.

Devlete neden vergi veriyoruz?

Neden vergi vermemiz gerekir? Devletin elektrik , su , yol , kanalizasyon vb. hizmetler sunabilmesi , eğitim , sağlık , güvenlik , adalet gibi temel hizmetleri yerine getirebilmesi için vergi vermek önemlidir. Eğer bu vergiler toplanamazsa devlet belirtilen hizmetleri tam ve doğru şekilde yerine getiremez.

Vergi nedir neden verilir?

Vergi; devletin kişilerden ve kurumlardan kanunla belirlenen şekilde kamusal hizmetlerin yapılabilmesi amacıyla alınan paralardır. Vergi, diğer kamu kurumlarının ve devletin, kamu hizmetlerinin sağlanması için kişilerden ve kurumlardan zorunlu olarak alınan paralardır.

Verginin belirliliği ilkesi nedir?

Geleneksel anlamda vergilendirmede belirlilik ilkesi, verginin konusunun, vergilerin miktarla- rının, tarh ve tahsil zamanları ve şekillerinin gerek idare, gerek vergi yüküm- lüleri açısından belli ve kesin olmasını ifade eder.

Vergi denetiminin ilkeleri nelerdir?

Bu amaçla düzenlenen devlet denetiminin temel ilkeleri ise; yasallık, düzenlilik, iktisadilik, verimlilik ve etkenlik olarak sıralandırılabilir. Bunlardan iktisadilik, verimlilik ve etkenlik; denetimden beklenen unsurlardır.

Vergileme ilkeleri nelerdir?

VERGİLEME İLKELERİ

  • PDF Formatı
  • Vergilemede Adalet İlkesi.
  • Vergilemede Ayırma İlkesi (Prensibi, Kuramı)
  • Vergilemede Belirlilik İlkesi.
  • Vergilemede Esneklik İlkesi.
  • Vergilemede Genellik İlkesi.
  • Vergilemede Fayda İlkesi.
  • Vergilemede İktisadi Etkinlik İlkesi.