Türk vergi yargısı nedir?

Vergi yargısı nedir?

Vergi uyuşmazlıklarını ilk derece mahkemesi sıfatıyla çözmek üzere kurulmuş mahkemelerdir. Vergi Mahkemelerinin görevi, Vergi resim harç ve benzeri mali yükümlülüklere ilişkin uyuşmazlıkları, Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun’dan kaynaklanan uyuşmazlıkları çözümlemektir.

Vergi yargısının temel işlevleri nelerdir?

Bu tali işlevler, uyuşmazlıkları çözüme kavuşturma, içtihat yaratma, hukuki güvenliği sağlama, çıkarlar dengesini koruma, vergi adaletini sağlama ve yargısal denetim sağlama olarak sıralanabilmektedir (Tosuner vd., 1999; Aksoy, 1990; Yüce, 2013; Öz & Organ, 2008).

Vergi yargısının ilkeleri nelerdir?

Vergi yargılamasında uyulması gereken usullere ait ilkeler, yazılı olma ilkesi, toplu yargılama ilkesi, kıyas yapılmama ilkesi ve re’sen araştırma ilkesi olarak sıralanabilir. Vergi davalarında, yazılı yargılama usulü geçerlidir.

Vergi uyuşmazlıklarında hangi mahkemelere Başvurulur?

İdarî yargı sistemimizde vergi ve benzeri malî yükümlülüklerden doğan uyuşmazlıkların çözümünde asıl görevli yargı yeri olarak vergi mahkemeleri öngörülmüştür. Yani, bizim hukukumuza göre vergi uyuşmazlıkları ile ilgili davalara asıl olarak vergi mahkemeleri bakar[37].

Vergi yargısının bağımsızlığı nedir?

2576 sayılı Kanunla verilen görevleri yerine getirmek üzere kurulmuş olan vergi mahkemeleri, vergi uyuşmazlıklarının yargısal aşamada çözümünde genel görevli (Danıştay’ın ilk derece mahkemesi olarak baktığı) davalar dışında birinci derece bağımsız mahkemelerdir.

Vergi ceza hukuku nedir?

Vergi Ceza Hukuku, hem kabahat hem de suç niteliği taşıyan vergi kanunlarına aykırılıkları ve bunlara ilişkin ceza ve/ya da yaptırımları incelemektedir. Vergi suçları ve/ya da kabahatleri, kural olarak devlet hazinesine karşı işlenen (ekonomik) suç ve/ya da kabahat olarak kabul edilmektedir.

Vergi ceza hukukunun konusu nedir?

Vergi Ceza Hukuku, hem kabahat hem de suç niteliği taşıyan vergi kanunlarına aykırılıkları ve bunlara ilişkin ceza ve/ya da yaptırımları incelemektedir. Vergi suçları ve/ya da kabahatleri, kural olarak devlet hazinesine karşı işlenen (ekonomik) suç ve/ya da kabahat olarak kabul edilmektedir.

Mali yargı organları nelerdir?

Vergi yargısı organları vergi mahkemeleri, Bölge İdare Mahkemeleri ve Danıştay olmakla birlikte mali yargı organları denildiğinde bu yargı organlarına ek olarak Sayıştay’ı da saymak mümkündür.

Resen araştırma ilkesi ne demek?

Re’sen Araştırma İlkesi, davaya konu kanıtların hazırlanmasında, dava taraflarının yanında, mahkemenin de görevli olmasını ifade etmektedir. İdari yargı hâkimi kanıtların araştırılmasında ve yargı sürecinde re’sen hareket etme yetkisine sahiptir (Gözübüyük, 2006: 377).

Vergi uyuşmazlığı ne demek?

Vergi Uyuşmazlığı Nedir? Vergi ve Gümrük Uyuşmazlıkları; vergi mükellefleri ile Mali İdare veya Gümrük İdaresi arasında çıkan ihtilaflardır. Vergi ve gümrük mevzuatındaki tanım ve çerçevelerde yapılan değişiklikler, çeşitlendirmeler ve güncellemeler sonucu oluşabileceği gibi; hesap ve mevzuat hataları da görülebilir.

Vergi davaları hangi mahkemede açılır?

Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun uygulanmasında ödeme emri düzenleyen vergi dairesinin bulunduğu yerdeki vergi mahkemesi yetkili mahkemedir. Diğer uyuşmazlıklarda dava konusu işlemi yapan dairenin bulunduğu yerdeki vergi mahkemesi yetkilidir.

Ankara 15 idare mahkemesi nerede?

Adres : Mustafa Kemal Mahallesi 2155. Sokak No: 3 Çankaya / ANKARA. Fax : 0 (312) 218 57 27.

Yargının bağımsızlığı ne demek?

Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz.

Mahkemelerin bağımsızlığı ilkesi nedir?

Hiçbir organ, makam, merci veya kişi yargı yetkisinin kullanılmasında, mahkemelere ve yargıçlara emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz. … Bu organ ve makamlar, mahkeme kararlarını hiçbir surette değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.

Vergi hukuku nedir?

Vergi hukuku, kamu hukuku içinde yer alan ve devletin mali faaliyetlerinin hukuki yönünü inceleyen mali hukukun bir alt dalıdır. … Vergi hukuku, devletin kamu gücüne dayanarak elde ettiği kamu gelirlerinin hukuki rejimini inceler.